«Τορπίλη» Καϊλή σε Ανδρουλάκη
Σε τεντωμένο σχοινί είναι πλέον οι σχέσεις της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή με την ηγεσία του κόμματος, καθώς μια σειρά επιλογών της που ταυτίζονται μετο σκεπτικότου Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έχει ηλεκτρίσει ιδιαίτερα το κλίμα.
Του ΑΝΤΩΝΗ Ι. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
Το τελευταίο «επεισόδιο» στη σχέση «Καϊλή – ΠΑΣΟΚ», που προκάλεσε δυσφορία στον 6ο όροφο των γραφείων του Κινήματος, ήταν η απόφασή της να πάει κόντρα στη «γραμμή» των Ευρωσοσιαλιστών σχετικά με την εκλογή νέου γενικού γραμματέα στο Ευρωκοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, η Εύα Καϊλή μαζί με την Ιταλίδα συνάδελφό της ψήφισαν τον Ιταλό κεντροδεξιό AlessandroChiocchetti και δεν απείχε από τη διαδικασία, σύμφωνα με την απόφαση της πολιτικής της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών.
Από τη Χαριλάου Τρικούπη προς το παρόν αποφεύγουν τα επίσημα σχόλια, ωστόσο στελέχη του κόμματος δεν έκρυβαν τη δυσφορία τουςλέγοντας με νόημα ότι «οι αποφάσεις της σοσιαλιστικής ομάδας έπρεπε να γίνουν σεβαστές. Διαφωνούμε με αυτές τις προσωπικές επιλογές, οι οποίες εξάλλου κρίνονται από τους πολίτες».
Σε μια προσπάθεια να δώσει διευκρινίσεις για την επιλογή της, η κυρίαΚαϊλή μίλησε στο protothema.gr: «Για την πιο ισχυρή θέση του Ευρωκοινοβουλίου, αυτή του γενικούγραμματέα, απείχαμε από μια πολιτική συμφωνία που συνδεόταν και με την απόφαση δημιουργίας μιας ακόμη νέας γενικής γραμματείας, όπως και της εσπευσμένης διαδικασίας που ακολουθήθηκε.Όταν τελικά έφτασε η στιγμή, έμεινε η επιλογή ανάμεσα σε 4 υποψηφίους -όλοι προερχόμενοι από το EPP (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και κανένας από τους Ευρωσοσιαλιστές. Η συνάδελφός μου από την Ιταλία και εγώ επιλέξαμε εκείνον που εκτιμήσαμε ως πιο ικανό για αυτή την θέση».
«Εκτός γραμμής»
Είναι η τρίτη φορά που η κυρία Καϊλή βρίσκεται «εκτός γραμμής». Η αρχή είχε γίνει αμέσως μετά την αποκάλυψη από τον Νίκο Ανδρουλάκη για την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Τότε η κυρίαΚαϊλή, που είναι και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, είχε δηλώσει πως και η ίδια είχε δεχτεί «μια παρόμοια επίθεση με αυτήν στον Νίκο Ανδρουλάκη και ήταν αρκετά ανησυχητική, σε ένα ταξίδι μου στην Αραβική Χερσόνησο».
Το γεγονός αυτό και ιδιαίτερα ο χρόνος που επελέγη για τη δημοσιοποίησή του ερμηνεύτηκαν ως υποβάθμιση της διάστασης που πήγε να προσδώσει το κόμμα της στην υπόθεση Ανδρουλάκη. Το δεύτερο περιστατικό που την ανάγκασε να δώσει διευκρινίσεις ήταν μετά τοδημοσίευμα του Politico, σύμφωνα με το οποίοη Εύα Καΐλή εμφανιζόταν να μη βιάζεται ιδιαίτερα για τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για θέματα spyware (PEGA).
Η κυρία Καϊλή εμφανίζεται να δηλώνει ότι η επιτροπή «να πάει πρώτα σε χώρες που παραδέχτηκαν ότι χρησιμοποιούν spyware», ότι «αν μια χώρα λέει ότι δεν το χρησιμοποιεί (Predator), δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω έρευνα» και ότι τελικά «Ανδρουλάκης και Κουκάκης μπορούν να κληθούν αφότου ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία στην Ελλάδα».
Συμπληρωματική αναφορά για Predator
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε χθες ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Σπυρόπουλου, στο πλαίσιο της από 26/7/2022 μηνυτήριας αναφοράς του για την υπόθεση παγίδευσης του τηλεφώνου του με το παράνομο λογισμικό Predator. Ο εισαγγελέας προσήλθε για την κατάθεση στο γραφείο του κ. Ανδρουλάκη λόγω της μετεγχειρητικής του κατάστασης, όπως άλλωστε προβλέπεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την προφορική κατάθεσή του ενεχείρισε προς τον κ. εισαγγελέα συμπληρωματική μηνυτήρια αναφορά σε σχέση με την υποκλοπή των τηλεφωνικών συνομιλιών του από την ΕΥΠ για την κακουργηματική αξιόποινη πράξη της παραβίασης της ασφάλειας των τηλεφωνικών επικοινωνιών και συναφή αδικήματα, καθώς και για την πλημμεληματική πράξη της παραβίασης του τηλεφωνικού του απορρήτου.
Η συμπληρωματική αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη συνοδεύεται και από ειδικότερα αιτήματα κλήσεως μαρτύρων, κατάσχεσης εγγράφων και διενέργειας μιας σειράς συγκεκριμένων ανακριτικών ενεργειών προς διακρίβωση της αλήθειας. «Το απόρρητο δεν μπορεί να είναι αλα καρτ και να επιστρατεύεται μόνο όταν αφορά την υπόθεση της δικής μου παράνομης παρακολούθησης από την ΕΥΠ ώστε οι εμπλεκόμενοι να μη δώσουν κανένα στοιχείο. […] Μήπως τελικά το απόρρητο χρησιμοποιείται όπως βολεύει τη Νέα Δημοκρατία; Η υπόθεσηείναι πλέονστα χέρια τηςΔικαιοσύνης».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL