, Δευτέρα
17 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Τελειώνει αύριο η Αριστερά του Τσίπρα;

Όταν όλες οι αναλύσεις για το φαινόμενο «Μητσοτάκης» εξαντλούνται στο ότι είναι ο εκλεκτός του μιντιακού συστήματος και για αυτό κυβερνά (προχθές στη διακαναλική του συνέντευξη ο κ. Τσίπρας ανέφερε 49 φορές το όνομα «Μητσοτάκης» και Media), τότε μετά βεβαιότητος o Κυριάκος θα κυβερνά για πολλά χρόνια ακόμη.

Με βάση όλα τα δημοσκοπικά δεδομένα, όπως και τα τελευταία της Interview για λογαριασμό της «Political», το πρώτο και βασικό πολιτικό αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής είναι η διαφαινόμενη μεγάλης έκτασης νίκη της ΝΔ και η επιβεβαίωση της καταλυτικής κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το δεύτερο είναι η αποσύνθεση της αντιπολίτευσης. Η εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι θα είναι στρατηγική. Έναν μήνα πριν σημείωνε απώλειες της τάξης του 11,5% και έχανε με 20 μονάδες διαφορά.

Καμία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν σηματοδοτεί ανάκαμψη από τα ποσοστά των εκλογών του Μαΐου. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, καθώς ούτε η προώθηση μιας υποτίθεται θετικής ατζέντας ούτε η προβολή πιο άφθαρτων στελεχών για να την υποστηρίξουν δεν έχουν φέρει αποτελέσματα.

Αν ληφθούν δε υπόψη και οι ζημιές από τους χειρισμούς του στο θέμα της Ροδόπης και της πρόσφατης τραγωδίας ανοιχτά της Πύλου, μάλλον τα ποσοστά του κινούνται στα κατώτερα όρια του εύρους τιμών που δίνουν οι μετρήσεις.

Η διαφαινόμενη νέα ήττα του ΣΥΡΙΖΑ όμως θα συνοδευτεί και από ολοκληρωτική ήττα του λαϊκισμού; Μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου διατυπώθηκε η άποψη ότι η κατάρρευση του δημαγωγικού του αφηγήματος, όπως αυτό εκφραζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα φέρει και το τέλος της αντισυστημικότητας. Όμως η αντισυστημικότητα, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, θα συνεχίσει να απειλεί την πολιτική σταθερότητα.

Τα δημοσκοπικά ευρήματα, αν επαληθευτούν και στην κάλπη αύριο, δείχνουν ότι ένα 20%-22% της ελληνικής Βουλής θα εκφράζει το «αντισυστημικό» αφήγημα. Τόσο είναι δημοσκοπικά τουλάχιστον το ποσοστό όσων συντάσσονται με κόμματα, τα αποκαλούμενα και «μικρά» που εκφράζουν αντιδυτικές, αντισυστημικές, εμμονικές και ιδεοληπτικές απόψεις.Το τρίτο πολιτικό συμπέρασμα που θα αναδειχτεί τις αυριανές εκλογές είναι αν η Αριστερά τελειώνει μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβερνώσα Αριστερά, αυτή που εκφραζόταν και εκφράζεται σήμερα από τον Τσίπρα και τους «συντρόφους» του, κατά τα φαινόμενα ναι, τελειώνει. Η Αριστερά όμως ως ένας ιδεολογικοπολιτικός χώρος, προφανώς και όχι. Τι περιθώρια για αναδιάταξη των δυνάμεών της έχει; Όσο το υποκείμενο της αναδιάταξης είναι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ ή οι παραφυάδες του, κανένα. Η Αριστερά για να ανασυνταχθεί χρειάζεται να αποδομήσει, να κατεδαφίσει τον συριζαϊσμό, την τοξικότητα, τον λαϊκισμό. Να επανέλθει στις ρίζες της ανανέωσης και να επανεκκινήσει από μηδενική βάση.

Το βασικό της πρόβλημα -δεν αφορά το ΚΚΕ- είναι η παντελής αδυναμία ανάλυσης της συγκεκριμένης κατάστασης, όπως διαμορφώθηκε από το 2019 και μετά. Και όταν ένα πολιτικό υποκείμενο αδυνατεί να αναλύσει, αδυνατεί να παραγάγει και πολιτική γραμμή. Έτσι σήμερα, όταν όλες οι αναλύσεις για το φαινόμενο Μητσοτάκης εξαντλούνται στο ότι είναι ο εκλεκτός του μιντιακού συστήματος και για αυτό κυβερνά (προχθές στη διακαναλική του συνέντευξη ο κ. Τσίπρας ανέφερε 49 φορές το όνομα «Μητσοτάκης» και Media), τότε μετά βεβαιότητος o Κυριάκος θα κυβερνά για πολλά χρόνια ακόμη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.