fbpx

, Τετάρτη
12 Φεβρουαρίου 2025

search icon search icon

Το μείζον διακύβευμα των εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών!

Στις εθνικές αλλά και πολύ περισσότερο στις αυτοδιοικητικές εκλογές η μάχη της κάλπης ουσιαστικά είναι μια αναμέτρηση προσώπων. Τα πρόσωπα και τα προγράμματα καθορίζουν πρώτιστα το αποτέλεσμα και ακολουθούν οι ιδεολογίες, τα επικοινωνιακά συνθήματα και οι δεσμεύσεις(όλες οι εκλογές είναι ανθρωποκεντρικές!).

Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΣΙΑΠΛΑΟΥΡΑ*

Οι πολίτες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στον πρώτο βαθμό της, δηλαδή στους δήμους, ψηφίζουν με κριτήρια επιλογής την αξιοσύνη και την εμπιστοσύνη που έχουν γιατα πρόσωπα του επικεφαλής και των υποψήφιων συμβούλων στα ψηφοδέλτια, την ικανότητα επίλυσης των τεχνικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων και την τήρηση των δεσμεύσεων και υποσχέσεων. Απαλλαγμένοι τις περισσότερες φορές από κομματικά συμπλέγματα και ιδεολογικές εμμονές.

Προσώρας, το ενδιαφέρον των πολιτών είναι στραμμένο στις εθνικές εκλογές, τα αποτελέσματα των εκλογών αυτών θα επηρεάσουν καθοριστικά και τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών προηγούνταν των εθνικών, με αποτέλεσμα οι πολίτες να στέλνουν «μηνύματα»-θετικά ή αρνητικά- προς το εκάστοτε κυβερνών κόμμα.

Με δεδομένο ότι όποια κυβέρνηση επιλεγεί θα έχει μόνο δύο με τρεις μήνες κυβερνητικής θητείας μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές,υπάρχει περίπτωση να σταλεί κάποιοπολιτικό «μήνυμα» από τους πολίτες.

Μάλλον απίθανο!

Ένας ακόμηάγνωστος αλλά πολύ σημαντικός παράγοντας που θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τους δημοσκόπους,η συμμετοχή των πολιτών, αν δηλαδή θα είναι μεγαλύτερη από την αποχή ή θα συμβεί το αντίθετο, όπως το είδαμε να συμβαίνει στις τελευταίες εκλογές πολλών ευρωπαϊκών χωρών.Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψηςαποφάσεων και εφαρμογής πολιτικών θεωρείταιπλέον αναγκαιότηταγια τη σωστή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

Τα τελευταία χρόνια η αποχή από τις κάλπες συνεχώς βαίνει αυξανόμενη και το φαινόμενο της αποχής ευδοκιμεί έντονα και στις αυτοδιοικητικές κάλπες. Το ποσοστό της αποχής, ιδιαίτερατων νέων ηλικιών,πρέπει να προβληματίσει όλους όσοι ασχολούνται με τα κοινά.Η νεολαία έχει τη δύναμη και τα προσόντα να επέμβει δυναμικά στην εξέλιξη τηςκοινωνίας καιστη λήψη των αποφάσεων, έτσι ώστε να μην αισθάνεται ότι περιορίζεται μόνο στην άκριτη εφαρμογή τους.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο, το μείζον διακύβευμα του συνόλου των φετινών εκλογών.Οψόμεθα να διαψευστεί το διακύβευμα και να πάνε όλοι στην κάλπη.

*Ο Λευτέρης Σιαπλαούρας είναι Πολιτικός μηχανικός MSc, MBA

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.