To «point system» του Α. Τσίπρα

Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να έχει πλήρη εικόνα του έργου που παράγει κάθε υπουργός που μετέχει στην κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτόν φρόντιζε να αναθέτει κατά καιρούς σε μια σειρά από πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του τον έλεγχο του παραγόμενου έργου κάθε χαρτοφυλακίου.

Του ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Τα τελευταία δύο χρόνια, τον ρόλο αυτόν έχει αναλάβει ο 57χρονος υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, αφού, με βάση και το σχετικό ΦΕΚ που υπέγραψε όταν ορκίστηκε, του έχουν ανατεθεί καθήκοντα «συντονισμού του κυβερνητικού έργου». Έχοντας τακτικότατη επαφή με τον πρωθυπουργό, τον ενημέρωνε για την υλοποίηση των κατά καιρούς εξαγγελιών ή των στόχων που είχαν τεθεί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο πρωθυπουργός, σε μια από τις πολύωρες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, ζήτησε από τον έμπιστο συνεργάτη του να τον ενημερώνει σε εβδομαδιαία πλέον βάση για το έργο που παράγει κάθε υπουργός, αναπληρωτής υπουργός και υφυπουργός.

«Χριστόφορε, πρέπει να ξέρουμε ακόμη πιο αναλυτικά τι έχει γίνει, τι τρέχει αυτό τον καιρό και τι απομένει να γίνει», φέρεται να του είπε ο πρωθυπουργός, κάτι με το οποίο συμφώνησε ο συνομιλητής του που ούτως ή άλλως καταγράφει τα πάντα σε ένα πρόγραμμα που έχει εγκατασταθεί στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του και μπορεί να το βλέπει διαδικτυακά, βάζοντας τους κατάλληλους κωδικούς, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπου κι αν βρίσκεται.

Οι κινήσεις του πρωθυπουργού

Η κίνηση του κ. Τσίπρα να εντείνει την παρακολούθηση αυτήν τη χρονική περίοδο γίνεται, όπως μας λένε άνθρωποι από το περιβάλλον του, για τρεις λόγους.

  • Καταρχάς για να διαπιστωθεί με απτά στοιχεία εάν και κατά πόσο βρίσκονται σε συνέπεια τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί σε μια σειρά από κυβερνητικές πολιτικές σε κάθε τομέα. Ο πρωθυπουργός, ακόμη και στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του έτους, λίγο πριν κλείσει η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ζήτησε από όλους τους παρισταμένους να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε να παραχθεί ένα συνολικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
  • Δεύτερον, επειδή εκ των πραγμάτων το 2019 είναι έτος εθνικών εκλογών, οπότε θα πρέπει να δοθεί προς τα έξω η εικόνα των όσων έχουν γίνει, ώστε να χρησιμοποιηθούν ακολούθως ως επικοινωνιακό όπλο όταν θα έρθει η ώρα του απολογισμού. Εντός του κόμματος υπάρχει ομάδα προσώπων που σε συνεργασία με αντίστοιχο τιμ στο Μέγαρο Μαξίμου καταγράφουν τα όσα υλοποιούνται για να χρησιμοποιηθούν ακολούθως στα προεκλογικά φυλλάδια, τις κυβερνητικές ιστοσελίδες και τα διαφημιστικά σποτάκια. Μια σχηματοποιημένη εικόνα των όσων γίνονται μπορεί ήδη να δει ο καθένας επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα http://government.gov.gr, όπου δημοσιοποιούνται χωρισμένα σε θεματικές όλα όσα γίνονται τον τελευταίο καιρό, από τον τομέα της ανάπτυξης, της οικονομίας, της εργασίας, της Παιδείας και της Υγείας μέχρι την αγροτική παραγωγή, τη Δημόσια Διοίκηση, τη Δικαιοσύνη, τον πολιτισμό, την Άμυνα και την εξωτερική πολιτική. Κάθε ανακοίνωση ή δελτίο Τύπου που εκδίδεται από κάθε υπουργείο ανεβαίνει και στην εν λόγω διαδικτυακή σελίδα που αποτελεί αν μη τι άλλο ένα χρήσιμο εργαλείο για τα κυβερνητικά στελέχη – και όχι μόνο.

Άλλος ένας ανασχηματισμός

  • Ο τρίτος λόγος εντατικοποίησης της παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου αφορά το γεγονός ότι λίαν συντόμως ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να προβεί σε έναν ακόμη ανασχηματισμό, τον τελευταίο όπως όλα δείχνουν πριν από την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας, οπότε πρέπει να έχει επίγνωση των υπουργών που τα έχουν καταφέρει και αυτών που δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν πλήρως στις απαιτήσεις της υψηλής θέσης που τους ανατέθηκε.

Όπως και αυτόν του καλοκαιριού, που τον περιμέναμε ούτως ή άλλως μετά την έξοδο από τα μνημόνια, έτσι και τώρα αναμένουμε μια ακόμη αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος αναγκαστικά, αμέσως μετά την ψήφιση, από τη Βουλή, της Συμφωνίας των Πρεσπών, που τοποθετείται γύρω στα μέσα με τέλη Ιανουαρίου. Και αυτό γιατί ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει ότι όχι απλώς δεν θα επιψηφίσει το επίμαχο κείμενο που έχουν υπογράψει ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο πρωθυπουργός με τους βόρειους γείτονές μας στις Πρέσπες, αλλά θα αποσύρει και τους υπουργούς του κόμματός του από την κυβέρνηση, εξακολουθώντας ωστόσο να την στηρίζει μέχρι τέλους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