, Τετάρτη
08 Φεβρουαρίου 2023

Το αμήχανο σχόλιο για την Αμφίπολη του ειδικού μεσολαβητή για το…Σκοπιανό!

Με διπλωματικό, πλην όμως εξαιρετικά αμήχανο τρόπο, σχολίασε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό τα εντυπωσιακά ευρήματα της αρχαιολογικής ανασκαφής στην Αμφίπολη, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πλέον τρανή απόδειξη που αυτά αποτελούν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Η απάντηση δόθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης μετά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τους πρέσβεις της Ελλάδας και της πΓΔΜ.

Σε ερώτηση που τέθηκε ανεπιθυμεί να σχολιάσει τις πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές στη Βόρεια Ελλάδα και ότι «σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές είναι απόδειξη της ελληνικότητας ολόκληρης της περιοχής», ο κ. Νίμιτς, στην προσπάθειά του να απαντήσει διπλωματικά, υπέπεσε σε ένα ολίσθημα, λέγοντας ότι έχει δει αρχαιολογικούς χώρους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην πΓΔΜ.

«Μου αρέσει να επισκέπτομαι αρχαιολογικές ανασκαφές. Έχω επισκεφτεί πολλές και είδα αρχαιολογικούς θησαυρούς σε πολλά μέρη της περιοχής και στις δύο εμπλεκόμενες χώρες και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αγαπώ την αρχαιολογία. Θα ενθάρρυνα, λοιπόν, επιπλέον αρχαιολογικές εξελίξεις και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξουν και άλλες ανακαλύψεις για τους αρχαίους Μακεδόνες, οι οποίοι είχαν σημαντική συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό», δήλωσε ο κ.Νίμιτς.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες που είχε στην έδρα του ΟΗΕ με τους αντιπροσώπους Ελλάδας και πΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, ο κ.Νίμιτς είπε ότι το θέμα του ονόματος είναι «δύσκολο» και ότι «δεν υπήρξε κάποια υπέρβαση σήμερα, αλλά αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες τους ερχόμενους μήνες» EΘΝΟΣ

Ο κ. Νίμιτς υποστήριξε ότι «θα χρειαστεί περισσότερη διαλλακτικότητα» και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «τελικά, θα υπάρξει λύση», ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι «εγώ είμαι ένας διαμεσολαβητής, δεν είμαι διαιτητής».