12:09, Δευτέρα
24 Ιανουαρίου 2022

Τσίπρας: Δεν θα γίνουμε οι ναυαγοσώστες της διαπλοκής

tsiprasΜε ειδική αναφορά στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα ξεκίνησε την ομιλία του στο Κερατσίνι ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι «αυτό το στυγερό έγκλημα, μας ξαναθύμισε ότι ο φασισμός έρχεται, απαράλλακτος, από το σκοτάδι του παρελθόντος και ρέει μέσα του το αίμα της Ιστορίας».
Εκανε εκτενή αναφορά στο δημοψήφισμα και στο «όχι» του ελληνικού λαού και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι ένα κόμμα γραφειοκρατών και στελεχών ξεκομμένων από τις ανάσες της κοινωνίας. Είναι ο λαϊκός κόσμος που αναπνέει και αγωνίζεται τίμια για να κερδίσει τη ζωή με την εργατική του δύναμη, στο Κερατσίνι και στη Κοκκινιά, στη Δραπετσώνα και στο Πέραμα».
Μιλώντας σε μια συνοικία του Πειραιά, όπου εκλέγεται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι «χωρίς τη δική σας αποφασιστική και αταλάντευτη στήριξη στον αγώνα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ήδη θα είχε γίνει πραγματικότητα το σχέδιο της «αριστερής παρένθεσης». Ένα σχέδιο που είχε προετοιμάσει το ντόπιο κατεστημένο σε συνεργασία με ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης».
Εκανε λόγο για μια προσπάθεια που εξελίχθηκε σε τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο, με διάρκεια από τις 26 Γενάρη ως τις 12 Ιούλη, οπότε η κυβέρνηση εκβιάστηκε με την πρωτοφανή χρηματοπιστωτική ασφυξία, με τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων – τα capital controls – και, φανερά στις 12 Ιούλη, με το Grexit. Αυτό όπως είπε ακυρώθηκε στο δημοψήφισμα. Τότε, υποστήριξε, μπήκε σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο του σχεδίου της “αριστερής παρένθεσης”. Παλινόρθωση του παλαιού καθεστώτος της εξάρτησης, της διαπλοκής και της διαφθοράς, χωρίς εκλογές.
«Και επειδή βλέπουν τι τους περιμένει στην κάλπη, βάζουν τώρα σε εφαρμογή το τρίτο στάδιο για την “αριστερή παρένθεση”. Το στάδιο για την παλινόρθωση του πολιτικού και κοινωνικού κατεστημένου με εκλογές. Δίνουν την τελευταία μάχη οπισθοφυλακής για να ανακόψουν την πορεία του λαού και του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία και να ξεκόψουν τον ΣΥΡΙΖΑ από τις ταξικές και κοινωνικές ρίζες του. Με τα σενάρια για κυβερνήσεις “μεγάλου συνασπισμού”, δήθεν “εθνικής ενότητας”, κυβερνήσεις ειδικού σκοπού – και ό,τι άλλο μηχανεύονται για να ξεμπερδέψουν με το ΣΥΡΙΖΑ μια για πάντα».
«Δεν θα γίνουμε οι ναυαγοσώστες της διαπλοκής, της διαφθοράς και της εξάρτησης», ξεκαθάρισε.
Όπως είπε «εμείς δεν λογοδοτούμε στην ολιγαρχία. Λογοδοτούμε στο λαό και στη νεολαία – όχι στους ολιγάρχες. Και η δική σας ψήφος την Κυριακή, όχι μόνον δεν θα ξεπλύνει, όσους έβγαζαν αφορολόγητα χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού, αλλά θα τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη. Όλους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Και όποιος διανοηθεί να βάλει προσχώματα στο έργο της δικαιοσύνης, στη προσπάθειά της να διερευνήσει τα κρυμμένα ονόματα των λιστών της φοροδιαφυγής, θα έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και με εμένα προσωπικά».

Κάλεσμα στους νέους

«Απευθύνομαι στους πολίτες – και ιδιαίτερα στη νεολαία – που προβληματίζονταν μέχρι σήμερα και δήλωναν αναποφάσιστοι, σκέφτονταν την αποχή ή ακόμα και να σπαταλήσουν την ψήφο τους. Τους καλώ: ενωθείτε με το ΣΥΡΙΖΑ για να σπρώξουμε την Ελλάδα προς τα μπρος».
Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι η συμφωνία της 12 Ιούλη που υπεγράφη με κλειστές τράπεζες και με το πιστόλι στον κρόταφο, για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, έχει δυσκολίες. Απέτρεψε, όμως, την κοινωνική και οικονομική καταστροφή».
Όπως είπε η εναλλακτική ήταν ο δρόμος είτε της οργανωμένης είτε της άτακτης χρεοκοπίας. «Δηλαδή, ή έξοδος από την Ευρωζώνη με την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μνημόνιο, όπως προέβλεπε το σχέδιο Σόιμπλε. Ή, άτακτη έξοδος από την Ευρωζώνη, χωρίς την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που μας είχαν επιβληθεί, αυτό θα σήμαινεάμεση κατάρρευση τραπεζών», τόνισε. «Θα είχαμε μεταφέρει το βιος μιας ολόκληρης ζωής από το Κερατσίνι, το Πέραμα, τη Δραπετσώνα, την Κοκκινιά και τον Κορυδαλλό, εκεί που ζουν οι πλούσιοι. Δεν το κάναμε. Και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό».

Τα μνημόνιο και η διαφορετική πορεία

«Για εμάς, η συμφωνία της 12ης Ιούλη δεν είναι η μία και μοναδική πυξίδα, όπως είναι για τη ΝΔ, για το ΠΑΣΟΚ, για το Ποτάμι» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας. «Για μας, για το ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ζωή, υπάρχει πολιτική, πέρα και έξω από τη συμφωνία της 12ης Ιούλη. Έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα, που το παρουσίασα στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγες μέρες. Ένα πρόγραμμα με δύο βασικούς πυλώνες: α) την αναδιανομή προς όφελος του κόσμου της εργασίας β) τη διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων, που προϋποθέτει ριζικές θεσμικές αλλαγές και ρήξη με τη δομή της διαπλοκής».
Ήρθα σήμερα εδώ με το δίλημμα: στις 20 Σεπτέμβρη τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν. Φεύγω με τη βεβαιότητα: τους τελειώσαμε, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
euro2day.gr