Το NATO έβαλε πλώρη και για την Ασία
Η Σύνοδος των ηγετών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη το διήμερο 29-30 Ιουνίου 2022 απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί την ελληνική κοινή γνώμη, τα ΜΜΕ αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Βεβαίως, τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει εύλογα σε δύο κατευθύνσεις.
Του: ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ
Πρώτον, στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ σε σχέση με τη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία και, δεύτερον, στις απλόχερες παροχές της ηγεσίας της Συμμαχίας και κυρίως του Τζο Μπάιντεν προς τον Ερντογάν. Παροχές οι οποίες οδηγούν στον επικίνδυνο επανεξοπλισμό της Τουρκίας, γεγονός που αποτελεί άμεση απειλή για την άμυνα και ασφάλεια της πατρίδας μας ιδίως σε μια φάση που ο Ερντογάν ζητά αποστρατιωτικοποίηση συγκεκριμένων νησιών του Β.Α. Αιγαίου και ολόκληρης της Δωδεκανήσου, θέτοντας ταυτόχρονα και ζήτημα κυριαρχίας των εν λόγω νησιών. Για τον λόγο αυτόν θεωρούμε ότι η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών είναι εξαιρετικά επιβεβλημένη. Μια στρατιωτικοποίηση η οποία βέβαια είναι νόμιμη, καθώς εδράζεται στο άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ που προβλέπει το αναφαίρετο δικαίωμα αυτοάμυνας.
Διαβάζοντας,όμως, πίσω από τις γραμμές του Κοινού Ανακοινωθέντος της Συνόδου των ηγετών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι το ΝΑΤΟ έχει βάλει πλέον πλώρη και για την Ασία, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.
Και παρότι η σχετική αναφορά είναι σχεδόν εκ του πλαγίου στο Κοινό Ανακοινωθέν, αυτή είναι εντελώς ξεκάθαρη στην υιοθετηθείσα νέα «Στρατηγική Αντίληψη 2022 του ΝΑΤΟ».
Έτσι, στο Κοινό Ανακοινωθέν αφού επισημαίνεται με νόημα ότι «συναντηθήκαμε εδώ στη Μαδρίτη με πολλούς από τους εταίρους του ΝΑΤΟ. Είχαμε πολύτιμες ανταλλαγές απόψεων με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Αυστραλίας, …της Ιαπωνίας, της Δημοκρατίας της Κορέας, της Νέας Ζηλανδίας, …» τονίζεται:«Αντιμετωπίζουμε συστημικό ανταγωνισμό από εκείνους, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που αμφισβητούν τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας και επιδιώκουν να υπονομεύσουν τηδιεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες» (https://infognomonpolitics.gr 30/6/2022).
Στη συνέχεια το Κοινό Ανακοινωθέν καθορίζει:
«Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε λάβει τις ακόλουθες αποφάσεις: Εγκρίναμε μια νέα Στρατηγική Αντίληψη. Περιγράφει το περιβάλλον ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Συμμαχία, επιβεβαιώνει τις αξίες μας και διευκρινίζει τον βασικό σκοπό και τη μεγαλύτερη ευθύνη του ΝΑΤΟ, δηλαδή τη διασφάλιση της συλλογικής μας άμυνας με βάση μια προσέγγιση 360 μοιρών. Καθορίζει περαιτέρω τα τρία βασικά καθήκοντα του ΝΑΤΟ: αποτροπή και άμυνα, πρόληψη και διαχείριση κρίσεων και συνεργατική ασφάλεια. Στα επόμενα χρόνια, θα καθοδηγεί το έργο μας στο πνεύμα της διατλαντικής μας αλληλεγγύης».
Στη δωδεκασέλιδη «Στρατηγική Αντίληψη 2022 του ΝΑΤΟ» σε σχέση με το επίμαχο ζήτημα της Κίνας, το ΝΑΤΟ ισχυρίζεται ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) εκδήλωσε φιλοδοξίες και «καταναγκαστικές πολιτικές» που αμφισβητούν τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες του ΝΑΤΟ (www.nato.intJune 2022).
