, Κυριακή
23 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Το μυστήριο της αδιευκρίνιστης ψήφου και το χρονικό παράθυρο των εκλογών

Με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έκλεισε για την κυβέρνηση το πρώτο κεφάλαιο διερεύνησης -σε κοινοβουλευτικό επίπεδο- των πολιτικών ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, με τη συνέχεια να παραπέμπεται επί της ουσίας μετά τις εκλογές, στη νέα Βουλή και σε συνάρτηση με τις έρευνες της δικαιοσύνης.

Του Κώστα Τσιτούνα

Τρεις εβδομάδες μετά την τραγωδία, στο κυβερνητικό επιτελείο επιχειρούν να ανασυγκροτήσουν τις πολιτικές τους δυνάμεις, βάζοντας εκ νέου επί χάρτου τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής. Ήδη, το πρώτο βήμα επαναφοράς στην κανονικότητα έγινε με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το περασμένο Σάββατο, στο Μαρούσι, με τον πρωθυπουργό να έχει ήδη αποφασίσει να επανέλθει σταδιακά στο πρόγραμμα των περιοδειών που είχε καταρτιστεί πριν από την 28η Φεβρουαρίου. Έτσι, μετά την παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναμένεται να μεταβεί τη Δευτέρα στη Λαμία και στα τέλη της άλλης εβδομάδας στα Ιωάννινα. Ας μην ξεχνάμε ότι η Στερεά Ελλάδα είναι μια εκλογική περιφέρεια στην οποία η ΝΔ κατέγραφε -στις προ των Τεμπών μετρήσεις- ότι διατηρεί σημαντικές δυνάμεις, έχοντας κερδίσει με άνετο προβάδισμα και τους επτά δήμους στην αναμέτρηση του 2019.

Πού δεν πάνε αυτοί που φεύγουν

Παρότι ο χρόνος των εκλογών δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί δημοσίως, τα κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν ότι η δήλωση του πρωθυπουργού για εκλογές την άνοιξη, κοντά στο τέλος της τετραετίας, ισχύουν στο ακέραιο, βάζοντας έτσι στο ημερολόγιο τις Κυριακές του Μαΐου, το λεγόμενο χρονικό παράθυρο των εκλογών. Στο «μικροσκόπιο» του Μεγάρου Μαξίμου μπαίνουν με μεγαλύτερη έμφαση τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων, με το βάρος να πέφτει, κυρίως, στις μετρήσεις που θα διενεργηθούν τις επόμενες ημέρες, με το σκεπτικό ότι οι πολίτες μετά το αρχικό σοκ έχουν πλέον στη διάθεσή τους και όλα τα στοιχεία, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τις δικλίδες ασφαλείας που υπήρχαν και τα συστήματα που βρίσκονταν σε λειτουργία και δεν χρησιμοποιήθηκαν το μοιραίο βράδυ. Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμάται από το κυβερνητικό επιτελείο ότι οι απώλειες που καταγράφονται στις πρώτες δημοσκοπήσεις ενδεχομένως να περιοριστούν. Σε κάθε περίπτωση, στη στρατηγική που επεξεργάζονται, το ενδιαφέρον στρέφεται στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη», όπου καταφεύγουν οι περισσότεροι ψηφοφόροι που απομακρύνονται από τη Νέα Δημοκρατία. Το μέγα ερώτημα είναι «πού πάνε οι ψηφοφόροι που φαίνεται να φεύγουν από τη ΝΔ;» και εδώ υπάρχει μια σιγουριά: Δεν πάνε ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στο ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, υπάρχει η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος, η οποία σύμφωνα με τις εταιρείες αγγίζει το 17%, αλλά ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί ως αντισυστημική ψήφος.

Τα ποιοτικά στοιχεία

Στο «τραπέζι», ωστόσο, βρίσκονται και ποιοτικά χαρακτηριστικά, που προκύπτουν από τις έρευνες, όπως για παράδειγμα η παράσταση νίκης. Σύμφωνα με την ALCO, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί, παρά τις τελευταίες εξελίξεις, να διατηρεί το απόλυτο προβάδισμα, καθώς συγκεντρώνει το 44%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 12% («ΔΞ/ΔΑ» απαντά το 38% των ερωτηθέντων και «Άλλο» το 6%).

Το στοιχείο αυτό αποδεικνύει ότι, παρά τη μείωση των ποσοστών της, οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία θεωρούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι ο νικητής των εκλογών, στοιχείο καθοριστικό για την τελική έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, κυρίως αν η χώρα οδηγηθεί σε δεύτερες κάλπες, όπου τα κριτήρια των ψηφοφόρων θα είναι διαφορετικά. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι, αν στις πρώτες εκλογές οι πολίτες εκφράσουν την οργή και την αγανάκτησή τους, στη δεύτερη αναμέτρηση θα πρέπει να επιλέξουν ποιος θα βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας την επόμενη τετραετία.

Φταίνε και τα τρία κόμματα

Παρά το κλείσιμο της «ψαλίδας» μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, κοινός παρονομαστής των δημοσκοπήσεων είναι και το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν καρπώνεται τις απώλειες της κυβέρνησης, ενώ πτωτικά κινούνται και τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ. Η εξήγηση ενδεχομένως βρίσκεται στο εύρημα της Public Issue και στην ερώτηση που διατύπωσε στο βαρόμετρο «Ποιος έχει ευθύνη για το δυστύχημα;». Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Νέα Δημοκρατία «δείχνει» το 27%, το ΠΑΣΟΚ το 5% και τον ΣΥΡΙΖΑ το 3%, ενώ ένα συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 64% απαντά «και τα τρία κόμματα».

Με βάση την απάντηση αυτή, αλλά και τις εξηγήσεις που έδωσε από το βήμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο παραιτηθείς υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η εικόνα τις προσεχείς εβδομάδες μπορεί να αλλάξει. Άλλωστε, σημειώνουν ότι η παρουσίαση συγκεκριμένων στοιχείων και εγγράφων, τόσο από τον Κώστα Καραμανλή όσο και από τον Γιώργο Γεραπετρίτη, για την πορεία υλοποίησης της επίμαχης σύμβασης 717 και τα λειτουργικά συστήματα, που λειτουργούν, «φώτισαν» την εικόνα των ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη, με τους ίδιους να μην αποποιούνται των ευθυνών της κυβέρνησης, αντιθέτως να κάνουν την αυτοκριτική τους αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις διαχρονικές παθογένειες και τα ανθρώπινα λάθη που έγιναν.

Την ώρα που το σύστημα τηλεδιοίκησης είναι στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρούν και πάλι να στήσουν ένα επικοινωνιακό σόου, όπως έκαναν και στο παρελθόν σε τραγωδίες όπως το Μάτι.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.