Το ελληνικό αποτύπωμα στο μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς της ΕΕ
Βγαίνοντας από την κεντρική είσοδο του Ευρωκοινοβουλίου και διασχίζοντας κάθετα την οδό ντε Τρεβ για να φτάσεις στις μπυραρίες όπου ξαποσταίνουν τα μέλη του κορυφαίου ευρωπαϊκού οργάνου, γύρω από την πλατεία Λουξεμβούργου, η ατμόσφαιρα εξακολουθεί να είναι επιβαρημένη. Το Κατάρ γκέιτ παραμένει κορυφαίο θέμα συζήτησης. Μία σκιά που έχει ελληνικό ονοματεπώνυμο και μάλιστα από τη Θεσσαλονίκη. Την πρώην αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή.
Αποστολή Βρυξέλλες ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ
Στον διάδρομο έξω από τις πόρτες του ευρωκοινοβουλίου είναι τα προσωπικά ερμάρια των ευρωβουλευτών. Κάπου στο βάθος διακρίνεται και το όνομα της Ελληνίδας ευρωβουλευτού. Ακριβώς δίπλα είναι το ερμάριο ενός ακόμη Έλληνα ευρωβουλευτή, επίσης φυλακισμένου, για άλλη αιτία. Του Γιάννη Λαγού. Το γραφείο της Καϊλή είναι ακόμη σφραγισμένο από τις 10 Δεκεμβρίου, όταν έγινε η έφοδος της βελγικής αστυνομίας τόσο εκεί, όσο και στο σπίτι της. Η Εύα Καϊλή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω και ήρθησαν άμεσα οι διαδικασίες της ασυλίας της, καθώς πιάστηκε με χρήματα στα χέρια από τη μεγάλη δωροδοκία για την οποία κατηγορείται.
Σε μία αίθουσα του μεγαλοπρεπούς κτιρίου του κοινοβουλίου στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η εκπαίδευση μίας ομάδας από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ξεφεύγει από τα καθημερινά σχόλια. «Δηλαδή εσείς θα απαντούσατε αν σας υπέβαλαν ερώτηση σχετική με το σκάνδαλο Καϊλή», ρώτησε Γερμανός συμμετέχων τον εκπρόσωπο Τύπου μίας υπηρεσίας, ο οποίος εξηγούσε τη λειτουργία της. Σε άλλη αίθουσα εκπαίδευσης, αξιωματούχος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης, της γνωστής OLAF δέχεται αντίστοιχο ερώτημα σχετικά με την εμπλοκή της υπηρεσίας του στη διερεύνηση του συγκεκριμένου σκανδάλου.
Είναι γεγονός ότι η OLAF διακριτικά απείχε από την έρευνα του Κατάρ γκέιτ. Και μπορεί να μην αφορούσε ευρωπαϊκά κονδύλια, όμως είναι βέβαιο ότι το σκάνδαλο συνδέεται με ευρωπαϊκές αποφάσεις τις οποίες κατηγορούνται ότι ενίσχυαν με τις θέσεις τους μέλη του για να ευνοήσουν συγκεκριμένη χώρα: το Κατάρ. Ο αξιωματούχος περιορίστηκε να απαντήσει πως ο ρόλος του δεν έχει σχζέση με το αντικείμενο και να επιμείνει ότι η OLAF ερευνά υποθέσεις διαφθοράς.
Οι διαρκείς αναφορές – ακόμη και η καχυποψία στο άκουσμα «είμαι Έλληνας» – αποτελούν πλέον μία καθημερινότητα για τους ρυθμούς του κοινοβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το Κατάρ γκέιτ έχει γίνει ένα με τις καθημερινές συνεδριάσεις. Το «κορυφαίο ευρωπαϊκό σκάνδαλο» όπως το χαρακτήρισε ο βελγικός Τύπος, έχει αφήσει το αποτύπωμά του σε όλες τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες.
Στις φυλακές
Τη μέρα που οι εκπαιδευόμενοι στις ειδικές εργασίες των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ρωτούσαν τους αξιωματούχους και είχαν ήδη κατονομάσει την υπόθεση διαφθοράς ως «σκάνδαλο Καϊλή» το ακυρωτικό δικαστήριο του Βελγίου εξέδιδε ακόμη μία απόφαση με την οποία κρατούσε την ελληνίδα ευρωβουλευτή στις φυλακές. Τα αιτήματά της για αποφυλάκιση δεν εισακούστηκαν.
Αντίθετα ο Ιταλός σύντροφος και πατέρας του παιδιού της Εύας Καϊλή, παρά την προφυλάκισή του είναι ήδη ελεύθερος με βραχιολάκι. Στους διαδρόμους του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου εργαζόταν ως βοηθός ευρωβουλευτή συζητείται έντονα ότι ο σύντροφος της Ελληνίδας μετά τη συνεργασία του με τις βελγικές αρχές διασφάλισε την – ελεγχόμενη – ελευθερία του «δείχνοντας» ως εγκεφάλους έναν Ιταλό, έναν Βέλγο ευρωβουλευτή και έναν Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή, με τον οποίο συνδέεται σε μία ΜΚΟ . Πρόσωπα πάντως που γνωρίζουν καλά το σκάνδαλο διαφθοράς, όπου επιχειρήθηκε η ωραιοποίηση της θέσης του Κατάρ στα ευρωπαϊκά όργανα, μετά τις σφοδρές επικρίσεις για εκμετάλλευση εργαζομένων εν όψει του μουντιάλ, έλεγαν ότι η θέση της Εύας Καϊλή είναι κορυφαία. Επίσης διατύπωναν ερωτήματα για τη στάση της, καθώς σημείωναν πως θα μπορούσε και η ίδια να συνεργαστεί για να πετύχει την καλύτερη μεταχείρισή της, ίσως και την αποφυλάκιση με όρους.
Η Εύα Καϊλή πάντως με τη θέση της και στο ανώτερο ακυρωτικό δικαστήριο, που απέρριψε το αίτημα αποφυλάκιση, επέμεινε ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στο σκάνδαλο Κατάρ γκέιτ και ότι οι 600.000 ευρώ που βρέθηκαν στα χέρια του πατέρα της, μέσα στο σπίτι της, ήταν για να παραληφθούν από τον πραγματικό τους κάτοχο. Δεν εξήγησε πάντως τις πρόσφατες θέσεις της για μεγάλα βήματα προόδου του Κατάρ στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων. Την ώρα που στα γήπεδα του μουντιάλ έπεφταν νεκροί εργάτες.
Στις μπυραρίες της πλατείας Λουξεμβούργου το θέμα συζήτησης εξακολουθεί να είναι το κορυφαίο σκάνδαλο. Οι σοσιαλιστές βλέπουν ότι τα πλήγματα των πρώτων ημερών ξεπερνιούνται και οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν πώς μπορούν αν προλάβουν τέτοιες καταστάσεις.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA