, Κυριακή
27 Απριλίου 2025

search icon search icon

Τρίγωνο σταθερότητας: Από… Σούδα έως Αλεξανδρούπολη

Την Αλεξανδρούπολη και τη Λάρισα επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ με επικεφαλής την υφυπουργό Άμυνας για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας των ΗΠΑ Σελέστ Γουαλάντερ.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΑΡΑΝΤΖΙΩΤΗ

Είναι γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη με τις κινήσεις που έγιναν σε στρατιωτικό επίπεδο έχει καταστεί σημείο αναφοράς συμμαχικών συμφερόντων στην περιοχή, καθώς διαθέτει στρατηγική γεωγραφική θέση και δίνει πρόσβαση στα θέατρα επιχειρήσεων της Ανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Τη Σελέστ Γουαλάντερ υποδέχτηκε στην Αλεξανδρούπολη ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, οι οποίοι την ξενάγησαν στο λιμάνι της πόλης, το οποίο έχει μετατραπεί σε σημείο υποδοχής και επαναπροώθησης αμερικανικών και νατοϊκών στρατευμάτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Στη συνέχεια μετέβησαν στη Λάρισα, η οποία έχει ενταχθεί δυναμικά στον σχεδιασμό των ΗΠΑ στην περιοχή, αφού περιλαμβάνεται και στην ελληνοαμερικανική Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), στο πλαίσιο των «διευκολύνσεων» που παρέχονται επί ελληνικού εδάφους. Για τις ΗΠΑ μετά τον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας οι υποδομές της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου και της Σούδας έχουν μεγάλη στρατηγική σημασία και αξία σε ό,τι αφορά την παροχή στρατιωτικών εγκαταστάσεων τόσο στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις όσο και σε Συμμάχους και εταίρους που υποστηρίζουν την ενίσχυση της Ανατολικής Πτέρυγας της Συμμαχίας.

«Κλειδί» και η Λάρισα

Η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης και η μετατροπή του λιμανιού σε διαμετακομιστικό στρατιωτικό κέντρο του ΝΑΤΟ ανησυχούν την Άγκυρα, η οποία αισθάνεται ότι χάνει τον γεωπολιτικό της ρόλο, καθώς με τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με τα λιμάνια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας είναι εφικτή η μετακίνηση συμμαχικών δυνάμεων και παρακάμπτονται τα στενά του Βοσπόρου, με τα οποία οι Τούρκοι απειλούσαν τη Συμμαχία και εκβίαζαν τους Αμερικανούς ότι θα εμποδίσουν τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

Όσο για τη Λάρισα, θυμίζουμε ότι η 1η Combat Aviation Brigade της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ έχει αναπτυχθεί με προσωπικό και ελικόπτερα UH-60 Black Hawk στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, καθώς και με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 REAPER της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και το προσωπικό υποστήριξής τους που φιλοξενούνται στην 110 Πτέρυγα Μάχης. Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου επισκέφτηκε δύο τοποθεσίες της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας, την Αλεξανδρούπολη και τη Λάρισα, μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη γερουσιαστών της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων των ΗΠΑ στη ναυτική βάση της Σούδας, η οποία σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ θα αναβαθμιστεί και θα μεταμορφωθεί σε «Φρούριο της Μεσογείου» που θα θωρακίζει τη χώρα απέναντι οποιαδήποτε απειλή, εξυπηρετώντας παράλληλα τα συμφέροντα της Συμμαχίας.

Το ΓΕΕΘΑ, όπως έχουμε αναφέρει σε προγενέστερο ρεπορτάζ, αποσκοπεί στη δημιουργία «Στόλου Μεσογείου» και σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας μελετάται η δημιουργία μιας νέας Πτέρυγας Μάχης, εκτός από την 115 που υπάρχει στη Σούδα, η οποία θα φιλοξενεί μια Μοίρα μαχητικών αεροσκαφών αλλά και μια Μοίρα Μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV).

Η πρόβλεψη για ναυτική βάση στον Αλμυρό

Αλεξανδρούπολη και Λάρισα αναδείχθηκαν μετά τη Σούδα σε δύο ακόμη περιοχές-κλειδιά για τη Συμμαχία και έχουν αποκτήσει μεγάλη δυναμική και γεωπολιτική σημασία μετά τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας για την αμυντική θωράκιση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Η Λάρισα αναδείχτηκε σε κεφαλαιώδες αεροδρόμιο για τις νατοϊκές αποστολές επιτήρησης στην ανατολική πτέρυγα με τη χρήση αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Reaper, τα οποία διαθέτουν μεγάλες τεχνολογικές δυνατότητες. Υπό αυτές τις συνθήκες, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα και Σούδα δημιουργούν για το ΝΑΤΟ ένα «τρίγωνο σταθερότητας» που θα εγγυάται την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή, καθώς νατοϊκά μέσα θα μπορούν να επιχειρούν και από τις τρεις περιοχές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στη Μαύρη Θάλασσα, όπως και στη Μέση Ανατολή.

Όλα αυτά την ώρα που βαίνουν σε φάση υλοποίησης η αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων στην περιοχή της Μαγνησίας αλλά και η δημιουργία νέων με σκοπό, αν και εφόσον ποτέ απαιτηθεί, να γίνει ταχεία μεταφορά ενισχύσεων στο Ανατολικό Αιγαίο και όχι μόνο. Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, προβλέπεται η δημιουργία ναυτικής βάσης στον Αλμυρό της Μαγνησίας προκειμένου να εξυπηρετείται η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών που εδρεύει στην πόλη του Βόλου. Εκεί θα ναυλοχούν τα αρματαγωγά προκειμένου να υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις συνεργασίας με την Ταξιαρχία Πεζοναυτών στη μεταφορά διά θαλάσσης.

Έτσι, οι πεζοναύτες αποκτούν μόνιμη δυνατότητα ετοιμότητας και επέμβασης, όποτε χρειαστεί. Εκτός από τους πεζοναύτες, κοντά στη Μαγνησία υπάρχουν κρίσιμες υποδομές, όπως το Στεφανοβίκειο, όπου βρίσκονται επιθετικά ελικόπτερα Apache και Kiowa Warriors, η αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου με την 111 Πτέρυγα Μάχης και την 347 Πολεμική Μοίρα «Περσέας», που επιτρέπει την υλοποίηση αεροπορικών επιχειρήσεων, αλλά και δύο πεδία βολής (Πεδίο Βολής Γλαφυρών και Πεδίο Βολής Σαρακηνού), όπου γίνονται όλων των ειδών βολές και θεωρείται ιδανική περιοχή για την εκπαίδευση των στελεχών με όλα τα οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.