07:53, Σάββατο
01 Οκτωβρίου 2022

Το σχέδιο της Άγκυρας στα Βόρεια Σύνορα μας – Υβριδική επίθεση Νο2 στον Έβρο

Tα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Οι Τούρκοι με τη βοήθεια δήθεν δημοσιογράφων, δήθεν ακτιβιστών, δήθεν ανθρωπιστών στήνουν δεύτερο γύρο υβριδικής επίθεσης στον Έβρο. Η ιστορία με τους 38 μετανάστες, οι αναρτήσεις των οποίων δημιούργησαν συνθήκες πολιτικής σπέκουλας και αποσταθεροποίησης, δείχνει ότι όλα είναι σχέδιο της ασύμμετρης απειλής που χρησιμοποιούν κατά διαστήματα οι Τούρκοι στα βόρεια σύνορά μας.

Toυ ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΤΟΥΝΑ

Οι ίδιοι οι μετανάστες που σώθηκαν από τις ελληνικές Αρχές «καίνε» την Τουρκία για τη στάση της στον Έβρο.Όσο περνούν οι ώρες μετά τη διάσωση των 38 μεταναστών από τις ελληνικές Αρχές στον Έβρο, όταν αυτοί πέρασαν σε ελληνικό έδαφος, τόσο πληθαίνουν οι αποκαλύψεις και για τα «παιχνίδια» της Τουρκίας στην περιοχή αλλά και για την απάνθρωπη στάση της απέναντι στους μετανάστες που αναζητούν την ελπίδα.

Συγκεκριμένα,όπως δήλωσε στο Channel 4 ένα μέλος της ομάδας των μεταναστών, οι Τούρκοι τούς πέταξαν δύο φορές σε νησιά στον ποταμό Έβρο, αδιαφορώντας για την τύχη τους και αντιμετωπίζοντάς τους με όρους «ποδοσφαιρικού αγώνα».Η συγκλονιστική μαρτυρία της Μπαϊντά, η οποία είναι πλέον ασφαλής σε ελληνικό έδαφος,ξεσκεπάζει τον ρόλο των σχεδίων του καθεστώτος Ερντογάν, την υλοποίηση του οποίου έχουν αναλάβει εργολαβικά και «Έλληνες ανθρωπιστές», οι οποίοι δηλώνουν είτεακτιβιστές, είτε δημοσιογράφοι, είτε μέλη ΜΚΟ, ενώ στην πραγματικότητα είναι καλυμμένοι πρακτορίσκοι που λειτουργούν ως «πεμπτοφαλαγγίτες» κατά της εθνικής ασφάλειας.

Η μαρτυρία που τους καίει

Το φως της δημοσιότητας βλέπει η μαρτυρία μιας γυναίκας από τους συνολικά 38μετανάστες που είχαν βρεθεί σε νησίδα στον Έβρο εντός τουρκικής επικράτειας και βρίσκονται τελικά επί ελληνικού εδάφους.Η γυναίκα αποκαλύπτει τη συμπεριφορά των Τούρκων που χρησιμοποίησαν αυτή την ομάδα των μεταναστών για να ασκήσουν πίεση στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Channel 4, η Μπαϊντά, μέλος της ομάδας των μεταναστών, αποκάλυψε ότι οι Τούρκοι τούς έσπρωξαν δύο φορές σε νησίδες στον Έβρο, διαχωρίζοντάς τους μάλιστα «σαν σε ποδοσφαιρικό αγώνα». Όπως λέει χαρακτηριστικά, «οι Τούρκοι μάς χώρισαν δύο φορές. Ήμασταν 50 άνθρωποι που μας απέλασαν από την Τουρκία σε ελληνικό νησί. Τότε οι Τούρκοι μάς έσπρωξαν σε δεύτερο νησί και πέταξαν πολλά άτομα σε αυτό το νησί και μας χώρισαν σαν να ήμασταν σε ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των δύο πλευρών, της ελληνικής και της τουρκικής».

