, Δευτέρα
15 Απριλίου 2024

search icon search icon

Το ξεκάθαρο αφήγημα Μητσοτάκη και τα «τοξικά» του Τσίπρα

Παλαιότερα οι εθνικές εκλογές κρίνονταν από εσωτερικούς κυρίως παράγοντες. Οι ψηφοφόροι ψήφιζαν με βάση τη γενική ιδεολογική τους τοποθέτηση, την έλξη που ένιωθαν από χαρισματικούς ηγέτες ή τις πελατειακού είδους παροχές που είτε οι ίδιοι είτε οι οικογένειές τους προσδοκούσαν να απολαύσουν εφόσον το κόμμα τους ερχόταν στην εξουσία.

Του ΦΩΤΗ ΣΙΟΥΜΠΟΥΡΑ

Τα πράγματα,όμως, έχουν αλλάξει. Οι επόμενες εκλογές -που θα γίνουν έπειτα από έναν δύσκολο χειμώνα και σε μια ταραγμένη ιστορική εποχή- θα κριθούν και από άλλους, περισσότερο σύνθετους παράγοντες. Η κυριότερη διαφορά είναι ότι οι ψηφοφόροι, που πιέζονται από την ακρίβεια και οτιδήποτε άλλο δημιουργεί ανασφάλεια και θυμό, θα έχουν τελικά να εκλέξουν κυβέρνηση ικανή να χειριστεί και τα εθνικά μας θέματα, αλλά και να αναμετρηθεί με μεγάλες ευρωπαϊκές ή διεθνείς κρίσεις που επηρεάζουν τη χώρα άμεσα.

Στο σύνθετο σκηνικό που διαμορφώνεται πριν από τις ερχόμενες εκλογές, η αντιπολίτευση και δη η αξιωματική, που έχει προ πολλού απολέσει κάθε ιδεολογικό πλεονέκτημα, έχει δύο επιλογές: είτε να αναμετρηθεί με την κυβέρνηση στο ανοιχτό πεδίο των πραγματικών ιδεολογικών διαφορών, των προγραμματικών διακηρύξεων, του δικού της κυβερνητικού έργου και της ηγεσίας, είτε να συνεχίσει την εκλογική αντιπαράθεση μέσα σε κλίμα έντονης πόλωσης και τοξικότητας.

Γνωρίζοντας,όμως, ότι βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, αν ακολουθήσει την πρώτη οδό, επέλεξε και συνεχίζει τη δεύτερη, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος σε «τοξικά» θέματα (παρακολουθήσεις, Γλυπτά του Παρθενώνα, κηδεία Κωνσταντίνου κ.ά.). Ίσως και γιατί τα θέματα αυτά αποτελούν και μια διέξοδο στο εσωκομματικό μέτωπο και στην εσωστρέφεια που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.Πρόκειται,όμως, και για επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μη έχοντας να επιδείξει σαφές κυβερνητικό πρόγραμμα ή και ανανέωση του στελεχιακού-κομματικού μηχανισμού επιχειρεί να επιδιώξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση, με «όχημα» τις παρακολουθήσεις, την κατ’ αυτόν διαφάνεια, ακόμη και την κηδεία του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας.

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος μέχρι στιγμής το μόνο αφήγημα που έχει θέσει είναι σχηματισμός κυβέρνησης «σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης».Η μεγάλη προσδοκία του ΠΑΣΟΚ είναι να καταγράψει υψηλό ποσοστό, ικανό να μειώσει την ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ και να αποφευχθεί η συμπίεση στον εντεινόμενο διπολισμό της δεύτερης κάλπης. Κάτι που,όμως, δεν διαφαίνεται τουλάχιστον από τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Για τη ΝΔ εύκοληδείχνει να είναι η απάντηση στο παζλ αυτό. Η κυβέρνηση έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο όσον αφορά τις μεγάλες κρίσεις: την πανδημία, τον Έβρο, τα Ελληνοτουρκικά, την ακρίβεια. Απολύτως θετικό είναι και το έργο της, με τις όποιες αδυναμίες του, στα «εσωτερικά» θέματα.

Έχει διαθέσει περί τα 50 δισ. για την αντιμετώπιση της κρίσης, έχει τις ψηφιακές πλατφόρμες του Πιερρακάκη, που οδηγούν στον εκσυγχρονισμό του κράτους, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τη λύσηέγκαιρης έκδοσης των συντάξεωνκαι άλλα τέτοια πολύ χρήσιμα πράγματα που έλυσαν απλά καθημερινά προβλήματα, τα οποία,όμως, παίδευαν τον κόσμο δεκάδες χρόνια τώρα.Εξάλλου το στίγμα για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί κατά την προεκλογική περίοδο η ΝΔ είναι σαφές και το έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ανά την Ελλάδα περιοδείες του: Διαρκής παρουσίαση και υπενθύμιση των πεπραγμένων της κυβέρνησης από τις εκλογές του 2019 μέχρι σήμερα και υπόμνηση των κρίσεων που διαχειρίστηκε και των όσων πέτυχε.

Για αυτό και ο Μητσοτάκης, έχοντας ισχυρές πιθανότητες να πιάσει το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων του το 2019, πάει στις εκλογές με ένα απλό και ξεκάθαρο αφήγημα: «Θέλετε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη και ΝΔ με όποια λάθη έχει κάνει, ή μια κυβέρνηση λάθος με Τσίπρα για την επόμενη τετραετία;».Και επειδή στο πολιτικό σκηνικό σήμερα υπάρχουν κάποιες σταθερές (τις δείχνουν και οι νεότερες δημοσκοπήσεις) που μέχρι και σήμερα δεν έχουν αλλάξει και πολύ από τον Ιούλιο του ’19, από τις προηγούμενες εκλογές, δηλαδή, που η ΝΔ τις κέρδισε πανηγυρικά, το πιθανότερο είναι να έχουμε επανάληψη του «σκηνικού» και στις προσεχείς εκλογές.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.