, Σάββατο
15 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Τι θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια – Μπέρμποκ στο Βερολίνο

Η τουρκική προκλητικότητα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα στο Βερολίνο ο Νίκος Δένδιας με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, την ώρα που η Αθήνα αποτιμά θετικά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Κίεβο.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΤΑΟΣΥΛΗ

Στις συναντήσεις του ο Έλληνας ΥΠΕΞ με τον ομόλογό του Ντμίτρι Κουλέμπα και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε την ευκαιρία να δηλώσει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις με την Ουκρανία, διότι «και εμείς έχουμε στα ανατολικά έναν γείτονα που έχει εκδώσει απειλή πολέμου, casus belli, ρητά εναντίον της πατρίδας μας, έναν γείτονα που ζητά αποστρατιωτικοποίηση τμήματος της επικράτειάς μας, που έχει συγκεντρώσει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις απέναντι από τα νησιά μας. Έναν γείτονα που διεκδικεί τμήμα του εδάφους μας ως δικό του, έναν γείτονα που μας λέει ότι μπορεί να έρθει ξαφνικά μέσα στη νύχτα, έναν γείτονα που μας λέει ότι αν δεν δεχτούμε αυτά που μας λέει, θα έχουμε την τύχη της Ουκρανίας. Λοιπόν, η ελληνική κοινωνία μπορεί να καταλάβει εύκολα έπειτα από αυτά έναν λαό, τον ουκρανικό λαό, ο οποίος μάχεται για την ανεξαρτησία και την εδαφική του κυριαρχία», όπως είπε με νόημα.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, οι δυο υπουργοί Εξωτερικών θα προετοιμάσουν την ατζέντα ενόψει της επίσκεψης του Όλαφ Σολτς στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να υπογραφούν σημαντικές συμφωνίες στον οικονομικό τομέα.

Νέα πρωτοβουλία για τη Λιβύη

Ωστόσο, η επίσκεψη παίρνει ακόμη πιο σημαντικό χαρακτήρα ενόψει της διεθνούς πρωτοβουλίας για το λιβυκό ζήτημα. Η Γερμανία είναι μια από τις χώρες που θα λάβουν μέρος στην επικείμενη διεθνή συνάντηση για τη Λιβύη, η οποία προγραμματίζεται να γίνει σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Nova στο τέλος του μήνα και η ελληνική πλευρά θέλει να ενημερώσει εκτενώς το Βερολίνο για τις θέσεις και τις επιδιώξεις έναντι των τουρκολιβυκών συμφωνιών. H συνάντηση θα γίνει στις 26 Οκτωβρίου και εκτός από τη Γερμανία θα λάβουν μέρος η Ιταλία, η Τουρκία και η Αίγυπτος.

Όπως είχε μεταδώσει το ίδιο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο στις αρχές του καλοκαιριού, η Ιταλία εργάζεται για εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης μέσω μιας διεθνούς συμφωνίας και πρόσθεσε ότι Τουρκία και Αίγυπτος έχουν πραγματοποιήσει μελέτη που περιλαμβάνει τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ιταλία… «Η σταθεροποίηση της Λιβύης αποτελεί θέμα εθνικού συμφέροντος για την Ιταλία. Προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση για να συμφιλιώσουμε την Αίγυπτο και την Τουρκία», είχε δηλώσει μια πηγή, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο.

Χθες πάντως επρόκειτο να συνεδριάσει η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης για να συζητήσει τη συμφωνία υδρογονανθράκων που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την Τουρκία. Πρόκειται για μια τυπική συζήτηση και καθόλου δεσμευτική, αφού, σύμφωνα με τον δρα Umberto Profazio, ειδικό αναλυτή για τη Λιβύη στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, ο οποίος μίλησε στην τουρκική τηλεόραση, «ακόμη και αν υπάρξει ψηφοφορία, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα», σημειώνοντας ότι οι τελευταίες εκλογές στη χώρα διεξήχθησαν πριν από 8 χρόνια και ότι τα μέλη του Κοινοβουλίου αντιμετωπίζουν πρόβλημα νομιμοποίησης. «Εξάλλου γνωρίζουμε ότι ορισμένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ακίλε Σάλεχ και ο πολιτικός του σύμμαχος Φάθι Μπασάγκα αντιτάχθηκαν από την αρχή στη συμφωνία», πρόσθεσε.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.