15:35, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

Τα «όπλα» της Αθήνας και η επόμενη κρίσιμη μάχη για τα Ελληνοτουρκικά

Με ενισχυμένη τη διπλωματική της «φαρέτρα» θα προσέλθει η Αθήνα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 28-29 του μηνός στη Μαδρίτη.

Της ΕΛΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Το Μέγαρο Μαξίμου κρίνει απολύτως ως θετικό τον απολογισμό της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, καθώς οι εταίροι και σύμμαχοι της Ελλάδας έστειλαν εμφατικά μηνύματα στην Τουρκία να εγκαταλείψει τον αναθεωρητισμό της και να σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Το πόσο ισχυρό είναι αυτό το μήνυμα αναγνωρίστηκε και χθες και από μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, που, μνημονεύοντας τη σχετική αναφορά στο κείμενο των Συμπερασμάτων, έκαναν λόγο για κείμενο-κόλαφο για τον Ερντογάν και την επιθετική στρατηγική του.

Η Αθήνα πέτυχε να μεταβάλει σημαντικά το κλίμα στις Βρυξέλλες για την Άγκυρα, η οποία πλέον εγκαλείται από τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις αχαλίνωτες νεοοθωμανικές εξάρσεις της. Δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, σε μια στιγμή που οι ευρωπαϊκοί λαοί πληρώνουν βαρύ κόστος, προκειμένου η ΕΕ να στείλει ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας του ρωσικού αναθεωρητισμού και των παράνομων, απρόκλητων αυθαιρεσιών του προέδρου Πούτιν.

Τίποτα, ωστόσο, δεν έχει κριθεί. Οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Η Αθήνα θα κορυφώσει τη στρατηγική της για τη διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αξιοποιώντας στο έπακρο την ιδιότητά της ως μέλος της Συμμαχίας για να θέσει τους συμμάχους προ των ιστορικών ευθυνών τους έναντι της γενικευμένης αμφισβήτησης της κυριαρχίας της χώρας μας από μια επίσης σύμμαχο χώρα.

Η μάχη δεν είναι εύκολη. Διότι μπορεί η Αθήνα να διαχωρίσει τη ΓΓ του ΝΑΤΟ από τη συνολική στάση της Συμμαχίας, όμως η πρόταση του κ. Στόλτενμπεργκ να είναι το ΝΑΤΟ η «πλατφόρμα όπου μπορούν να συναντηθούν Ελλάδα και Τουρκία» ήδη βρίσκεται στο τραπέζι. Και ο κίνδυνος που υπάρχει είναι να στηθεί αυτός ο μηχανισμός, στη βάση της ουδετερότητας με την οποία βλέπει τα πράγματα ο γγ της Συμμαχίας, κλείνοντας έτσι το μάτι στην επιτιθέμενη στην Ελλάδα Τουρκία. Η τουρκική προπαγάνδα έχει πάρει «φωτιά», επιχειρώντας να βρει και εντός των ελληνικών τειχών φωνές υποστηρικτικές στην προοπτική να μη θέσει η Αθήνα το φλέγον ζήτημα του κινδύνου αποσταθεροποίησης στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.

Με τις συνεχείς προκλήσεις της, εμφανίζεται να αδιαφορεί πλήρως τόσο για τα μηνύματα της Ευρώπης όσο και για την επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και δηλώνει σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους αποφασισμένη να κλιμακώσει κι άλλο την επιθετική στρατηγική τής διεκδίκησης της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, όπως φυσικά και της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας επί αυτών.

Στην Αθήνα, κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι η Τουρκία -παρά τους λεονταρισμούς- δεν θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Εκτός και αν μέχρι τότε δεν έχει λυθεί το θέμα της ένταξης στη Συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Αν η Σύνοδος πραγματοποιηθεί με ανοιχτή την εκκρεμότητα του τουρκικού βέτο, τότε δεν θα πρέπει να αποκλείεται ο Ερντογάν να επιδιώξει να αποπροσανατολίσει την προσοχή και να στραφεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για περισπασμό. Ήδη, άλλωστε, ο Τούρκος πρόεδρος δεν κρύβει την οργή του για το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν υπάρχει κανένα σημάδι στον ορίζοντα που να του δίνει βάσιμες ελπίδες για το πολυπόθητο τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, το οποίο διακαώς και με κάθε τρόπο επιδιώκει.

Ο πρωθυπουργός, το Μέγαρο Μαξίμου και το ΥΠΕΞ προετοιμάζονται πυρετωδώς για όλα τα ενδεχόμενα. Και αναλόγως, θα πράξει η Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής στη Μαδρίτη θα έχει καθοριστική σημασία για τις περαιτέρω συμπεριφορές του Τούρκου προέδρου, ενώ αδιαμφισβήτητα θα επηρεάσει και τις σχέσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο, με τον οποίον μοιράζεται αντίστοιχες αυταρχικές μεθόδους διακυβέρνησης και ανάλογο, δυσθεώρητο αναθεωρητισμό.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL