, Τρίτη
18 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Το μακρύ χέρι της Άγκυρας στη Θράκη

Την προπαγάνδα της Άγκυρας και τις προκλητικές αναφορές σε «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη αλλά και τις μόνιμες επιδιώξεις της γείτονος για εμπλοκή σε εσωτερικά μας ζητήματα υιοθέτησε ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Μπουρχάν Μπαράν.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ

Ο κ. Μπαράν με ανάρτησή του αποκάλεσε «τουρκική» τη μειονότητα στη Θράκη και κάλεσε τους Έλληνες μουσουλμάνους να ψηφίσουν για τους ψευτομουφτήδες προκαλώντας πολιτικό σάλο και σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς Νέας Δημοκρατίας. Υπό το βάρος του θορύβου αναγκάστηκε να ανακαλέσει, ξεχνώντας προφανώς και ο ίδιος πόσες φορές έχει υποπέσει στο ίδιο λάθος…

Η ανάρτηση του βουλευτή Μπαράν που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου αφορούσε στη συμμετοχή του στη «Συμβουλευτική Επιτροπή της ΤουρκικήςΜειονότητας της Δυτικής Θράκης» και την πρόσκλησή του προς τους Έλληνες μουσουλμάνους να μετάσχουν στη διαδικασία «εκλογής» ψευτομουφτή στην Ξάνθη στις 9 Σεπτεμβρίου, ως διαδόχου του Αχμέτ Μέτε που απεβίωσε πέρσι. Την ανάρτηση Μπαράν «ανακάλυψε» ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου.

«Ο Έλληνας μουσουλμάνος βουλευτής του @pasokΜπουρχάνΜπαράν αποκαλεί τη μειονότητα τουρκική και την καλεί να συμμετάσχει στις εκλογές για τον νέο ψευδομουφτή Ξάνθης, δηλαδή αυτόν που δεν αναγνωρίζει η Πολιτεία. Το ΠΑΣΟΚ καλείται να πάρει θέση: σέβεται ή όχι την ελληνική νομοθεσία;», ήταν η ανάρτηση του βουλευτή Σερρών και πλέον είχαν ενεργοποιηθεί οι μηχανισμοί αντίδρασης στην απαράδεκτη πρόκληση και την αμφισβήτηση του Συντάγματος από ένα μέλος του εθνικού Κοινοβουλίου. Η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση σε βάρος του Μπαράν που κατέληγε με ερωτήσεις προς τον Νίκο Ανδρουλάκη «γιατί κρατάει βουλευτή που αναγνωρίζει τη μειονότητα ως “τουρκική”; Στο ΠΑΣΟΚ σέβονται ή όχι την ελληνική νομοθεσία; Σέβονται ή όχι τη νόμιμη διαδικασία εκλογής μουφτή, την οποία ψήφισε πριν λίγες εβδομάδες η Βουλή;», δηλαδή τις από 28 Ιουλίου νομοθετικές ρυθμίσεις για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών του υπ. Παιδείας.

Τότε ο κ. Μπαράν, όπως και ο έτερος μουσουλμάνος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Αχμέτ Ιλχάν, είχαν «πειθαρχήσει».  Όμως μακριά από τη στενή επιτήρηση της Χαρ. Τρικούπη, ο μουσουλμάνος βουλευτής έπραξε αλλιώς, σύμφωνα με την ανάρτησή του.  

«Κροκοδείλια δάκρυα»

Ο θόρυβος από την αποκάλυψη και οι πιέσεις από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ «έσπρωξαν» τον Μ. Μπαράννα ανασκευάσει με νέα ανάρτησή του, συμμορφούμενος με το Σύνταγμα, τους νόμους και την κομματική γραμμή. «Ανασκευάζω πλήρως το περιεχόμενο πρόσφατης ανάρτησής μου, η οποία έχει ήδη αποσυρθεί από όλους τους λογαριασμούς μου στα κοινωνικά δίκτυα. Εκφράζω τη λύπη μου για την αναστάτωση και την αφορμή που, παρά τη θέλησή μου, έδωσα για αρνητικά σχόλια προς εμένα και κυρίως, προς την παράταξη που εκπροσωπώ ως Βουλευτής Ξάνθης.

Δηλώνω ότι σέβομαι απολύτως και ανεπιφύλακτα το Σύνταγμα της Ελλάδας και την ελληνική νομοθεσία, που ρυθμίζει ειδικά τον θεσμό της μουφτείας, μετά και την πρόσφατη τροποποίηση, την οποία ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στήριξα και δημόσια μέσα στη Βουλή. Η μουσουλμανική μειονότητα χαίρει αναγνώρισης από την ελληνική Πολιτεία, χωρίςκαμία εξαίρεση ή διάκριση όσον αφορά τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα», σημειώνει στη νέα ανάρτησή του. Ωστόσο, το… παρελθόν επιβαρύνει τον βουλευτή, με τη διαγραφή του από τη Χαριλάου Τρικούπη να είναι ορατή.

Από το DEB στα τραπέζια Τσαβούσογλου και Κιράν

Βλέπετε, ο ΜπουρχάνΜπαράν είναι πολλά χρόνια στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής στη Θράκη και έχει καταθέσει απόψεις και θέσεις που στη συνέχεια έχει ανασκευάσει για να… επανέλθει εκ των υστέρων στις αρχικές. Για παράδειγμα, έχει πει ότι έχει πέσει θύμα του τουρκικού Προξενείου, όταν δεν εξελέγη το 2012 με το ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, όταν «φλέρταρε» με το Ποτάμι για τις εκλογές του 2015, ανέφερε σε ομιλία του ότι «η καταπάτηση του δικαιώματοςσεβασμού της ξεχωριστής εθνικής ταυτότητας αποτελεί για την Ελλάδα ένα λάθος στρατηγικής σημασίας, διότι η αίσθηση του ανήκειν συνιστά μια σημαντική πτυχή της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας πολλών ανθρώπων (…)Αποτελεί υποκρισία να αρνείται η Ελλάδα την εθνική ταυτότητα της μειονότητας της Θράκης με το επιχείρημα ότι είναι μόνο θρησκευτική», με αποτέλεσμα να «κοπεί» από το κόμμα ενόψει εθνικών εκλογών.

Ο ψυχίατρος στο επάγγελμα Μπ. Μπαράν ήταν κοντά και με το περιβόητο Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (DEB) που είχε ιδρύσει ο Σαδίκ Αχμέτ τη δεκαετία του ’90 και που πολλές φορές έχει απασχολήσει την ελληνική κοινή γνώμη με τις τουρκικές θέσεις του.Όπως έχει παραδεχθεί, το στήριξε στις ευρωεκλογές του 2014, ενώ έχει συνυπογράψει θέσεις με την σημερινή πρόεδρο Ασάφογλου.

Ο βουλευτής Ξάνθης είναι μόνιμα καλεσμένος στα privéιφτάρ δείπνα τόσο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν επισκέπτεται τα μέρη μας, όσο και του «πουλέν» του Ερντογάν, του υφυπουργού Εξωτερικών Σελίμ Κιράν, ο οποίος έχει προκαλέσει κατ’ επανάληψη με τις εμπρηστικές δηλώσεις του σε βάρος της χώρας μας, ακόμα και κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ελλάδα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.