Επίσης σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, ηΛΔΚ χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών εργαλείων προκειμένουνα αυξήσει την παγκόσμια επιρροή της ενώ παραμένει αδιαφανής ως προς τη στρατηγική και τις προθέσεις της.Και αφού το ΝΑΤΟ καταγγέλλει το Πεκίνο για κακόβουλες υβριδικές κυβερνοεπιθέσεις,συγκρουσιακή ρητορική και παραπληροφόρηση που στοχεύει τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ, παρατηρεί ότι η εν λόγω κινεζική δράση βλάπτει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.
Κατόπιν η Συμμαχία εντείνει την πολεμική της κατά της Κίνας, την οποία κατηγορεί επιπλέον ότι επιδιώκει να ελέγξει σημαντικούς τεχνολογικούς και βιομηχανικούς τομείς καθώς και υποδομές ζωτικής σημασίας αλλά και στρατηγικά υλικά και εφοδιαστικές αλυσίδες. Και συνεχίζει το αντικινεζικό μπαράζ επισημαίνοντας ότι η Κίνα χρησιμοποιεί την οικονομική μόχλευση για να δημιουργήσει στρατηγικές εξαρτήσεις και να ενισχύσει την επιρροή της. Ως εκ τούτου, καταλήγει το ΝΑΤΟ, η Κίνα προσπαθεί «να ανατρέψει τη βασισμένη σε κανόνεςδιεθνούς τάξης», συμπεριλαμβανομένου του τομέα του Διαστήματος, του κυβερνοχώρου και της θάλασσας. Και το αντικινεζικόντελίριο του ΝΑΤΟ μπαίνει στο ψητό καταγγέλλοντας «την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τις αλληλοενισχυόμενες προσπάθειές τους να υπονομεύσουν τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη», γεγονόςτο οποίο «αντίκειται στις αξίες και τα συμφέροντα»του ΝΑΤΟ.
Παρά ταύτα η Συμμαχία κάνει ρελάνς και πρόσκαιρο άνοιγμα προς το Πεκίνο, καθώς στη συνέχεια τονίζει ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτόγια εποικοδομητική δέσμευση με τη ΛΔΚ, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης αμοιβαίας διαφάνειας, με σκοπό τη διασφάλιση των συμφερόντων ασφάλειας της Συμμαχίας. Κατόπιν,όμως, σκληραίνει και πάλι τη στάση του, επισημαίνοντας ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα εργαστούν από κοινού υπεύθυνα, ως Σύμμαχοι, για να αντιμετωπίσουν «τις συστημικές προκλήσεις που τίθενται από τη ΛΔΚ στην ευρωατλαντική ασφάλεια», προκειμένου να διασφαλίσουν«τη διαρκή ικανότητα του ΝΑΤΟ να εγγυάται την άμυνα και την ασφάλεια των Συμμάχων».Και κλείνοντας με δεσμεύσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ετοιμότητας της Συμμαχίας απέναντι στις τακτικές της Κίνας να διασπάσει τη Συμμαχία, το ΝΑΤΟ καταλήγει με το γνωστό «τροπάρι» ότι θα υπερασπιστεί τις κοινές του αξίες και τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας ναυσιπλοΐας.
Η Κίνα βέβαια δεν έχασε την ευκαιρία και με σκληρή ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι «έχει βάψει τα χέρια του με το αίμα των λαών όλου του κόσμου» (www.globaltimes.cn1/7/2022), τονίζοντας μάλιστα με νόημα ότι «ο κινεζικός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ ότι πριν από 23 χρόνια το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διέπραξε το έγκλημα του βομβαρδισμού της κινεζικής πρεσβείας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας», για να κλείσει με νόημα ότι «τώρα το ΝΑΤΟ επεκτείνει τα πλοκάμια του στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού σε μια προσπάθεια εξαγωγής στην περιοχή αυτή της ψυχροπολεμικής λογικής και της αναπαραγωγής της αντιπαράθεσης των μπλοκ και στην Ασία» (www.globaltimes.cn1/7/2022).
Είναι λοιπόν προφανές ότι «πλησίασ’ η ώρα, αρχίζει το ματς» και στην Ασία.
*Ο Νότης Μαριάς είναι Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην ευρωβουλευτής.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL