, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

Το σενάριο της 3ης κάλπης και ο χρόνος προκήρυξης των εκλογών

Εκτός από το παζλ των ενδεχόμενων συνεργασιών, όσο πλησιάζουμε στο τελευταίο κατοστάρι των εκλογών, ένα παλιό σενάριο έχει αρχίσει να φουντώνει πάλι στα δημοσιογραφικά και στα πολιτικά γραφεία και δεν είναι άλλο από το ενδεχόμενο μιας τρίτης κάλπης, η οποία προφανέστατα θα δυσκολέψει αρκετά και τα πολιτικά κόμματα αλλά και τη χώρα συνολικά.

Του ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΤΟΥΝΑ

Το σενάριο αυτό επανήλθε στη δημόσια σφαίρα μετά από δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, σε συνέντευξή του στο Attica TV. «Κόμμα με το οποίο μπορούμε να κάνουμε κυβέρνηση είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογραμμίζοντας ότι «αν το ΠΑΣΟΚ δεν δεχθεί, τότε η χώρα θα πρέπει να πάει σε τρίτες εκλογές», αφού νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είχε δηλώσει ότι οι πρώτες εκλογές είναι εξουδετέρωση της «παγίδας» της απλής αναλογικής. Ο «γαλάζιος» υπουργός ήταν σαφής:

«Δεν υπάρχει άλλο κόμμα (σ.σ.: εννοεί το ΠΑΣΟΚ). Ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε να κάνουμε συγκυβέρνηση, ούτε με το ΚΚΕ μπορούμε να κάνουμε συγκυβέρνηση, ούτε με το ΜέΡΑ25, ούτε με τον Βελόπουλο. Άρα, το μόνο κόμμα στην περίπτωση των δεύτερων εκλογών, αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, που θα μπορούσαμε να κάνουμε συγκυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ. Απλά πράγματα, μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας τώρα, το ξέρετε και εσείς». Ερωτηθείς τι θα γίνει αν το ΠΑΣΟΚ απαντήσει αρνητικά, ο υπουργός απάντησε: «Αν το ΠΑΣΟΚ λέει όχι, θα πάμε σε τρίτες εκλογές. Τι θα κάνουμε; Θα κυβερνήσουμε χωρίς πλειοψηφία;».

Ο γρίφος της ημερομηνίας

Την ίδια ώρα, πάντως, σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το timingστο οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει να προκηρύξει τις εκλογές. Οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν υπάρχει περίπτωση να συρθεί πίσω από τα…ψευδοτελεσίγραφα που στέλνει ο κ. Αλέξης Τσίπρας και θα ανακοινώσει τον χρόνο των εκλογών όποτε ο ίδιος κρίνει σκόπιμο.

Μετά τις αρχές Μαρτίου θα ανοίξει τα χαρτιά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών και μέχρι τότε η κυβέρνηση θα συνεχίσει το νομοθετικό της έργο, όπως έγινε φανερό κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρωθυπουργός κατά τη λήξη της συνεδρίασης του υπουργικού απευθύνθηκε στους υπουργούς και τους είπε: «Αυτό δεν είναι το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο που κάνουμε», προειδοποιώντας, εμμέσως, ότι δεν πρέπει να κατεβάσουν τα μολύβια το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς δεν θα προχωρήσει στην προκήρυξη των εκλογών.

Με δεδομένο ότι το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει μία φορά τον μήνα, το επόμενο αναμένεται τον Μάρτιο. Οι υπουργοί, λοιπόν, πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών και αυτό να γίνει χειροπιαστό και αντιληπτό από την εκλογική δεξαμενή.

Υπουργικά συμβούλια

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το πιθανότερο είναι να γίνουν δύο ακόμα υπουργικά συμβούλια. Ένα στα τέλη Φεβρουαρίου και άλλο ένα στις αρχές Μαρτίου, στο οποίο θα επικυρωθεί και η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Από εκεί και μετά όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για την προκήρυξη των εκλογών, καθώς αν ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να διεξαχθούν οι πρώτες πριν από το Πάσχα, είτε στις 2 είτε στις 9 Απριλίου, έχει περιθώριο να τις ανακοινώσει μέχρι τις 12 Μαρτίου. Με βάση το Σύνταγμα πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο μέσα σε τριάντα μέρες, με το μικρότερο χρονικό περιθώριο να περιορίζεται στις 21 μέρες. Συμπερασματικά ο χρόνος προκήρυξης των εκλογών θα κινηθεί εντός της δεύτερης εβδομάδας του Μαρτίου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα όσα διακινούνται περί ανακοίνωσης των εκλογών σε χρόνονωρίτερα από τη λήξη της τετραετίας δεν έχουν καμία απολύτως βάση, αφού το γράμμα του Συντάγματος είναι ξεκάθαρο και πρέπει να τηρηθούν τα προβλεπόμενα. Για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πρέπει να επικαλεστεί σοβαρό εθνικό λόγο και κάτι τέτοιο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.Οπότε ο πρωθυπουργός είναι προσεκτικός σε αυτά. Όταν πει εκλογές, αυτόματα κινούνται οι συνταγματικές επιταγές και προθεσμίες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL