, Σάββατο
25 Μαρτίου 2023

Θ. Καράογλου: Ο προϋπολογισμός του 2022 αντανακλά την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας

Πεπεισμένος πως ο προϋπολογισμός του 2022 σηματοδοτεί τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας στη νέα εποχή δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Καράογλου από το βήμα της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, παίρνοντας το λόγο στη συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022.

Αν και όπως είπε καταρτίζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υπό καθεστώς αβεβαιότητας, εξαιτίας της πανδημίας και των διεθνών οικονομικών εξελίξεων, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας παρατήρησε ότι ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιά «θα δικαιωθεί εκ του αποτελέσματος».

Και αυτό, γιατί σύμφωνα με τον ίδιο «αντανακλά την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, εκπέμπει συνέπεια και αξιοπιστία, περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης, αναδεικνύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και συνδυάζει τη λελογισμένη δημοσιονομική προοπτική με την κοινωνική δικαιοσύνη».

«Θέλουμε», συνέχισε, «να δημιουργήσουμε περισσότερο πλούτο για τους Έλληνες και εργαζόμαστε για τη δικαιότερη διανομή του. Το πιστοποιεί η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος της μεσαίας τάξης κατά 5,3% το 1ο τρίμηνο του 2021 και η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 19 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Ιούνιο του 2019».

Αναλύοντας επί μέρους στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2022, ο κ. Καράογλου εστίασε στην αναθεώρηση προς τα πάνω του πήχη της φετινής ανάπτυξης από το 3,6% που προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Σταθερότητας της περιόδου 2022-2025 σε 6,1%, ενώ για την επόμενη χρονιά προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 4,5%.

«Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το 2022 θα ξεπεράσουμε το επίπεδο του εγχώριου ΑΕΠ του 2019 κατά περίπου 2%, αφού η σωρευτική ανάπτυξη των ετών 2021-2022 αυξάνεται στο 10,8%» ανέφερε.

Τέλος, εξήγησε ότι η Κυβέρνηση πορεύεται βάσει ενός συγκροτημένου σχεδίου ώστε μέσω μιας διορατικής στρατηγικής το 2023 η ελληνική οικονομία να αναβαθμιστεί στην επενδυτική βαθμίδα. «Η ισχυρή οικονομία σηματοδοτεί τη στροφή προς ένα πιο εξωστρεφές και ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο που ενισχύεται από ένα αποτελεσματικό κράτος», σημείωσε.