01:18, Τρίτη
16 Αυγούστου 2022

Τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο και το πολιτικό ημερολόγιο

Κενές περιεχόμενου απεδείχθησαν ακόμη μία φορά οι απειλές που εκτόξευε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο ΡετζέπΤαγίπ Ερντογάν ότι θα εξέθετε ενώπιον εταίρων και συμμάχων τη δήθεν παραβατικότητα της χώρας μας μετατρέποντας τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη σε αρένα ξεκαθαρίσματος των ελληνοτουρκικών λογαριασμών.

Του: ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ

Ο «σουλτάνος» εμφανίστηκε μετριοπαθέστερος των «πύρινων» λόγων που εκφωνούσε από την ασφάλεια του…Λευκού Παλατιού και δεν…φόρτωσε τελικώς την ούτως ή άλλως «βαριά» ατζέντα της Συνόδου με τα έωλα και ανιστόρητα επιχειρήματά του περί ανάγκης αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, πειθαρχώντας μέχρι κεραίας στις ισχυρές συστάσεις που δέχθηκε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα από τον διεθνή παράγοντα και δη τις ΗΠΑ.

Οι νέες χθεσινές αιχμές του Ερντογάν εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού εντάσσονται, σύμφωνα με την ανάγνωση της Αθήνας, στη συνεχή προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να «χαϊδέψει αυτιά» στο εσωτερικό της χώρας του. Υπ’ αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσει τον κεντρικό ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει η Ελλάδα στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας που σφυρηλατείται στις φλόγες του πολέμου στην Ουκρανία, πρωταγωνιστώντας και σε επιμέρους σημαντικά projects, όπως η αξιοποίηση της ελληνικής εμπορικής ναυσιπλοΐας για τον απεγκλωβισμό των ουκρανικών σιτηρών από την Οδησσό, ώστε να αποσοβηθεί μια μεγάλης κλίμακας επισιτιστική κρίση.

Ενδείξεις θερινού μορατόριουμ

Εν μέσω πολλαπλών κρίσεων και ειδικότερα με την ακρίβεια να πλήττει βάναυσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα έλεγεόχι σε μια ύφεση στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Κεντρική εκτίμηση στην Αθήνα παραμένει, εξάλλου, πως η Άγκυρα δεν θα μεταφέρει επί του πεδίου την εμπρηστική ρητορική της. Αυτό, εξάλλου, ήταν και το βασικό μήνυμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, όταν τόνισε στον Τούρκο ομόλογό του ότι σε Αιγαίο και Συρία θα πρέπει να υπάρξει σταθερότητα. Ούτως ή άλλως, ανώτερη ελληνική πηγή επιμένει πως σε αντίθεση με ό,τι συνέβη το καλοκαίρι του 2020, τώρα δεν διαπιστώνεται κάποια ανησυχητική κίνηση των Τούρκων επί του πεδίου, αρκούμενοι προς το παρόν σε μια άκρως επιθετική ρητορεία σε βάρος της χώρας μας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ελληνική διπλωματία αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής, έτοιμες να αποκρούσουν οποιαδήποτε πρόκληση ή υποψία προσβολής της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, καθώς εκτιμούν πως η τουρκική συμπεριφορά έναντι της χώρας μας θα έχει…σκαμπανεβάσματα με ρητορικές ως επί το πλείστον εξάρσεις και έξτρα πίεση στο μέτωπο του Μεταναστευτικού.

Παράθυρο για εξελίξεις

Πιθανό ήσυχο καλοκαίρι στα ελληνοτουρκικά είναι σαφές πως διευκολύνει τους πολιτικούς χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς αφαίρει από το πρωθυπουργικό τραπέζι ένα μείζον πρόβλημα, παρόντος του οποίου όλες οι υπόλοιπες πολιτικές εξελίξεις είναι φυσιολογικό να «παγώνουν». Έχοντας σε ύφεση το συγκεκριμένο μέτωπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορέσει απερίσπαστος να λάβει τις τελικές του αποφάσεις για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, όπως εκμυστηρεύονται πρόσωπα που γνωρίζουν το βαθύ παρασκήνιο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Και μολονότι επισήμως η κυβερνητική φρασεολογία δεν έχει αλλάξει με τις εκλογές να προσδιορίζονται για το 2023, οι επόμενες 6-7 εβδομάδες θεωρούνται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Political» κρίσιμες. Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες αφήνουν να εννοηθεί πως μια σειρά από πολιτικές και μη παραμέτρους στο χρονικό διάστημα έως τα τέλη Αυγούστουκαθώς επίσης και οι μυστικές μετρήσεις που αναμένεται να τρέχουν καθ’όλη τη διάρκεια του Ιουλίου αναμένεται να βαρύνουν για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών εντός του Σεπτεμβρίου με επικρατέστερη κατά πληροφορίες ημερομηνία τη 18η. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη γραμμή πληροφόρησης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να λάβει τις τελικές του αποφάσεις πριν από την ολιγοήμερη ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL