, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

ΝΔ: Το τρίπτυχο της αυτοδυναμίας

Μπορεί τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα τα βλέμματα των στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου να είναι στραμμένα στα αποτελέσματα που παράγει όσον αφορά το μέτωπο των επενδύσεων η παρουσία του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία, ωστόσο τα «γαλάζια ραντάρ» συνεχίζουν να λειτουργούν σε προεκλογικούς ρυθμούς, με τις προετοιμασίες να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΑΤΣΙΟΥ

Από τη μία η στελέχωση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας, η οποία βαίνει προς την ολοκλήρωσή της, και από την άλλη η αποκρυστάλλωση των θέσεων του προγράμματος της επόμενης τετραετίας ανεβάζουν στο…κόκκινο τις κομματικές μηχανές της οδού Πειραιώς, με τα αφηγήματα στον δρόμο προς τις εθνικές κάλπες του 2023 να λαμβάνουν…σάρκα και οστά.

Οικονομία, κοινωνική ατζέντα και καθημερινότητα των πολιτών βρίσκονται ως…κομβικά βέλη στη φαρέτρα του «γαλάζιου» οικοσυστήματος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προτάσσει πλέον εμφατικά τα αποτελέσματα που έχουν παράξει οι πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, ποντάροντας στο τρίπτυχο «καλύτεροι μισθοί, ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας» ως το βασικό σκαλοπάτι όχι μόνο για την προσέλκυση νέων ψηφοφόρων πέραν των τειχών της οδού Πειραιώς, αλλά και για την επίτευξη του εκπεφρασμένου, σε όλους τους τόνους, στόχου της αυτοδυναμίας στο…παραβάν της ενισχυμένης αναλογικής.

Successstory

Το…success story της ελληνικής οικονομίας την τετραετία 2019-2023 και εν καιρώ πολλαπλών διεθνών κρίσεων, μαζί με τις απαντήσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας της κοινωνίας, θα βρίσκονται σταθερά πρώτα στην πορεία των επόμενων τριών μηνών μέχρι την πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έπραξε και στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, έτσι και στο εσωτερικό κοινό θα αναδεικνύει, σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε περιοδεία που θα πραγματοποιεί, τον στόχο της ισότιμης ανάπτυξης για όλους, με τις επισκέψεις του σε Αττική και περιφέρεια να ανεβάζουν…ρυθμούς μετά την επιστροφή του από το Τόκιο, καθώς συνοικίες του Λεκανοπεδίου, αλλά και η Ήπειρος, η Μακεδονία και η Θεσσαλία είναι…κυκλωμένες στην ατζέντα της Ηρώδου Αττικού 19.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό των προεκλογικών προκλήσεων για το κυβερνητικό οικοσύστημα και με το «151+» να αποτελεί το μείζον…θέλω της Νέας Δημοκρατίας, παράγοντες θέτουν επί τάπητος τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, όχι μόνο όσον αφορά την πρόθεση ψήφου αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των απαντήσεων που δίνουν οι πολίτες. Μέσα από αυτή την εξαιρετικά απαιτητική ανάγνωση των προθέσεων της κοινωνίας, άλλωστε, διευρύνεται η εικόνα της στρατηγικής για την προσέλκυση ειδικών κοινών, τα οποία κρατούν στα…χέρια τους σημαντικά κομμάτια του πολιτικού παζλ υπό τον τίτλο «αυτοδυναμία».

Οι δημοσκοπήσεις

Με την εικόνα που διαμορφώνεται, τις τελευταίες εβδομάδες, να παραπέμπει σε μια μονομαχία (Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ), το σκηνικό της όξυνσης στην πορεία προς την κάλπη της απλής αναλογικής φαίνεται να διαδραματίζει ρόλο στην άνοδο της συσπείρωσης για την οδό Πειραιώς και την Κουμουνδούρου. Όσον αφορά το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου, αυτό μεταξύ άλλων (νέων και γυναικών) στρέφεται και στην περιοχή των αναποφάσιστων ή των «δεν ξέρω/δεν απαντώ» στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας MRB, το ποσοστό της συγκεκριμένης κατηγορίας…διαβάζεται στο 8,4%, με τη «γαλάζια» στρατηγική να στρέφεται πέριξ των αναποφάσιστων και να ακολουθείται από τα ισχυρά μηνύματα του…απεταξάμην στην αποκαλούμενη «χαλαρή ψήφο» και την αποχή. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι πολλάκις το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τους πολίτες να δώσουν το «παρών» πίσω από το εκλογικό παραβάν, προτάσσοντας τη σημασία της πρώτης κάλπης, η οποία για τη Νέα Δημοκρατία είναι η…μητέρα των μαχών.

«Η πρώτη κάλπη είναι αυτή που θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα την επόμενη ημέρα. Εκεί θα εκφραστεί η πραγματική μας βούληση. Και η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία θα έρθει να επιβεβαιώσει την εντολή του ελληνικού λαού να είναι κυβέρνηση την επόμενη τετραετία η Νέα Δημοκρατία…Ειλικρινά, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία έχει πραγματικά η χώρα την πολυτέλεια για πειράματα; Για πολιτικές Βαβέλ, ασυνεννοησίας και παρατεταμένης αστάθειας;Μπορούν οι κινήσεις, οι επιλογές μιας κυβέρνησης να χάνονται στους διαδρόμους κομματικών παζαριών; Αυτή η ταραγμένη παγκόσμια συγκυρία, όσο και οι εθνικές συνθήκες, απαιτούν καθαρές λύσεις. Απαιτούν καθαρούς ορίζοντες», τονίζεται.

Από την άλλη, το γεγονός ότι η οικονομία αποτελεί ένα από τα βασικά κυβερνητικά ατού στον μαραθώνιο προς τις εκλογές μόνο τυχαίο δεν είναι. Οι πολίτες σε ένα σημαντικό ποσοστό ψηφίζουν και με βάση τις προσδοκίες για την προκοπή τους, με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ερευνών κοινής γνώμης να δείχνουν ξεκάθαρα ότι η…μάχη θα δοθεί και πέριξ των οικονομικών δεδομένων.

Στη δημοσκόπηση της Alco, το 23,3% των πολιτών αναφέρει ότι θα τοποθετηθεί στις εκλογές με το βλέμμα στην ακρίβεια και στην κρίση στην ενέργεια, το 23,1% με το βλέμμα στον καταλληλότερο για την πρωθυπουργία, το 20,1% με το βλέμμα στην ανάπτυξη, το 13,1% με το βλέμμα στη Δικαιοσύνη και τη Διαφάνεια και το 7,6% με το βλέμμα στην εξωτερική πολιτική. Πρόκειται, δηλαδή, για τομείς τους οποίους πρόταξε και ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, χαράσσοντας βαθιές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και την Κουμουνδούρου.

Επενδυτικές ευκαιρίες

Μέσα σε αυτό το εσωτερικό σκηνικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διήμερη επίσκεψή του στην Ιαπωνία, που ολοκληρώνεται σήμερα, πραγματοποιεί σειρά επαφών, με στόχο να παρουσιάσει στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου τις προοπτικές που ανοίγονται στη χώρα μας για επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός, στις συναντήσεις του με επενδυτές και επιχειρηματικούς κολοσσούς της Ιαπωνίας, προτάσσει τη νέα εικόνα της Ελλάδας, που έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης και βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, τις θετικές επιδόσεις της οικονομίας, τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Ιάπωνα ομόλογό του…έπεσαν οι υπογραφές στην Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας Αθήνας-Τόκιο, με κυβερνητικά στελέχη να κάνουν λόγο για μια ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία, η οποία επανενεργοποιεί τις διμερείς σχέσεις στο ανώτατο επίπεδο και ανοίγει νέα σελίδα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL