17:43, Δευτέρα
27 Ιουνίου 2022

Θωρακίζεται η Σούδα: Αβύθιστο αεροπλανοφόρο η Κρήτη

Αδιαπέραστο «τείχος» απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό στήνει η Αθήνα, με ενέργειες που στοχεύουν στην ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Του: ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Την ώρα, λοιπόν, που η Τουρκία στρέφει και πάλι τα «νύχια» της σε περιοχές ελληνικού ενδιαφέροντος, προαναγγέλλοντας την έξοδο του νέου πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στις 15 Ιουλίου, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας επισπεύδει τις διαδικασίες για την αναβάθμιση του «αεροπλανοφόρου» Κρήτη. Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής εισήχθη το σχέδιο για τις εργασίες που αφορούν τη βελτίωση σημαντικών υποδομών του Ναυστάθμου της Σούδας, ώστε η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτική βάση της χώρας να μετατραπεί σε πανίσχυρο οχυρό. Άλλωστε, η περιοχή πρόκειται να βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο του γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, ενώ η εγγύτητα της Σούδας στο θέατρο επιχειρήσεων της Ανατολικής Μεσογείου προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα στις ελληνικές δυνάμεις αποτροπής.

Η αναβάθμιση της Σούδας προβλέπεται στη Δομή Δυνάμεων 2021-2034, η οποία έχει λάβει την έγκριση της Βουλής και προβλέπει τη δημιουργία ενός ναυστάθμου με μέγεθος και δυνατότητες αντίστοιχες με αυτόν της Σαλαμίνας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Political», όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, η Σούδα θα διαθέτει νέες υποδομές και μηχανήματα υποστήριξης για τον μόνιμο ελλιμενισμό μεγάλου αριθμού μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει τώρα, που τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού επισκέπτονται τη Σούδα κυρίως για τον ανεφοδιασμό τους, με την ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης, ο ναύσταθμος θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί συντηρήσεις και επισκευές, όπως γίνεται και στη Σαλαμίνα. Ταυτόχρονα, ο μόνιμος ελλιμενισμός των πλοίων σημαίνει ότι θα υπάρχουν υποδομές και για τη στέγαση του προσωπικού που θα χρειαστεί να μετακινηθεί στην Κρήτη.

Η θωράκιση του νησιού κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, τα οποία η Άγκυρα αμφισβητεί ανοιχτά με τον αναθεωρητισμό της και επιθετικές ενέργειες στο πεδίο. Όπως έγινε σαφές το καλοκαίρι του 2020, με την κρίση του «Ορούτς Ρέις», η Τουρκία με το μαξιμαλιστικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» επιδιώκει να αφαιρέσει την επήρεια των ελληνικών νησιών στις θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κίνδυνος μιας νέας απόπειρας «ενεργοποίησης» του τουρκολιβυκού μνημονίου επιτάσσει την επέκταση της επιχειρησιακής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή και τη συνεχή παρουσία ισχυρών μονάδων στην Κρήτη, ώστε να βρίσκονται σε απόσταση «αναπνοής» από τις «καυτές» ζώνες.

Εκτός από την άμεση πρόσβαση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ναύσταθμος της Σούδας εξυπηρετεί και την ανάγκη ύπαρξης μιας δεύτερης πλήρως επιχειρησιακής ναυτικής βάσης στην περίπτωση που η Σαλαμίνα βρεθεί στο στόχαστρο εχθρικών δυνάμεων. Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις στα ενεργειακά και η μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη επιβάλλουν τον αποτελεσματικό έλεγχο της περιοχής και τη δυνατότητα άμεσης αντίδρασης απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση.

Απόφαση της ηγεσίας είναι η Κρήτη να αξιοποιηθεί στο μέγιστο λόγω της εξέχουσας γεωγραφικής της θέσης. Με τις νέες φρεγάτες του Στόλου, τις υπερσύγχρονες FDI Belharra και τις κορβέτες, η Ελλάδα θα κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ τα αναβαθμισμένα F-16 Viper που θα βρίσκονται σε υπηρεσία στην 115 Πτέρυγα Μάχης θα αποτελούν το μακρύ «δόρυ» των Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL