, Τρίτη
06 Δεκεμβρίου 2022

Τα ντοκουμέντα για τα fake news στον Έβρο

Ντοκουμέντα από την τουρκική νησίδα στον Έβρο, όπου στήθηκαν παγκόσμια fake news για τον θάνατο μιας ανήλικης που προσπαθούσε να περάσει στην Ελλάδα μαζί με άλλους μετανάστες, παρουσίασε χθες σε συνέντευξή του στους ξένους ανταποκριτές ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Του ΜΙΛΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ

Κατά τη διάρκεια των απαντήσεων που έδωσε σε δημοσιογράφους που εργάζονται σε Μέσα του εξωτερικού, έδειξε φωτογραφίες της νησίδας από την οποία μπορεί να περάσει κανείς… περπατώντας κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς η στάθμη του νερού στον ποταμό είναι σε αρκετά χαμηλό επίπεδο. Μάλιστα, δημοσιοποίησε και τις επιστολές διάψευσης των δημοσιευμάτων που έστειλε επισήμως ο ίδιος στα ειδησεογραφικά δίκτυα Chanel 4 και «Spiegel», οι οποίες, όπως ανέφερε, δεν δημοσιεύτηκαν.

«Είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση φυσικά και θα απαντήσει για ένα διεθνές θέμα. Εκτός από ποινική διερεύνηση, υπάρχει και διοικητική. Δημοσιοποιήθηκε βίντεο πως οι μετανάστες ήταν εγκλωβισμένοι. Έλεγαν πως έγινε σε συγκεκριμένη ημερομηνία, ενώ το συμβάν ήταν μία μέρα πριν. Έλεγαν ότι υπήρχαν ένα παιδάκι που κινδύνευε από τσίμπημα και μια έγκυος που κινδύνευε. Δεν διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο από ιατρικές εξετάσεις. Ειπώθηκαν πράγματα για ένα νεκρό παιδί, ενώ νεκρό παιδί δεν εντοπίστηκε. Οι διακινητές ψάχνουν διαρκώς νέους τρόπους για να μεταφέρουν μετανάστες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ακόμη ότι στόχος των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας που βρίσκονται στα σύνορα είναι να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή και πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χτυπηθούν τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών. «Η Ευρώπη χρειάζεται μετανάστευση με κανόνες και λελογισμένα. Προσφέρουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Η προστασία των συνόρων συνεπάγεται με μείωση της απώλειας ανθρώπινων ζώων», ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός.

Σε συναγερμό για το «καραβάνι του φωτός»

Τα νούμερα που παρουσίασε ο υπουργός είναι ενδεικτικά:

  • Το 2015 1.240 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο, με τον αριθμό τους να έχει μειωθεί σήμερα σε σημαντικό βαθμό.
  • Το 2021 είχαμε μόλις 8.745 αφίξεις, οι οποίες ήταν οι χαμηλότερες της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα.
  • 18.000 είναι οι αιτούντες άσυλο σε όλη τη χώρα.

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε επιπλέον και στο βάρος που καλούνται να σηκώσουν οι χώρες υποδοχής των μεταναστών, γεγονός που δεν έχει αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Σε αυτό το κομμάτι δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος – η τσεχική προεδρία προσπαθεί με νέα κείμενα να ξεκινήσει τη συζήτηση. Οι χώρες πρώτες υποδοχής υπολογίζουν πως θα έρθουν 160.000 άνθρωποι μόνο για φέτος. Οι μετεγκαταστάσεις θα είναι για 1.017 άτομα. Αυτό δείχνει ένα αδιέξοδο που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υπογράμμισε με έμφαση ο υπουργός και συνέχισε: «Η ΕΕ έχει προγράμματα εθελοντικής εγκατάστασης ανθρώπων που πρέπει να έρθουν με οργανωμένο τρόπο».

Την ίδια ώρα, η Αθήνα παραμένει σε κόκκινο συναγερμό για τη δράση του «καραβανιού του φωτός» και άλλων ΜΚΟ που προωθούν ορδές μεταναστών στον Έβρο και τα νησιά μέσω Viper και Telegram.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL