, Πέμπτη
02 Φεβρουαρίου 2023

Άρχισε η ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου της Ν.Δ.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΔ
Άνοιξαν κανονικά οι κάλπες και άρχισε η ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου της ΝΔ μεταξύ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ήδη υπάρχει προσέλευση κόσμου που ψηφίζει και η σημερινή διαδικασία είναι πιο γρήγορη καθώς τα μέλη της Ν.Δ. δε συμπληρώνουν την αίτηση επανεγγραφής ούτε πληρώνουν αντίτιμο.
Στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ λειτουργεί το μεγαλύτερο εκλογικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας με 12 κάλπες. Τα υπόλοιπα εκλογικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη είναι στα ίδια σημεία με τον πρώτο γύρο, εκτός από το Λιμάνι όπου μεταφέρθηκε στην Αποθήκη Δ΄από την Αποθήκη Γ΄.
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα ψηφίσει στις 9.45π.μ. στο παραδοσιακό κτήριο του Δήμου Θεσσαλονίκης στη συμβολή των οδών Β. Όλγας και 25ης Μαρτίου.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος στον πρώτο γύρο ήρθε τρίτος, θα ψηφίσει στη 1 το μεσημέρι στο –συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
—-
Πρακτικές οδηγίες προς τους ψηφοφόρους οι οποίοι θα προσέλθουν την Κυριακή για να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ανάμεσα στους κυρίους Ευάγγελο Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στόχος είναι να μειωθεί η ενδεχόμενη αποχή, καθώς επισημαίνεται ότι αυτή τη φορά δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον οι 404.078 νεοδημοκράτες που ψήφισαν στον πρώτο γύρο της 20ής Δεκεμβρίου και όσοι προσέλθουν δεν θα ταλαιπωρηθούν, αφού δεν θα χρειάζονται διατυπώσεις πέραν της επίδειξης δημόσιου εγγράφου που να πιστοποιεί την ταυτότητας τους
Αναλυτικότερα, οι έξι οδηγίες της ΚΕΦΕ έχουν ως εξής:
1. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί, στην Ελλάδα από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.
2. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον εκείνα τα μέλη του κόμματος που ψήφισαν κατά την εκλογή της 20ης Δεκεμβρίου 2015 και έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.
3. Οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά κέντρα που είχαν ψηφίσει κατά την προηγούμενη εκλογή, αλλά αυτή την φορά στο εκλογικό τμήμα (κάλπη) στο οποίο αντιστοιχεί το πρώτο γράμμα του επωνύμου τους. Για την διευκόλυνσή τους θα υπάρχουν σχετικές πινακίδες σε όλα τα εκλογικά τμήματα.
4. Κατά την προσεχή εκλογή, οι ψηφοφόροι δεν θα κληθούν να υπογράψουν και να υποβάλουν στην Εφορευτική Επιτροπή δήλωση εγγραφής τους στο κόμμα ή επαναβεβαίωσης της κομματικής τους ιδιότητας. Επίσης, δεν θα τους ζητηθεί να καταβάλλουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό προκειμένου να τους επιτραπεί να ψηφίσουν.
5. Για την αναγνώρισή τους από την Εφορευτική Επιτροπή, οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους είτε την ελληνική ταυτότητά τους (ή την προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής), είτε το ελληνικό διαβατήριό τους (ακόμη και αν η ισχύς του έχει λήξει), είτε το ελληνικό δίπλωμα οδήγησής τους.
6. Οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να θέσουν σταυρό προτίμησης στο ψηφοδέλτιο του υποψήφιου Προέδρου που θα επιλέξουν.