, Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Το πόκερ με την ημερομηνία των εκλογών

Ο Μάρτιος φαίνεται πως θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο μήνας που θα διεξαχθούν οι εκλογές. Το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις τους «φωτογραφίζουν» τον πρώτο μήνα της άνοιξης για να στηθούν οι πρώτες κάλπες.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

«Δεν νομίζω να μας κατηγορήσει κανείς για δυο ή τρεις μήνες νωρίτερα», είπε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τονίσει πως δεν θα πρόκειται για πρόωρη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Άλλωστε ο πρωθυπουργός, παρά τις ευκαιρίες που του δόθηκαν τα τριάμισι τελευταία χρόνια να πάει σε εκλογές νωρίτερα, επέμεινε να ακολουθήσει τον θεσμικό δρόμο, καθώς όπως τονίζει οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κρίνονται στο τέλος της τετραετίας. Με όπλο την υπεροχή του στις δημοσκοπήσεις αλλά και το σημαντικόέργο που έχει γίνει επί κυβέρνησης ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται για μια διπλή αναμέτρηση με τον Αλέξη Τσίπρα λόγω απλής αναλογικής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μάρτιος δεν συγκεντρώνει τυχαία τις περισσότερες πιθανότητες για να στηθούν οι πρώτες κάλπες, καθώς στόχος του Μαξίμου είναι η απόσταση ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις να είναι η μικρότερη που επιτρέπει το Σύνταγμα. Με δεδομένο ότι το Πάσχα πέφτει 16 Απριλίου, υπάρχει το χρονικό περιθώριο για διπλές κάλπες. Επόμενο στοίχημα είναι ο Μάιος, αλλά οι πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για να διεξαχθούν άμεσα οι εκλογικές διαδικασίες. 

«Κυκλώνουν» τις τρεις πρώτες Κυριακές 

Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος τη δεδομένη στιγμή φαίνεται να συγκεντρώνουν ελάχιστες πιθανότητες, καθώς προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία των πολιτών από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια. Άλλωστε τα ζητήματα αυτά προβληματίζουν έντονα τους πολίτες, κάτι το οποίο καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ένα ακόμα θέμα που δυσκολεύει τη διεξαγωγή των εκλογών τον πρώτο μήνα του 2023 είναι η συγκρότηση των ψηφοδελτίων, τα οποία ακόμα δεν είναι έτοιμα. Για αυτό τον λόγο το Μαξίμου δείχνει να προτιμά τον Μάρτιο και έχει κυκλώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τρεις πρώτες Κυριακές, καθώς το τέταρτο Σαββατοκύριακο είναι η γιορτή της 25ης Μαρτίου.

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν με νόημα πως στην περίπτωση που οι κάλπες στηθούν τους τρεις πρώτους μήνες του 2023, πιθανότατα οι εκλογές θα διεξαχθούν χωρίς τις αλλαγές που φέρνουν στις εκλογικές περιφέρειες τα στοιχεία της απογραφής και αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο το οποίο δίνει άλλο ένα μπόνους για τον πρώτο μήνα της άνοιξης.

Άλλωστε το ζήτημα των μεταβολών που θα υπάρξουν από την απογραφή για τον αριθμό των βουλευτών που θα εκλέγει η κάθε εκλογική περιφέρεια θα δημιουργούσε αρκετά προβλήματα σε όλα τα κόμματα, καθώς την τελευταία στιγμή θα πρέπει να επανασχεδιάσουν τη στρατηγική για τα ονόματα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους, ενώ και οι βουλευτές δεν θα ήθελαν να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία. Αξίζει να σημειώσουμε πως στις δεύτερες κάλπες οι εκλογές θα γίνουν με λίστα, δηλαδή, δεν θα απαιτείται σταυρός προτίμησης. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL