, Δευτέρα
28 Νοεμβρίου 2022

Τείχος στον αναθεωρητισμό

Για νέα σοβαρή όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων κάνει λόγο η Αθήνα στο φόντο της υπογραφής μνημονίου ανάμεσα στην Τουρκία και το καθεστώς στη Λιβύη για την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων εντός της ΑΟΖ της Τρίπολης.

Αποφασισμένος να εκθέσει διεθνώς για ακόμη μια φορά την απαράδεκτη αναθεωρητική ατζέντα που προβάλλει καθημερινά η Άγκυρα σε βάρος της χώρας μας,τις ωμές απειλές κατά της εδαφικής μας κυριαρχίας με αιχμή τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και τους κινδύνους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου φέρεται να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συμμετοχή του στις εργασίες του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας αύριο,καθώς και στη μεθαυριανή άτυπη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα.

Κυριάκος Μητσοτάκης και ΡετζέπΤαγίπΕρντογάν θα συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο για περίπου μία ώρα στην Ολομέλεια του Φόρουμ αύριο το μεσημέρι, καθώς και το βράδυ στο δείπνο των 44 ηγετών. Στο μεσοδιάστημα θα υπάρξουν, κατά πληροφορίες,τέσσερα στρογγυλά τραπέζια των έντεκα ηγετών έκαστο, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν ότι οι δύο ηγέτες δεν θα βρεθούν στο ίδιο workshop.Αν και τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί,καθώς μεσολαβούν πολλές ακόμη ώρες έως αύριο το μεσημέρι, μέχρι αργά χθες βράδυ δεν είχε διατυπωθεί αίτημα από την Άγκυρα προς την Αθήνα για κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας αύριο στην τσεχική πρωτεύουσα, καθιστώντας αυτομάτως μία τέτοια εξέλιξη προσώρας δύσκολη.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η ελληνική πλευρά, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, πέταξε το μπαλάκι στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου, τονίζοντας ότι αν υποβληθεί σχετικό αίτημα, η Αθήνα θα το αξιολογήσει και θα απαντήσει θετικά.Κυβερνητικές πηγές επαναλάμβαναν πάντως ότι η Αθήνα δεν είναι η επισπεύδουσα πλευρά για ένα νέο ραντεβού κορυφής, καθώς υπό το κράτος απειλών και προσβολών δεν μπορεί να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ούτως ή άλλως, η νέα προσπάθεια της Άγκυρας να…ξεθάψει το παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας μέσω της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών κοιτασμάτων βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.Τη γραμμή της χώρας μας την αποκρυστάλλωσε ο πρωθυπουργός: «Οι ανιστόρητες ορέξεις συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές».

Η γεωγραφία δεν αλλάζει με την επαναχάραξη των χαρτών

Την ίδια ώρα, σαφές μήνυμα καταδίκης της νέας απόπειρας της Άγκυρας να εργαλειοποιήσει τη σχέση της με το καθεστώς της Λιβύης ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της χθεσινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

«Τα σύνορά μας έχουν γαλανό χρώμα και όχι γκρίζο, είμαι αισιόδοξος ότι το δηλητήριο που επιχειρεί να ενσταλάξει η τουρκική ηγεσία δεν φτάνει στους δύο λαούς, οι οποίοι γνωρίζουν ότι η γεωγραφία δεν αλλάζει αν κάποιος επιχειρεί να επαναχαράξει τους χάρτες της και η Ιστορία δεν γράφεται με πυροτεχνήματα. Καλώ την άλλη όχθη του Αιγαίου να επανέλθει στον δρόμο της λογικής και της ειρήνης»,επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL