, Δευτέρα
17 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Τα μέτρα στήριξης που εξετάζει η κυβέρνηση

Στην 86η ΔΕΘ πέφτει το ειδικό βάρος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που αναμένεται –εκτός από τις νέες φοροελαφρύνσεις και επιδοτήσεις ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα– να καθορίσει τον οδικό χάρτη μιας ευρείας προσέγγισης των μεγάλων δυσκολιών με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπα τα νοικοκυριά, λόγω της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων.

Της ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΤΖΟΥ

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τον τελευταίο καιρό παρακολουθεί προσεκτικά την πορεία των εσόδων και των δαπανών, ώστε να οριστικοποιήσει τον ακριβή δημοσιονομικό χώρο για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων που κρίνονται αναγκαίες, λόγω της δυσμενούς συνθήκης που θα χειροτερέψει τους επόμενους μήνες. Με βάση αυτά τα στοιχεία, αναμένεται να «κλειδώσουν» τα νέα μέτρα τα οποία θα ακουστούν από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ.

Τα ζητήματα που έχουν τεθεί επί τάπητος και έχουν κάνει ήδη αισθητή την παρουσία τους –από τους προηγούμενους κιόλας μήνες–, δυσκολεύοντας τα μικρά και μεσαία κοινωνικά στρώματα, είναι οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, ενώ θα συνυπολογιστούν και οι ανατιμήσεις οι οποίες χωρίς φρένο επηρεάζουν ακόμα και τα είδη πρώτης ανάγκης. Η «συνταγή» που θα ακολουθήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα είναι, σε μεγάλο βαθμό, μέτρα που ήδη έχουν εφαρμοστεί και δοκιμαστεί με επιτυχία, όπως το FuelPass 3 και οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίστοιχα, λόγω και των χειμερινών μηνών που είναι μπροστά μας, ανάλογη επιδότηση εξετάζεται και στο φυσικό αέριο.

Μεταξύ των σεναρίων που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση είναι το νέο έκτακτο επίδομα να μην είναι ενιαίο για όλους, ώστε να στηριχθούν οι πιο ευάλωτοι αλλά να και να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Έτσι εξετάζεται να υπάρχουν κλίμακες, με ποσά που θα ξεκινούν από τα 100 με 130 ευρώ και θα φτάνουν μέχρι τα 200 με 230 ευρώ.

Τι είχε δοθεί το Πάσχα του 2021

Υπενθυμίζεται ότι έκτακτο επίδομα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είχε δοθεί και πέρυσι το Πάσχα στις εξής κατηγορίες:

·       676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν πάρει 200 ευρώ.

·       625.000 οικογένειες με παιδιά είχαν λάβει μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού.

·       241.281 δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είχαν λάβει διπλή δόση.

·       166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα είχαν λάβει 200 ευρώ.

·       34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικοι είχαν πάρει 200 ευρώ.

Τα βασικά σενάρια για τα μέτρα στήριξης που εξετάζονται είναι τα εξής:

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα δώσει την κατεύθυνση για αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς βέβαια να την προσδιορίσει, αφού υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να υπερκεράσει. Πληροφορίες θέλουν τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται σε επίπεδα προ μνημονίων, δηλαδή στα 751 ευρώ, από 713 ευρώ που είναι σήμερα. Μία νέα αύξηση της τάξης του 5,3% θα φέρει επιπλέον 38 ευρώ (μεικτά) στους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό. Καθαρά, δηλαδή, αφού αφαιρεθούν οι εισφορές των ασφαλισμένων, η αύξηση αυτή θα φέρει 32 ευρώ επιπλέον στην τσέπη των εργαζομένων κάθε μήνα. Σε ετήσια βάση, λαμβάνοντας δηλαδή υπόψη τους 14 μισθούς, η αύξηση σημαίνει επιπλέον 448 ευρώ για τους εργαζομένους. Η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη για όσους εργαζομένους έχουν κατοχυρώσει το 2012 επίδομα τριετίας. Έτσι, ένας εργαζόμενος ο οποίος έχει κατοχυρώσει προ δεκαετίας επίδομα 30% επί του κατώτατου μισθού θα λάβει αύξηση πάνω από 41 ευρώ/μήνα και 582 ευρώ σε ετήσια βάση.

  • Αύξηση συντάξεων

Από την 1η Ιανουαρίου 2023 εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις, οι οποίες –σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη– θα αφορούν όλους τους συνταξιούχους.

  • Εισφορά αλληλεγγύης

Στο προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

  • Επιταγή ακρίβειας

Για το 2022 εξετάζεται η χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας, προκειμένου να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι και εκείνοι που ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

  • Μείωση του τέλους επιτηδεύματος

Υπάρχουν σενάρια για μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 200 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία, αλλά είναι από τα μέτρα που θα κριθούν στο παρά πέντε και ανάλογα με την πορεία των δημόσιων οικονομικών.

  • Fuel Pass 3

Στην περίπτωση που οι τιμές των καυσίμων διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, θα υπάρξει και νέος γύρος ενίσχυσης.

Σύμφωνα με τα όσα είχε γράψει το Newsbomb.gr κατά το προηγούμενο διάστημα, μεταξύ των μέτρων στήριξης είναι η απορρόφησης της ρήτρας αναπροσαρμογής μέχρι και τα μέσα τους 2023, το FuelPass 3 η και ενισχυμένη επιταγή ακρίβειας.

  • Αυξημένο επίδομα

Επίσης εξετάζεται ένα αυξημένο επίδομα θέρμανσης για τον χειμώνα 2022-2023, ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων συνταξιούχων και, τέλος, η μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού που αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα πριν από τα μνημόνια και να φτάσει τα 751 ευρώ, από 713 ευρώ που είναι αυτήν τη στιγμή.

Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκονται νέες φοροελαφρύνσειςπου, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα ενεργοποιηθούν από το 2023. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων που πλήττονται από το κύμα των ανατιμήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 22% στο 20% από την επόμενη χρήση. Αξίζει να αναφερθεί πως τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 22%, από 24%.

  • Στο 11% ο ΦΠΑ

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ υπάρχει η σκέψη για μείωση των συντελεστών στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει πολύ υψηλό δημοσιονομικό κόστος και γι’ αυτό μέχρι στιγμής δεν «έχει κλειδώσει». Το οικονομικό επιτελείο ζυγίζει τα δεδομένα και μένει να αποδειχθεί αν στο πακέτο της ΔΕΘ ανακοινωθεί και μείωση του ΦΠΑ.

  • Το τέλος επιτηδεύματος

Στο επίπεδο των φοροελεαφρύνσεων, προμετωπίδα φαίνεται ότι θα αποτελέσει η παρέμβαση στο τέλος επιτηδεύματος, έναν φόρο που μπήκε επί εποχής μνημονίων.

Έτσι, μετά την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, εξετάζεται το ενδεχόμενο το τέλος επιτηδεύματος να μειωθεί αρχικά κατά 30%-50% το 2023 και τελικά να καταργηθεί το 2024.

Εξαιτίας του τέλους επιτηδεύματος που ισχύει μέχρι σήμερα, επαγγελματίες και επιχειρήσεις επιβαρύνονται με ποσά έως και 1.000 ευρώ τον χρόνο ανεξάρτητα από το ύψος των εσόδων τους ή αν παρουσιάζουν κέρδη ή ζημίες.

Στην περίπτωση που το τέλος επιτηδεύματος μειωθεί κατά 50%, τα ποσά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις θα διαμορφωθούν ως εξής:

·       400 από 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

·       500 από 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

·       325 από 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

·       300 από 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.