, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

«Τα σύνορά μας γαλάζια, τα νερά απόρθητα»

Νέο γύρο αφύπνισης και ευαισθητοποίησης εταίρων και συμμάχων ξεκινά σύμφωνα με πληροφορίες της «Political» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνεται πως η ρητορική όξυνση της τουρκικής ηγεσίας σε βάρος της Ελλάδας αναβαθμίζεται ημέρα με την ημέρα, επιφυλάσσοντας για την Άγκυρα τον ρόλο του απειλούμενου και του περικυκλωμένου από την Ελλάδα και τις δυνάμεις της Δύσης.

Ενόψει του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Πράγα στις 6 και 7 Οκτωβρίου, αλλά και του τακτικού στις Βρυξέλλες στις 20 και 21 του ίδιου μήνα, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει τρόπους μιας πιο συντονισμένης, θεσμικής και επίσημης αντίδρασης, καθώς κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως δεν περνά απαρατήρητη, ούτε και θα μείνει αναπάντητη η όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας, καθ’ όσον η Τουρκία οδεύει προς τις εκλογές του 2023.

Υπ’ αυτό το πρίσμα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ακόμη και η αποστολή επιστολής προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, στην οποία θα καταγράφονται με τρόπο διεξοδικό οι κύριοι άξονες της τουρκικής αναθεωρητικής ατζέντας, αλλά και οι προφανείς κίνδυνοι σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο από την επιδίωξη της Άγκυρας να επαναχαράξει τα σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν, εξάλλου, πως Τουρκία και Ουγγαρία είναι τα δύο κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν επικυρώσει ακόμη τη συνθήκη προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ευθυγραμμιζόμενες τρόπον τινά με τις ρωσικές «ανησυχίες».

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως υπάρχει πάντα στα υπ’ όψιν η λίστα κυρώσεων του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, ΖοζέπΜπορέλ, καθώς η Τουρκία φαίνεται πλέον να βαδίζει στέρεα τα τελευταία χρόνια στο μονοπάτι της κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας τόσο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα όσο και σε ό,τι αφορά την Κύπρο.

Πάντως, η Αθήνα υπογραμμίζει με τρόπο εμφατικό πως η συνέχιση του εξοπλισμού της Τουρκίας από κράτη-μέλη της ΕΕ, όσο μάλιστα η Άγκυρα εξακολουθεί να απειλεί με τρόπο ωμό την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της χώρας μας, είναι μια απαράδεκτη πρακτική.

«Δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα»

Λίγες ώρες μετά το νέο παραλήρημα του Τούρκου προέδρου, κατά το οποίο ο ΡετζέπΤαγίπ Ερντογάν απείλησε ευθέως τόσο την Ελλάδα όσο και τις ΗΠΑ επαναφέροντας τις έωλες τουρκικές διεκδικήσεις επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε αυστηρά μηνύματα προς την Άγκυρα στην τελετή ονοματοδοσίας του Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος», εις μνήμην του αδικοχαμένου Παναγιώτη Βλαχάκου, που έχασε τη ζωή του στην κρίση των Ιμίων.

«Όποιος παραβιάζει τελικά τα σύνορα τιμωρείται. Στον 21oαιώνα δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα άλλων εποχών. Πολύ περισσότερο δεν έχουν θέση κάθε λογής επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, πάντως, υπογράμμισε ότι «τα προβλήματα επιλύονται ειρηνικά και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, αυτό απαιτούν οι λαοί μας και είναι λάθος, μεγάλο λάθος, κάποιοι να επιχειρούν να δηλητηριάσουν την κοινή τους γνώμη, ανακαλύπτοντας εχθρούς εκεί που απλά δεν υπάρχουν».

Προέχει το εθνικό καθήκον

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, κάθε πλοίο αποτελεί ασπίδα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και γέφυρα συνεννόησης με τους γείτονές μας. Είναι πολλά τα μηνύματα που στέλνει το νέο απόκτημα. Η ταχύτητα και ο εξοπλισμός του δηλώνουν πως τα νερά μας θα μείνουν απόρθητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας: Τρεις νέες φρεγάτες, τέσσερις ΜΕΚΟ, ελικόπτερα Ρομέο και σύντομα νέες αποφάσεις για ΠΝ. Νέα Rafale,F-16, σύγχρονο κέντρο Καλαμάτας και, φυσικά, ο Στρατός Ξηράς.

Τόνισε ότι «όταν μιλάμεγια πατρίδα προέχει το εθνικό καθήκον», ενώ ήταν ξεκάθαροςότι τα σύνορά μας είναι γαλάζια και τα νερά μας απόρθητα. Όπως τόνισε, «η πυραυλάκατος θα ταξιδεύει παντού την αλήθεια της ιστορίας, ότι τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο σε μια ιερή αποστολή στην οποία θα ενταχθούν τρεις φρεγάτες [email protected] και τέσσερις ανανεωμένες ΜΕΚΟ. Το Πολεμικό Ναυτικό γίνεται πιο ισχυρό όπως και η Πολεμική Αεροπορία με τα Rafale και τα αναβαθμισμένα F-16 Viper όπως και ο Στρατός εκσυγχρονίζει με σχέδιο το δυναμικό του».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL