«Ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ – Χρυσής Αυγής»
Μέχρι την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση διά του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη κατέθετε νομοτεχνικές βελτιώσεις στην τροπολογία για το «μπλόκο» Κασιδιάρη προκειμένου να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι ενδιαφέρεται πρωτίστως η Βουλή να στείλει ένα μήνυμα θωράκισης των δημοκρατικών θεσμών απέναντι σε εγκληματικές οργανώσεις που ενδύονται τον μανδύα πολιτικού κόμματος.
Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ
Τουναντίον, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το μισό βήμα πίσω, μη εμμένοντας στον προσδιορισμό περί νεοναζιστικού-φασιστικού κόμματος, απέδειξε ότι η συναίνεση για αυτόν είναι μόνο επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Παρά τις τροποποιήσεις που έγιναν μέχρι την ύστατη ώρα, συμπεριλαμβάνοντας και δικές του παρατηρήσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση στύλωσε για ακόμη μια φορά τα πόδια προβάλλοντας νομικίστικους ισχυρισμούς. Η διαφωνία που προέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ έγκειται στο άρθρο 29 του Συντάγματος, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά να μην είναι ο Άρειος Πάγος αυτός που θα διατυπώνει ουσιαστικές κρίσεις για το ποια κόμματα εξυπηρετούν ή όχι την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος και αυτός ο αποκλεισμός να γίνεται μόνο με βάση τα αδικήματα των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις, τρομοκρατική οργάνωση). Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του καταλόγισε πολιτική σκοπιμότητα της κυβέρνησης στον χρόνο που καταθέτει την τροπολογία, κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να αλιεύσει ψήφους από την ακροδεξιά.
Θέλουν τον Κασιδιάρη υποψήφιο;
Αμηχανία και έλλειψη καθαρής θέσης καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ο Μ. Βορίδης και αναρωτήθηκε αν τέτοιας μορφής έωλη επιχειρηματολογία γίνεται λόγω άγνοιας ή άλλο είναι το πραγματικό κίνητρο. «Μήπως θέλετε να κατέβει στις εκλογές η Χρυσή Αυγή, πείτε το για να το λήξουμε», είπε απευθυνόμενος στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ταυτίζοντας την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ με εκείνη της Χρυσής Αυγής. «Οι αλλαγές στην τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη δεν αφήνουν περιθώρια καταψήφισης», είπε ο Μ. Βορίδης παρουσιάζοντας σημειακές αλλαγές που συγκεκριμενοποιούν τον κατάλογο των αδικημάτων με πολιτειακή απαξία και ορίζουν με σαφήνεια το εύρος της κρίσης του αρμόδιου τμήματος του Αρείου Πάγου. «Ενδεχόμενη επιμονή στην άρνηση φανερώνει πως η ευαισθησία σας για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου, που είναι ο αποκλεισμός κομμάτων που έχουν στην ηγεσία τους εγκληματίες, είναι προσχηματική και υποκριτική», ανέφερε ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος κυρίως στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «“Παρών” σημαίνει «αφήστε τον Κασιδιάρη να κατεβεί”», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Άδωνις: «Πράξη πολιτικής δειλίας»
Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει «παρών» προκάλεσε την έκρηξη του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος τη χαρακτήρισε «πράξη πολιτικής δειλίας σε μια κρίσιμη στιγμή για τη δημοκρατία», εξαπολύοντας μια εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση για την οπορτουνιστική στάση της σε ένα ευαίσθητο ζήτημα. Ο υπουργός Ανάπτυξης αποκάλυψε και το πραγματικό κίνητρο πίσω από το αμήχανο «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «θέλετε στην πραγματικότητα να κατεβεί ο Κασιδιάρης, γιατί πιστεύετε ότι θα δυσκολέψει την αυτοδυναμία Μητσοτάκη» και συμπλήρωσε ότι η πρόταση που κατέβασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αν γινόταν δεκτή, το κόμμα του Κασιδιάρη θα κατέβαινε κανονικά στις εκλογές. Παράλληλα, θύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ σε πόσες περιπτώσεις στο παρελθόν είχε ταυτιστεί με τη Χρυσή Αυγή είτε στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015 είτε στους Αγανακτισμένους της πλατείας Συντάγματος και τώρα με την παρούσα νομοθετική ρύθμιση: «Μπορεί να τους σιχαίνεστε, αλλά πάντα τους βοηθούσατε, γιατί τους βλέπατε σαν ένα κόμμα που παίρνει ψήφους από τη ΝΔ. Είστε δυστυχισμένοι από τη σημερινή τροπολογία. Το “παρών” σημαίνει “αφήστε τον Κασιδιάρη να κατέβει”, αφήστε όλα τα άλλα φληναφήματα».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL