, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

Το… γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ

«Είναι χρέος των πολιτικών δυνάμεων του τό που να εξαντλήσουν κάθε συνταγματική δυνατότητα έτσι ώστε να μην επανέλθουν μαύρες σελίδες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας και να μη δοθεί βήμα σε εκείνους που επιβουλεύονται τη δημοκρατία, αξιοποιώντας την ανοχή που η ίδια η δημοκρατία επιδεικνύει. Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους μας».

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΑΤΣΙΟΥ

Με την κυβερνητική τροπολογία που έχει στόχο να τεθεί…φρένο στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογέςνα βρίσκεται ήδη στη Βουλή και να ψηφίζεται την ερχόμενη Δευτέρα, το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός πετούν το…γάντι στην Κουμουνδούρου. Ο εκπεφρασμένος στόχος της μέγιστης δυνατής συναίνεσης αποτελεί κεντρικό πολιτικό αφήγημα για την κυβέρνηση, με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πραγματοποιεί ειδική αναφορά για τη μεγάλη ευθύνη που ανοίγεται στον ορίζοντα.

«Είναιμιαδιάταξηαντίστοιχη με αυτήν που ισχύει ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Αποβλέπει όχι στον αποκλεισμό των ιδεών αλλά στη θωράκιση της ομαλότητας και των συνταγματικών ελευθεριών. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ζητούμε, επιδιώκουμε, ελπίζω να μπορούμεναπετύχουμε την υποστήριξη όλων των κομμάτων…Πρόκειται για την ανταπόκριση της Πολιτείας στην καταστατική, αλλά θα έλεγα και στην ηθική υποχρέωση της δημοκρατίας να περιφρουρείται από τους εχθρούς της.Γιατί η τελευταία δεν μπορεί να νομιμοποιεί, σίγουρα δεν μπορεί να χρηματοδοτεί οργανώσεις που ανοιχτά υπονομεύουν τη λειτουργία της»,ανέφερε ζητώντας ευρεία συναίνεση με στόχο να θωρακιστεί η δημοκρατία.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε αυτό που επισημαίνεται από στελέχη. Ότι πρέπει να…μείνουν στην άκρη τυχόν πολιτικά τερτίπια ή προσχηματικές κινήσεις προκειμένου η διάταξη να περάσει με τις περισσότερες ψήφους εντός της Ολομέλειας. Και πλέον άπαντες στέκονται απέναντι στην πολιτική ευθύνη τους.

«Απόλυτα συμβατή διάταξη»

Το σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή πατάει επάνω σε ήδη υφιστάμενη διάταξη (άρθρο 92 του ν. 4804/2021), που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή. Η αρχικήδιάταξηπροέβλεπεότιδικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών δεν έχουν τα πολιτικά κόμματα, των οποίων ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος έχουν καταδικαστεί σεκάθειρξη για ορισμένα αδικήματα σε βάρος της Πολιτείας.

Η πρόσθετη αξία που εισφέρει η τωρινή τροπολογία καταλαμβάνει τις περιπτώσεις εκείνες που η ηγεσία του κόμματος είναι εικονική.Δηλαδή, έχουν τοποθετηθεί «αχυράνθρωποι», αλλά την πραγματική ηγεσία την ασκούν άλλα πρόσωπα που εμπίπτουν στους περιορισμούς. Αυτό που τονίζουν, σε κάθε περίπτωση, τις τελευταίες ώρες κυβερνητικοί παράγοντες είναι ότι η διάταξη που έρχεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια είναι απόλυτα συμβατή με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς όπως σχολιάζουν:

* Δεν παραβιάζει την αρχή αναλογικότητας, διότι δεν εμποδίζει οποιονδήποτε έχει καταδικαστεί έστω για βαριά αδικήματα κατά της Πολιτείας να είναι υποψήφιος βουλευτής, είτε ανεξάρτητος είτε με πολιτικό κόμμα, παρά μόνο αποκλείεται αν είναι ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος με το οποίο συμμετέχει στις εκλογές.

* Δεν εξυπηρετείται η ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος στην περίπτωση της συγκρότησης ενός «κόμματος-κέλυφος», το οποίο δρα και λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση, αφενός μεν όταν η ηγετική ομάδα του κόμματος προβαίνει σε πράξεις με υψηλή ποινική απαξία, όπως έχει αποδειχτεί δικαστικά, έστω και πρωτοδίκως, αφετέρου δε όταν η ποινική καταδίκη για συγκεκριμένα αδικήματα υποψηφίων βουλευτών, ιδρυτικών μελών και των διατελεσάντων αρχηγών του κόμματος, καταδεικνύει τη μη εξυπηρέτηση της ελεύθερης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.

* Δεν υπεισέρχεται σε αξιολόγηση των χαρακτηριστικών και της ιδεολογίας των κομμάτων, το οποίο θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και θα έβαζε τον Άρειο Πάγο στη θέση να αξιολογήσει την ουσία των θέσεων των κομμάτων με κίνδυνο υπερβολικής διεύρυνσης των περιορισμών. «Καταλαβαίνουμε ότι θα έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα, συμβολική και ουσιαστική, αν αυτό τύχει μιας ευρύτερης αποδοχής. Επειδή ακριβώς αυτό το καταλαβαίνουμε και το αντιλαμβανόμαστε, ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο έχει ξεκινήσει όλη αυτή η διαδικασία ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων με τα πολιτικά κόμματα. Ειλικρινά αφού συντρέχουν οι δύο βασικές προϋποθέσεις, πρώτον ότι αυτό που κάνουμε είναι εντός του Συντάγματος, δεν κρίνεται αντισυνταγματικό και δεύτερον ότι συμφωνούμε όλοι στον σκοπό και συμμεριζόμαστε αυτή την άποψη, καλό είναι να παραμεριστούν τα προσχήματα και να εκπέμψουμε ένα μήνυμα, το οποίο θα είναι σημαντικό για τη δημοκρατία μας, για το πολίτευμα», σημείωσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL