, Κυριακή
19 Μαΐου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη – ΥΜΑΘ: Πρωτοβουλία για την αποκατάσταση και ανάδειξη του ιστορικού κτηριακού αποθέματος σε Μακεδονία και Θράκη

Μνημόνιο συνεργασίας για την αποκατάσταση, αναβάθμιση και ανάδειξη του ιστορικού κτηριακού αποθέματος στη Μακεδονία και τη Θράκη, σε συνδυασμό με την αστική αναζωογόνηση του δημόσιου χώρου, υπέγραψαν στο Διοικητήριο, χθες Δευτέρα (11/3) ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης Α.Ε.-Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Βασίλης Διαμαντάκης.

Αντικείμενο του Μνημονίου είναι, μέσα από συνέργειες, να διαμορφωθούν ολοκληρωμένες στρατηγικές, με προτεραιότητα την αναδιαμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος. Στόχος του είναι η διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βόρειας Ελλάδας, η αναβάθμιση της ελκυστικότητας της περιοχής παρέμβασης και η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το Μνημόνιο συνεργασίας αφορά στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τις πρώτες πιλοτικές παρεμβάσεις να υλοποιούνται στους Δήμους Θεσσαλονίκης και Κοζάνης, λόγω της συμμετοχής τους στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030”. Για την εξασφάλιση, κατά το δυνατόν ισόρροπης και δίκαιης γεωγραφικής κατανομής, θα επιλεγούν ισάριθμες πόλεις ή οικισμοί ανά Περιφερειακή Ενότητα. Ο αριθμός τους θα καθοριστεί βάσει κριτηρίων που περιγράφονται στο Μνημόνιο με στόχο τη γεωγραφική, εθνολογική, κοινωνική, τεχνική, εν γένει ιστορική καλλιτεχνική ή επιστημονική σημασία των διατηρητέων κτισμάτων κάθε περιοχής.

Για την εκπλήρωση των σκοπών του Μνημονίου συνεργασίας, το ΥΜΑΘ, το ΤΕΕ/ΤΚΜ και η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης Α.Ε. θα συστήσουν “Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης” για τον συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων, την κατάρτιση συμφωνιών στις οποίες θα εξειδικεύεται το αντικείμενο, τα κριτήρια, το χρονοδιάγραμμα και οι αρμοδιότητες της εκάστοτε συνεργασίας, αλλά και η εκτέλεση των εργασιών.

Η εκκίνηση του Μνημονίου Συνεργασίας τοποθετείται χρονικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.