fbpx

, Δευτέρα
22 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Τα «όπλα» του Άδωνι Γεωργιάδη

Mε τον… Δημοκήδη, το σχέδιο εκκένωσης των νοσοκομείων από ασθενείς που έδωσε παράλληλα και το έναυσμα για την κινητικότητα 1.735 εργαζομένων στο ΕΣΥ, ανά χείρας προσήλθε στη συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Ωστόσο, τα εύσημα που έλαβε από τα στελέχη της τρόικας για την κινητικότητα του προσωπικού του ΕΣΥ που υλοποιείται βάσει του σχετικού χρονοδιαγράμματος δεν ισοστάθμισαν τις σκληρές παρατηρήσεις που δέχτηκε για τον ΕΟΠΥΥ, με τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Οργανισμού να τον φέρνουν αρνητικά για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο.

Το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης που εφέτος έχει «οροφή» τα 2,3 δισ ευρώ τέθηκε επίσης στη συνάντηση. Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας επανέλαβαν στον υπουργό Υγείας ότι η φαρμακευτική δαπάνη πρέπει να πέσει κάτω από 2 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Κατά πληροφορίες ο κ. Γεωργιάδης «απάντησε» στις απαιτήσεις της τρόικας με την υπουργική απόφαση για την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων στη χώρα που θα τεθεί σε ισχύ για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι η συνταγογράφηση γενοσήμων μέσω κινήτρων και αντικινήτρων που δίνει σε ασφαλισμένους -αλλά και φαρμακοποιούς- θα επιτρέψει την εξοικονόμηση πόρων στο σύστημα χωρίς να χρειαστεί να συμπιεστεί περαιτέρω η φαρμακευτική δαπάνη.

Επίσης, τα στελέχη της τρόικας ενημερώθηκαν ότι βρίσκεται υπό κατάρτιση σχέδιο για τα φάρμακα, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα τις επόμενες μέρες. Μεταξύ άλλων αυτό θα περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων με τις δραστικές αλλαγές να αφορούν την τιμολόγηση των γενοσήμων που πρέπει να γίνουν πράγματι ανταγωνιστικά σε σχέση με τα πρωτότυπα φάρμακα για να επιτευχθεί ο στόχος της διείσδυσης έως και 60% στην αγορά.

Εκτός από τα γενόσημα, στο «οπλοστάσιο» του υπουργείου Υγείας για τις συναντήσεις με την τρόικα θα βρίσκεται από την ερχόμενη εβδομάδα και η πιλοτική εφαρμογή των πρώτων επτά πρωτοκόλλων για ισάριθμες θεραπευτικές κατηγορίες. Συνολικά, ο ΕΟΦ σε συνεργασία με τις ιατρικές επιστημονικές εταιρίες και το ΚΕΣΥ έχει καταρτίσει 150 θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα ενταχθούν στο σύστημα της e-syntagografisi της ΗΔΙΚΑ.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, αρχίζει πιλοτικά η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων σε επτά ασθένειες, με τους γιατρούς να υποχρεούνται πλέον να συνταγογραφούν τα σκευάσματα όπως ορίζει το πρωτόκολλο βάσει της διάγνωσης και της πορείας του ασθενούς. Σύμφωνα με αυτά, αλλαγές στη συνταγογράφηση επέρχονται για όσους πάσχουν από άνοια, οστεοπόρωση, νόσο του Πάρκινσον, επιληψία, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση και υπερλιπιδαιμία (χοληστερίνη).

Στο επόμενο στάδιο εντάσσονται στα θεραπευτικά πρωτόκολλα  με ό,τι περιορισμούς συνεπάγεται αυτό για τους ασθενείς, οι λοιμώξεις, οι καρδιακές, οι αναπνευστικές και οι δερματικές παθήσεις. Τέλος, θα τεθούν σε εφαρμογή και τα πρωτόκολλα στις παρακλινικές εξετάσεις.

Η εφαρμογή αυτών των πρωτοκόλλων αφορά το 50% του όγκου της συνταγογράφησης στον ΕΟΠΥΥ, και εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα από τον νέο τρόπο συνταγογράφησης στα οικονομικά του Οργανισμού.

Η εξαφάνιση της «μαύρης τρύπας» του ΕΟΠΥΥ 

Οι αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, με βασικό σημείο την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων αλλά και την αναμόρφωση της λειτουργίας του, συζητήθηκαν στη συνάντηση του κλιμακίου της τρόικας με τον υπουργό αλλά και διεξοδικότερα στη συνέχεια με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας ενημερώθηκαν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Οργανισμού προς τους παρόχους, από εταιρίες, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, γιατρούς, φαρμακοποιούς κα, ανέρχονται σε περίπου 1,5 δις ευρώ, αλλά και ότι ο Οργανισμός εξετάζει την αποπληρωμή των παρόχων με… συνοπτικές διαδικασίες. Ειδικότερα, προτείνεται στους παρόχους να κοπεί ο γόρδιος δεσμός των ληξιπρόθεσμων χρεών με συμφωνία των δύο πλευρών να μην γίνει εκκαθάριση –η οποία είναι πολύ χρονοβόρα- και να γίνει άμεσα αποπληρωμή με «κούρεμα» στα χρέη της τάξεως του 16% με 20%.

Τα κλιμάκια της τρόικας θα συνεχίσουν τις συναντήσεις τους με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Υγείας, όπως είθισται μέχρι και την επίσημη επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας την ερχόμενη εβδομάδα στο υπουργείο Υγείας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.