Τα ηλεκτρονικά δικόγραφα παίρνουν την ανηφόρα

Με πρώτο πλάνο την πιλοτική δίκη, επιτυχία τις επιδόσεις στον τομέα της ψηφιακής εξέλιξης λόγω αποκλεισμού από την πανδημία και σχέδιο με ευχές για συναίνεση, αναλύθηκε η επιτάχυνση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης στο ThessalonikiForum, ύστερα από πρωτοβουλία του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης. Τα νέα δεδομένα συζήτησαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, η αεροπαγίτης διευθύντρια κατάρτισης της σχολής δικαστών Μαρία Χασιρτζόγλου, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός και ο ομότιμος καθηγητής Νομικής Αθανάσιος Καΐσης, σε μία συζήτηση που συντόνισε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης Στάθης Κουτσοχήνας.  

Ο υπουργός χαρακτήρισε «αναγκαιότητα» τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, μέσω της οποίας θα αντιμετωπιστεί και η καθυστέρηση στη δικαιοσύνη. Σημείωσε δε ότι τα βήματα στην ψηφιακή εποχή γίνονται ορατά χρόνο με τον χρόνο, καθώς το 2019 μόλις 0,68% των δικογράφων κατατέθηκαν ηλεκτρονικά, το 2020 το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 7% και φέτος ήδη το 16% των δικογράφων στα πολιτικά δικαστήρια έχουν κατατεθεί ηλεκτρονικά.  

Από την πλευρά του ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε ότι η επιτάχυνση δείχνει ότι «είναι φάντασμα που πλανάται», ενώ χαρακτήρισε επιταχυντή του αποτελέσματος την ψηφιακή μορφή». «Η επιτάχυνση της δικαιοσύνης είναι μία διαδικασία που συσσωρεύει ματαιώσεις και εκταμιεύει απογοητεύσεις», σχολίασε δηκτικά η κυρία Χασιρτζόγλου.  

Συζήτηση έγινε για την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στη δικαιοσύνη με τον κ. Ξανθόπουλο να εκφράζει έντονες αντιρρήσεις λέγοντας ότι μπορεί αν μετατραπεί σε θεσμό που βάλει τον πυρήνα του κράτους δικαίου, όταν λίγο νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωνε πως η πιλοτική δίκη είναι θεσμός που θα δώσει διέξοδο. Από την πλευρά της η κυρία Χασιρτζόγλου σημείωσε πως το ζήτημα είναι ποιος είναι αυτός που θα εισάγει τα δεδομένα για μία τέτοια διαδικασία, θεωρώντας ότι μπορεί να αξιοποιηθεί θετικά η τεχνολογία.   

Οι δύο κεντρικές πλευρές της κουβέντας συμφώνησαν ότι οι αλλαγές στη δικαιοσύνη απαιτούν τόσο έντονη συζήτηση αλλά κυρίως συναίνεση για να επιτευχθούν.