, Δευτέρα
20 Μαρτίου 2023

Το ΠΑΣΟΚ κρατά αποστάσεις

Αποστάσεις ασφαλείας από τη δίνη μιας τοξικής πολιτικής αντιπαράθεσης παίρνει το ΠΑΣΟΚ ενόψει της τριήμερης σκληρής μάχης που δίνεται από χθες στη Βουλή αλλά και στο ευρύτερο πολιτικό πεδίο με φόντο τις υποκλοπές. «Είναι αδιανόητο να στοχοποιούνται με έναν βάναυσο τρόπο άνθρωποι που αγωνίζονται για τις ανεξάρτητες αρχές και τα δικαιώματα του πολίτη. Με έναν τρόπο που θυμίζει απολύτως την προηγούμενη κυβέρνηση. Και το λέω διότι σήμερα (σ.σ.: χθες) έχω συγκλονιστεί από τα πρωτοσέλιδα κάποιων εφημερίδων, διότι είναι τα ίδια με άλλο χρώμα από αυτά επί ΣΥΡΙΖΑ πριν από μερικά χρόνια. Είναι αδιανόητο σε μια ευρωπαϊκή κοινωνία όποιος δεν υπηρετεί το αφήγημα και την εισήγηση της κεντρικής εξουσίας να βάλλεται ηθικά και πολιτικά. Αυτό δεν είναι ένα κανονικό ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα», υποστήριξε ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφορικά με όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στην πολιτική αρένα.

Του ΑΝΤΩΝΗ Ι. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να χαράξει μια «κόκκινη γραμμή» ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και να προτάξει το δικό του πολιτικό διακύβευμα ως μια ψύχραιμη και υπεύθυνη πολιτική δύναμη, ισχυρίστηκε ότι «το δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι ή με αυτούς που είναι ικανοί για όλα, αρκεί να έχουν μια θέση εξουσίας εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, εις βάρος των θεσμών και της δημοκρατίας, ή με αυτούς που είναι ικανοί να τα θυσιάσουν όλα για να υπάρχουν κοινωνική ειρήνη, ευημερία και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πατρίδα. Αυτή η παράταξη ήταν πάντα στην όχθη του δεύτερου κρίσιμου πολιτικού συστήματος, που κράτησε εντέλει τη χώρα στη ζώνη του ευρώ».

«Λυπάμαι για την κατάσταση των θεσμών»

Σχολιάζοντας την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ στους πολιτικούς αρχηγούς, ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Παναγιώτης Δουδωνής επεσήμανε ότι εκείνος «κινείται πλήρως εντός των αρμοδιοτήτων του κατά το άρθρο 8, Παρ. 6 του νόμου 5002/2022 και οποιαδήποτε προσπάθεια απαξίωσής του είναι εξαιρετικά άστοχη και θέτει σοβαρότατα ζητήματα λειτουργίας των θεσμών». Επί των ισχυρισμών του κυβερνητικού εκπροσώπου για «περίεργη προνομιακή σχέση» του κ. Ράμμου με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Δουδωνής σημείωσε ότι «για να δούμε ποιος ταυτίζεται με κόμματα πρέπει να κοιτάξουμε τις συνταγματικές αρμοδιότητες του καθενός. Δεν πρέπει να συγχέουμε αυτούς που ασκούν μια αρμοδιότητα εντός του συνταγματικού και νομικού πλαισίου, όπως ο κ. Ράμμος, με αυτούς που υπερβαίνουν την αρμοδιότητα, απαντούν σε ιδιώτες και απειλούν με ποινές αυτούς που την ασκούν. Λυπάμαι για την κατάσταση που έχουν φτάσει οι θεσμοί στη χώρα. Αν κάποιοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί, το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και να μπορούν να κάνουν ό,τι οι ίδιοι θέλουν, να βγουν να το πουν ευθέως. Να μην κάνουν δολοφονίες χαρακτήρων στο πρόσωπο ενός δικαστή που τίμησε το ΣτΕ και επιτελεί το καθήκον του στην ΑΔΑΕ». Επανέλαβε δε ότι «όπως ακριβώς βρισκόμασταν απέναντι σε αντιθεσμικές λειτουργίες της προηγούμενης κυβέρνησης, έτσι και τώρα είμαστε απέναντι σε αυτές της τωρινής… Στην τοξική σύγκρουση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης εμείς δεν συμμετέχουμε, λειτουργούμε θεσμικά».

Χαμόγελα από τις δημοσκοπήσεις

Στο μεταξύ, στη Χαριλάου Τρικούπη οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν αλλάξει κάπως το βαρύ κλίμα των τελευταίων ημερών προς το καλύτερο. Ειδικά δε για τη δημοσκόπηση της Rass, που μετρά το ΠΑΣΟΚ στο 13,9%, αλλά και τα επιμέρους ευρήματά της, ο επικεφαλής της ΚΟ Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στο Action24, υποστήριξε ότι «η συγκεκριμένη δημοσκόπηση δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερά ανεβασμένο σε σχέση με το τελευταίο του εκλογικό ποσοστό τον Ιούλιο του 2019, με άνοδο που ξεπερνά σε ποσοστό το 50%, σε αντίθεση με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζονται να χάνουν περί περίπου το 25% της εκλογικής τους δύναμης» και κατέληξε λέγοντας ότι «είναι εμφανές από τη δημοσκόπηση ότι ο κόσμος δυσφορεί για τα θέματα οικονομίας και ακρίβειας που επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητά του».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL