, Σάββατο
28 Ιανουαρίου 2023

Τι έκαναν οι Έλληνες ευρωβουλευτές στην κρίση;

Κεντρική

 

Του Βαγγέλη Στολάκη

Για αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες όπου βρίσκονται το μεγαλύτερο διάστημα κάνουν λόγο Έλληνες ευρωβουλευτές που μιλούν στην «Κ». Οι ίδιοι αναφέρονται στις προσπάθειες που κατέβαλλαν από την πλευρά τους για την αντιμετώπιση της κρίσης στην πατρίδα τους και μιλούν για τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους με εκπροσώπους της Τρόικα προκειμένου να τους πείσουν να είναι πιο… ελαστικοί με την Ελλάδα.  Όπως προκύπτει ωστόσο από το ρεπορτάζ οι 22 εκπρόσωποι της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιμετωπίζουν την εγχώρια οικονομική κρίση από μια… απόσταση «ασφαλείας» και ενώ καταγγέλλουν τις παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος δρουν με παρόμοιο τρόπο. Είναι ενδεικτικό άλλωστε πως από την ημέρα της εκλογής τους δεν επεδίωξαν την από κοινού δράση για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης αλλά θέλησαν να επηρεάσουν ατομικά συναδέλφους τους από την ίδια ή κάποια αντίπαλη πολιτική ομάδα.

 

«Μάχη… καθημερινή»

F1Μιλώντας στην «Κ» η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και βουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην «οικογένεια» του οποίου ανήκει η Νέα Δημοκρατία, Ρόδη Κράτσα επισημαίνει πως το κλίμα για την Ελλάδα έχει αλλάξει τα τελευταία δύο χρόνια. «Προσπαθούμε να αναδείξουμε τις πραγματικές διαστάσεις και προκλήσεις του ελληνικού προβλήματος. Δηλαδή ότι θέλει ενίσχυση το πρόγραμμα της εφαρμογής με μέτρα αναπτυξιακά» αναφέρει στην «Κ» και συμπληρώνει πως «τα χρήματα τα οποία χειρίζεται η Τρόικα δεν είναι χρήματα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού είναι δάνεια των κρατών-μελών. Αυτό σημαίνει ότι δεν περνάει ο έλεγχος από εμάς. Από εμάς ο έλεγχος περνάει μόνο σε επίπεδο πολιτικής παρέμβασης. Από εμάς περνάει ο έλεγχος που έχει να κάνει με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, της ΕΕ και όχι των κρατών-μελών».

Η κ. Κράτσα αναφέρει επίσης πως οι Έλληνες Eυρωβουλευτές «δίνουν καθημερινή μάχη» για τη βελτίωση του κλίματος υπέρ της Ελλάδας μέσα από τη συμμετοχή τους σε επιτροπές του Κοινοβουλίου και μέσω των διαπροσωπικών επαφών που έχουν με άλλους συναδέλφους τους. «Δύναμή μας είναι η εμπειρία του καθενός στον ευρωπαϊκό στίβο και το καλό όνομα. Τότε οι προτάσεις του καθενός μας θα μεταφραστούν σε ψήφους. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε 22 Έλληνες ευρωβουλευτές; Εγώ όλη μέρα μπορεί να κάνω την τρελή, να καταθέτω τροπολογίες  για να στέλνω δελτίο τύπου και να λέτε τι καλή που είναι για την χώρα μας η κα. Κράτσα. Το ζήτημα είναι όλο να μεταφερθεί σε ψήφους και οι ψήφοι είναι συμμαχίες. Το βασικό είναι να πετύχουμε συμμαχίες» καταλήγει.

 «Ο καθένας στην ομάδα του»

F2Από την πλευρά του ο Νίκος Χρυσόγελος των Οικολόγων-Πράσινων και μέλος των Ευρωπαίων Πρασίνων τονίζει ότι η ομάδα του με πολλαπλό τρόπο κάνει πολλές παρεμβάσεις στο Eυρωκοινοβούλιο. «Έχουμε καταθέσει προτάσεις που έχουν υπερψηφιστεί. Έχουμε ζητήσει να αλλάξουν οι όροι του μνημονίου και να εναρμονιστούν με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Έχουμε ψηφίσει και έχουμε συμβάλει στη διαμόρφωση εκθέσεων και κειμένων που ασκούν κριτική στην ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική. Έχουμε οργανώσει πάρα πολλές εκδηλώσεις». Ο ίδιος ωστόσο αποκαλύπτει πως μέχρι σήμερα οι 22 Έλληνες ευρωβουλευτές δεν έχουν προχωρήσει στην άσκηση μιας κοινής πολιτικής υπέρ της χώρας μας. «Ο καθένας ανήκει στην ομάδα του και έχει μια διαφορετική προσέγγιση για ορισμένα θέματα» καταλήγει.

 

«Το κλίμα έχει αλλάξει»

F3Για κοινές θέσεις και περισσότερη… ομόνοια μεταξύ των Ελλήνων εκπροσώπων στο ευρωκοινοβούλιο συγκριτικά με την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό κοινοβούλιο κάνει λόγο στην «Κ» η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Μαριλένα Κοππά. «Σίγουρα κάνουμε περισσότερα από όσα γίνονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Συζητάμε συχνά μεταξύ μας για να βγαίνουμε όσο συχνά μπορούμε με κοινή θέση» λέει και αναφερόμενη στη σημερινή εικόνα που επικρατεί στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα αναφέρει: «Το κλίμα έχει αλλάξει. Τώρα έχουν καταλάβει ότι η κρίση είναι ένα ευρύτερο πρόβλημα του νότου και δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα. Αλλά χρειάζεται ακόμα πολύ δρόμο για να χτιστεί η αξιοπιστία. Η αξιοπιστία κτίζεται και γκρεμίζεται πολύ εύκολα». Σε ότι αφορά τις συζητήσεις που γίνονται με τους εκπροσώπους της Τρόικα σχολιάζει πως τους γίνονται πολύ σκληρά ερωτήματα, αναφορικά με τη διαφάνειά της και την έλλειψη λογοδοσίας.