Στο θέμα έχει αναφερθεί και με δηλώσεις του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης: «Το δεύτερο πολύ σημαντικό που προκύπτειαπό τις καταθέσεις τους είναι ότι ήρθαν στην τουρκική όχθη του ποταμού και σπρώχτηκαν προς τη νησίδα από τις τουρκικές Αρχές. Επισήμως, οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν αυτούς τους μετανάστες εντός Τουρκίας, δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, όπως δεσμεύεται η Τουρκία να κάνει από το διεθνές δίκαιο. Αντίθετα, η τουρκική χωροφυλακή τούς έφερε στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας τούς πίεσε να έρθουν προς την Ελλάδα». Είναι απολύτως βέβαιο ότι τον χειμώνα που θα φουσκώσουν τα νερά στο ποτάμι οι Τούρκοι θα ανοίξουν δεύτερο γύρο υβριδικού πολέμου κατά της Ελλάδας, όπως ακριβώς έκαναν και το 2020, μαζί με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων κατά των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας.

Ο ρόλος της στρατοφυλακής

Όπως εκτιμούν έμπειροι διπλωμάτες, στην παρούσα συγκυρία μια τέτοια κίνηση από πλευράς Τουρκίας θα μπορούσε να εξυπηρετήσει διττό σκοπό: αφενός να αποσυμφορήσει σε κάποιον-έστω και μικρό- βαθμό κάποια από τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου έχουν συσσωρευτεί προσφυγικοί πληθυσμοί και τα οποία αποτελούν σημαντικό τμήμα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης στην Τουρκία.

Αφετέρου η εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού είναι ένα εργαλείο ικανό να πλήξει την εσωτερική σταθερότητα στην Ελλάδα, αλλά και μια προσπάθεια από την Άγκυρα να επαναλάβει τις κατηγορίες της ότι η χώρα μας κακομεταχειρίζεται πρόσφυγες και μετανάστες, παραβιάζοντας συστηματικά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις αρκετών στρατιωτικών. «Tο Μεταναστευτικό έχει εργαλειοποιηθεί από την Τουρκία», τόνισε ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ και πρώην διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού Έβρου Γεώργιος Καμπάς, κάνοντας μάλιστα λόγο για υβριδική απειλή με την οποία είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα στην περιοχή.

«Πίσω από τους μετανάστες στον Έβρο ήταν η τουρκική στρατοφυλακή», υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο απόστρατος αξιωματικός: «Προσπάθησαν να δημιουργήσουν πρόκληση ώστε να μας εκθέσουν ότι δεν είμαστε σωστοί στη συμπεριφορά μας στους μετανάστες, κάτι που είναι ψευδέστατο».

Ο Γεώργιος Καμπάς σχολίασε ότι στον Έβρο υπάρχουν πολλές αμφισβητούμενες νησίδες μετά τη χάραξη του 1926, οι οποίες δημιουργήθηκαν με την πάροδο του χρόνου ανατολικά ή δυτικά του μέσου ρου και δεν υπήρχαν τότε. «Υπάρχουν πολλές νησίδες που δημιουργούνται και εξαφανίζονται ανάλογα των εποχών και του χρόνου, για αυτό ανέβασαν σε μια από αυτές τους δυστυχισμένους ανθρώπους για να περάσουν απέναντι… Οι νησίδες μπορεί να μην ανήκουν και σε κανέναν», εξήγησε. «Μέχρι το 2016 υπήρχε κοινή ελληνοτουρκική επιτροπή που αποφάσιζε για αυτά τα θέματα, αυτό το διάστημα δυστυχώς έχει διακοπεί αυτό», σημείωσε.

Αμφισβητούν Λέρο και Κάλυμνο

Τον εαυτό τους ξεπερνούν κάθε φορά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που είναι ταγμένα στο να ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, υπηρετώντας τις ανιστόρητεςκαι παράλογες αιτιάσεις της Άγκυρας. Η εφημερίδα «Sozcu» αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία ελληνικών νησιών. Αυτήν τη φορά έβαλε στο στόχαστρο την Κάλυμνο και τη Λέρο, δύο νησιά τα οποία, σύμφωνα με την τουρκική ρητορική, είναι «αμφισβητούμενες περιοχές».Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η τουρκική εφημερίδα, η οποία πολλάκις έχει πρωταγωνιστήσει με εμπρηστικά δημοσιεύματα κατά της Ελλάδας, επικαλείται ένα έργο που εδώ και χρόνια έχει ακυρωθεί και δεν θα κατασκευαστεί. Πρόκειται για το σχέδιο δημιουργίας μιας γέφυρας που θα ένωνε τα δύο νησιά των Δωδεκανήσων, σχέδιο όμως που δεν ευοδώθηκε ποτέ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL