"Στόχος μας είναι να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη"

«Η συζήτηση (για αλλαγή νομίσματος) έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την χώρα μου και προεκλογικά και μετεκλογικά. Στόχος της κυβέρνησης μας είναι να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Θεωρούμε ότι το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα για αυτό ψάχνουμε μια ευρωπαϊκή λύση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση αν η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την αλλαγή νομίσματος, μιλώντας για τις ελληνορωσικές σχέσεις στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας..

2273844

Ελλάδα και Κύπρος πόλοι σταθερότητας για την κοινή ευρωπαϊκή μας ασφάλεια
«Η Ελλάδα (καθώς και η Κύπρος) αποτελούν πόλο σταθερότητας για την κοινή ευρωπαϊκή μας ασφάλεια, στο κέντρο ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης. Στο βορρά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στα νοτιοδυτικά με τη σύρραξη στη Λιβύη και στα νοτιοανατολικά με την κατάρρευση της Συρίας και τις συγκρούσεις στο Ιράκ. Εντός αυτού του ευρύτερου τριγώνου αστάθειας, επιδιώκουμε και θα επιδιώξουμε την ειρήνη και την σταθερότητα στην άμεση γειτονιά μας, της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων» είχε αναέρει νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO).

2273838

Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων
«Στηρίζουμε μία ενεργή βαλκανική πολιτική μακριά από εθνικισμούς και αλλότρια σχέδια, που οδηγούν στην πολυδιάσπαση της περιοχής. Και υπέρ πραγματιστικών λύσεων για το μέλλον της. Υπέρ, της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και – μαζί – του δικαιώματός τους να αναπτύσσουν τις διμερείς τους σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή» ανέφερε εξάλλου στην ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων
«Στηρίζουμε μία ενεργή βαλκανική πολιτική μακριά από εθνικισμούς και αλλότρια σχέδια, που οδηγούν στην πολυδιάσπαση της περιοχής. Και υπέρ πραγματιστικών λύσεων για το μέλλον της. Υπέρ, της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και – μαζί – του δικαιώματός τους να αναπτύσσουν τις διμερείς τους σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή» ανέφερε εξάλλου στην ομιλία του ο Έληννας πρωθυπουργός.

2273836

Δεν πιστεύω ο φαύλος κύκλος κυρώσεων κατά της Ρωσίας βοηθάει να προσεγγίσουμε μια λύση
«Η ειρήνη και σταθερότητα στην Ουκρανία αποτελεί διακύβευμα που για εμάς στην Ελλάδα έχει και επιπλέον σημασία, δεδομένου ότι δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής διαμένουν στην πολύπαθη Μαριούπολη που βρίσκεται στο κέντρο των συγκρούσεων. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Δεν πιστεύω όμως, ότι ο φαύλος κύκλος κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στρατιωτικοποίησης της περιοχής και κλιμάκωσης της ψυχροπολεμικής ρητορικής βοηθάει να προσεγγίσουμε μια λύση, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου. Αντιθέτως, απομακρύνει μια τέτοια λύση. Πρέπει να δουλέψουμε βήμα-βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ. Ειδικά καθώς είναι αδύνατον να χτίσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς τη Ρωσία, πολλώ δε μάλλον εναντίον της» ανέφερε για την Ουκρανία επισημαίνοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να ξανανοίξουμε την συζήτηση για μια θετική ατζέντα επανεκκίνησης του διαλόγου ΕΕ-Ρωσίας Που να θέτει τις βάσεις για επίλυση συγκρούσεων με διεθνείς διπλωματικές πρωτοβουλίες, καταδικάζοντας, παράλληλα, την εμπλοκή τρίτων χωρών στα εσωτερικά ζητήματα των συμμετεχόντων χωρών του ΟΑΣΕ».

2273845

 
 
Πηγή: real.gr