 «Διαπροσωπικές σχέσεις»

×ÑÕÓÏÕËÁ ÓÁÁÔÓÏÃËÏÕ-ÐÁËÉÁÄÅËÇ-ÁÑ×ÁÉÏËÏÃÏÓΓια αλλαγή του κλίματος μιλά και η επίσης ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρυσούλα Παλιαδέλη. «Οι ευρωβουλευτές ήταν περισσότερο ανεκτικοί από την αρχή του προβλήματος. Με μεγαλύτερη κατανόηση για τους Έλληνες ήταν περισσότερο προσεκτικοί σε δηλώσεις αξιωματούχων που ήταν όχι μόνον αντιφατικές αλλά συχνά έφταναν στα όρια της απρέπειας. Τώρα, με την εξάπλωση της κρίσης στον ευρωπαϊκό νότο, να απειλεί και χώρες ακόμη βορειότερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι ευρωσοσιαλιστές ειδικότερα είναι ιδιαίτερα επικριτικοί με την αποτελεσματικότητα της λιτότητας και στέκονται αλληλέγγυοι με τον ελληνικό λαό και τα δεινά του» λέει. Η κ. Παλιαδέλη συμφωνεί επίσης με την άποψη της Ρόδης Κράτσα πως η ευρωπαϊκή εμπειρία του κάθε ευρωβουλευτή και οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι βασικό προαπαιτούμενο προκειμένου να ληφθούν ευνοϊκές για τη χώρα μας αποφάσεις. «Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με άλλους ευρωπαίους συναδέλφους προσπαθώ να τονίσω τις ευθύνες των ευρωπαίων εταίρων στον τρόπο που διαχειρίστηκαν την κρίση, χωρίς να αποποιούμαι τις δικές μας εγγενείς ευθύνες που μας οδήγησαν σ’ αυτήν. Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια, οι σχέσεις σεβασμού και εκτίμησης με ευρωβουλευτές άλλων κρατών, αποτελούν έμμεσους αλλά αποτελεσματικούς τρόπους που μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις προς το καλύτερο. Έχουμε πλέον συμμάχους πολλούς ευρωβουλευτές στον αγώνα μας για την έξοδο από την κρίση. Πρέπει όμως και οι μηχανισμοί στην Ελλάδα να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αν πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι οι θυσίες τους πιάνουν τόπο, κι αν τα ΜΜΕ περάσουν ένα θετικότερο μήνυμα στην ταλαιπωρημένη κοινωνία μας, είμαι αισιόδοξη ότι τελικά θα τα καταφέρουμε» σχολιάζει.

 «Οκτακόσιες παρεμβάσεις»

F5Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος λέει ότι «πριν από τρία χρόνια, στους διαδρόμους, στις επιτροπές και στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν συνηθισμένο να βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση με αρκετούς συναδέλφους που εκφράζονταν ιδιαίτερα αρνητικά για την χώρα μας. Σας διαβεβαιώνω, πως οι ίδιοι σήμερα, μιλούν με σεβασμό για τις θυσίες των Ελλήνων». Συμπληρώνει ότι «είναι χαρακτηριστικό ότι η συζήτηση πλέον δεν επικεντρώνεται στην χώρα μας αλλά κυρίως σε εκείνους τους οικονομικούς παράγοντες που κρατάνε την ευρωπαϊκή οικονομία πίσω και υπονομεύουν τις διαρθρωτικές προσπάθειες κρατών μελών όπως της Ελλάδας».  Υπογραμμίζει μάλιστα πως σε προσωπικό επίπεδο έχει καταθέσει περίπου οκτακόσιες ερωτήσεις που αφορούν άμεσα ή έμμεσα την Ελλάδα. Θεωρεί μάλιστα πως η συνεργασία με τους υπολοίπους Έλληνες ευρωβουλευτές είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των ευρωπαϊκών πόρων για την περίοδο 2014-2020 κατά 30% σε σχέση με τον τρέχοντα προϋπολογισμό.

 «Επηρεάζουμε εκτός Κοινοβουλίου» 

F6Τέλος, η εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού στο ευρωκοινοβούλιο και μέλος του κόμματος «Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας» Νίκη Τζαβέλα υποστηρίζει ότι «οι προσπάθειες του Ελληνικού λαού έχουν εκτιμηθεί, ιδιαίτερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Η ίδια θεωρεί σημαντική την έκθεσή της υπέρ της Ελλάδας για την Ενεργειακή Ευρωπαϊκή Πολιτική για το 2050, όπου ψηφίστηκε το θέμα της Ελληνικής ΑΟΖ, την εισήγησή της για την Ενεργειακή Φτώχια, καθώς και την εισήγησή της για την εισαγωγή φθηνού αερίου από τις Η.Π.Α. «Οι Ευρωβουλευτές επιβάλλονται κι έχουν βαρύτητα οι απόψεις τους,  ανάλογα με την ποιότητα της εργασίας που κάνουνε. Άπαξ και επιβληθούμε ως ευρωπαϊκές πολιτικές προσωπικότητες μπορούμε να επηρεάσουμε υπέρ της πατρίδος μας,  και με εργασία εκτός Κοινοβουλίου (συνέδρια, ομιλίες, διάφορες πρωτοβουλίες κ.λπ.)» αναφέρει η κ. Τζαβέλα όταν τη ρωτήσαμε για τη συμβολή της στην ελληνική κρίση.