Το πρόβλημα της Κεντροαριστεράς
Γιατί δεν τραβάει η Κεντροαριστερά; Είναι το βασικό ερώτημα για κάθε στέλεχος ή και ψηφοφόρο του χώρου μετά τις εκλογές. Ο πλήρης κατακερματισμός της αντιπολίτευσης λειτουργεί προς όφελος της κυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίζουν με διαφορετική οπτική και τακτική την υφιστάμενη κατάσταση.
Του Δημήτρη Συρμάτση
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη που δείχνει «άτρωτος» ακόμα και στις μεγαλύτερες αστοχίες. Η κυριαρχία είναι και μιντιακή αλλά περισσότερο πολιτική καθώς έχει διεμβολίσει ο ίδιος προσωπικά το Κέντρο, έχει φιλοτεχνήσει το προφίλ μεταρρυθμιστή ενώ μόνο το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει λειτουργήσει προβληματικά για τον ίδιο σε μια κρίσιμη μάζα δημοκρατικών παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη δεδομένη στιγμή βρίσκεται σε μια μακρά αναζήτηση ταυτότητας. Η νέα ηγεσία αντί να δώσει άλλον αέρα έφερε διάσπαση. Τα διαλυτικά φαινόμενα φαίνεται ότι δημοσκοπικά έχουν μια στασιμότητα και η οριακή διαφορά από το δεύτερο πλέον ΠΑΣΟΚ δείχνει να σταθεροποιείται. Αν δεν μπορέσει ο Στέφανος Κασσελάκης να δημιουργήσει μέχρι τις ευρωεκλογές -αν περάσει αναίμακτα το Συνέδριο – το δικό του αποτύπωμα τότε μπορεί και να μιλάμε για την ταφόπλακα της κυβερνώσας Αριστεράς.
Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ κερδίζει από την σημερινή πολιτική κατάσταση αλλά ακόμα δεν είναι η κραταιά δύναμη του δεύτερου πόλου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αντιμετώπιση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αγνοεί επιδεικτικά την επικοινωνία και βλέπει την επαρχία να αγκαλιάζει ξανά το ΠΑΣΟΚ. Θα λειτουργήσουν οι πρόσφατες δημοτικές εκλογές και τα αποτελέσματα του δευτέρου γύρου ως εφαλτήριο για την αλλαγή των δεδομένων και στα αστικά κέντρα; Αυτό θα κριθεί στις ευρωεκλογές όπου στη Χαριλάου Τρικούπη πλέον δεν θέλουν μια απλή καταγραφή δεύτερης θέσης με απόσταση 20 μονάδων από τη ΝΔ αλλά ένα ισχυρό ποσοστό που θα σημάνει την μεγάλη επιστροφή.
Και τα δύο κόμματα αντιμετωπίζουν και ένα δομικό πρόβλημα απότοκο των μνημονιακών χρόνων. Μόνο η ΝΔ βγήκε αλώβητη από αυτά. Γιατί οι καπιταλιστικές και συντηρητικές οικονομικές πολιτικές ήταν στο dna της. Σε αντίθεση με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που το πρώτο παραλίγο να εξαϋλωθεί και το δεύτερο ζει σήμερα την πιο δύσκολή του περίοδο. Και στον ψηφοφόρο που αναζητά σταθερότητα αυτό λειτουργεί ως ντεσαβαντάζ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA