, Τετάρτη
27 Σεπτεμβρίου 2023

Θεσσαλονίκη: Αυτοψία Λ. Μενδώνη στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά (ΦΩΤΟ + Video)

Αυτοψία στο κτήριο Α2 του υπό δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, στη δυτική Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, επικεφαλής υπηρεσιακού κλιμακίου του ΥΠΠΟΑ πραγματοποίησε αυτοψία στο έργο και παρακολούθησε τον αγιασμό που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.

«Μετά από 500 ολόκληρα χρόνια πικρής δουλείας και σκληρής σκλαβιάς ξανά ζούμε την ανάσταση μας. Σήμερα, εδώ σε αυτό το στρατόπεδο που χρόνια τώρα δίκαιο αίτημα της Εσπερίας Θεσσαλονίκης χαρίζει το όνομα στον Μακεδονομάχο Παύλου Μελά. Μετά από 100 χρόνια πλήρης εγκαταλείψης της δυτικής Θεσσαλονίκης, πλέον μυρίζει ανάσταση και το όνειρο έγινε όραμα και το όραμα αλήθεια. Το αίτημα των κατοίκων να τους δοθεί ζωτικός χώρος που σφύζει από νιάτα γίνεται πραγματικότητα», είπε ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας.

«Εδώ θα στεγαστούν οι διοικητικές υπηρεσίες του δήμου Παύλου Μελά, ομως η χαράς μας γίνεται μεγαλύτερη, καθώς εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση 12.5 εκ.ευρω του κτιρίου Α3 το μουσείο ιστορία τηε Θεσσαλονίκης, εκεί που θα στεγαστούν τα ευρήματα του μετρό», ανέφερε ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Αντίθετα, η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε πως «σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τη δυτική Θεσσαλονίκη και για όλους μας, εν πραγματι την έναρξη των εργασιών ενός μεγάλου έργου, όπου θα φιλοξενήσει τις υπηρεσίες του δήμου και το μουσείο της εθνικής αντίστασης. Σε ένα χώρο εμβληματικό και μνήμης που φέρει το όνομα του Μακεδονομάχου Παύλο Μελά. Είχα τη χαρά να ανακοινώσω την ένταξη της αποκατάστασης του μουσείου του μετρό ένα έργο το οποίο εντάχθηκε στο ταμείο ανάκαμψης».

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε επίσης κατά την επίσκεψη της στη Θεσσαλονίκη και στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά την χρηματοδότηση για το κτίριο Α3 με 12,5 εκ, ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης, όπου και θα στεγαστεί το Μουσείο με τις αρχαιότητες του Μετρό.

Κτίριο Α2: Θα λειτουργεί ως μουσείο και νέο δημαρχείο

Στο υπό επανάχρηση κτίριο Α2, διατηρητέο στοιχείο αποτελεί µόνο το κέλυφος αφού το εσωτερικό του έχει αλλοιωθεί σε µεταγενέστερη εποχή από τον ελληνικό στρατό.

Στο κτήριο Α2 θα λειτουργήσει Μουσείο – Εκθεσιακός Χώρος Εθνικής Αντίστασης και επιτελικές υπηρεσίες του Δήμου Παύλου Μελά, μεταξύ των οποίων νέο Δημαρχείο και σύγχρονη Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2024.