14:41, Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

Το νέο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για μια Ελλάδα ίσων ευκαιριών

Περίπου 2.000 άνθρωποι παραβρέθηκαν στο Βελλίδειο, όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε το δίλημμα των εκλογών: Δημοκρατική ανατροπή ή ανοχή στον καθεστωτισμό.

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο κοινωνικού κράτους θέσαμε και πάλι το ακραίο πρόβλημα με τα 84.000 παιδιά που έμειναν εκτός ΚΔΑΠ και βρεφικών σταθμών. Η έξτρα χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ για τα δημοτικά ΚΔΑΠ πρέπει να γίνει άμεσα για να μπορέσουν όλα τα παιδιά με πλήρεις φακέλους να εγγραφούν στις δομές. Ακόμη πρέπει άμεσα να γίνει νομοθετική ρύθμιση όσον αφορά τα δημοτικά ΚΔΑΠ που συστεγάζονται σε σχολεία. Δεν μπορεί η κυρία Μιχαηλίδου να εξισώνει τον θεσμό των ΚΔΑΠ και την προσφορά τους στην ελληνική κοινωνία δύο χρόνια τώρα με τα ολοήμερα σχολεία, που προσπαθεί να «πλασάρει» στους γονείς ως κάτι καινοτόμο. Επιπλέον, προτείνουμε την άμεση κατάργηση της άθλιας διάταξης που αποκλείει από το επίδομα άδειας τοκετού, λοχείας και μητρότητας όσες εργαζόμενες δεν έχουν συγκεντρώσει 200 ένσημα τα τελευταία δύο χρόνια. Αν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2022 να αντιμετωπίζεται με αυτό τον εξευτελιστικό τρόπο η Ελληνίδα μάνα. Απαραίτητη θα είναι και η δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις αστικές συγκοινωνίες και το μετρό για τους αδύναμους Έλληνες τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, καθώς και η ρύθμιση 120 δόσεων σε εφορία και ΕΦΚΑ. Τέλος, πρέπει να γίνει αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες.

Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους συντοπίτες μας στην Ανατολική Αττική και σε περιοχές όπως ο Μαραθώνας, προτείνουμε την επιστροφή ειδικού φόρου καυσίμων με βάση την κατανάλωση κάθε εκμετάλλευσης αλλά και κάλυψη μέρους του κόστους εφοδίων και ζωοτροφών. Επιπλέον χρηματοδότηση αγροτών και γεωργικών συνεταιρισμών και επιχειρήσεων με ενεργειακές κοινότητες με ΑΠΕ και επενδύσεις σε υποδομές για την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Όπως σήμερα συζητάμε για την ενέργεια, έτσι θα συζητάμε για το νερό, αν δεν πάρουμε πρωτοβουλίες σε επίπεδο υποδομών. Το πιο βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας είναι η έλλειψη εργατών γης στον πρωτογενή τομέα. Στον τουρισμό 55.000 άνθρωποι έλειπαν για να στηρίξουν τον τομέα φέτος το καλοκαίρι. Για το ΠΑΣΟΚ η ρύθμιση της νόμιμης παροχής εργασίας αποτελούν κομβικές προτεραιότητες ώστε να υπάρξει χρονική και χωρική επέκταση τουριστικής δραστηριότητας και διασύνδεσή της με τον πρωτογενή τομέα. Οι άλλες χώρες το κάνουν, εμείς γιατί όχι; Μας ενδιαφέρει τι αφήνουν πίσω οι τουρίστες στην ελληνική οικονομία. Θέλουμε ο επισκέπτης των λίγων ημερών να είναι πελάτης των ελληνικών προϊόντων 365 μέρες τον χρόνο και από τις πατρίδες τους. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος του μέλλοντος για να μη γίνουμε ένα μεγάλο ξενοδοχείο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL