Tζ. Πάιατ: Η Ελλάδα είναι σαφώς ένας από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ

ατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας ειδική αναφορά στην επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία τονίζεται ο ηγετικός ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα σε περιφερειακό επίπεδο. Σημειώνεται πως η επιστολή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συνόδευε τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που υπογράφηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τζέφρι Πάιατ επισημαίνει πως η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας παρέχει το θεμέλιο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατευθύνουν επιπλέον επενδύσεις σε υποδομές, προσθέτοντας πως στην Αλεξανδρούπολη, το Στεφανοβίκειο και η Λάρισα έχουν προχωρήσει σε βελτιώσεις. Ειδικότερα, μίλησε για τη σημασία της βεβαιότητας που προσδίδει η μεγαλύτερη διάρκεια ισχύος της. Παράλληλα, επικαλούμενος την επιστολή Μπλίνκεν, αναφέρθηκε στην ισχυρή δέσμευση των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ και εξέφρασε την εκτίμησή του στη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο διάλογο, στην επίλυση των διαφορών ειρηνικά και στην κοινή πεποίθηση ότι η Μεσόγειος πρέπει να είναι περιοχή συνεργασίας.

Η Τροποποίηση της Αμυντικής Συμφωνίας σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται για τη συμμαχία τους με την Ελλάδα

Επικεντρώνοντας την ανάλυσή του στη σημασία της Αμυντικής Συμφωνίας και στην επιστολή Μπάιντεν, υπογραμμίζει πως σημαίνουν πως οι σχέσεις της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ισχυρότερες από ποτέ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται για τη συμμαχία τους με την Ελλάδα και ότι η φήμη της Ελλάδας έχει ενισχυθεί σημαντικά σε μια σειρά από βήματα που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια για να ενισχύσει το ρόλο της, ως πηγή λύσεων, τη συμβολή της στα Δυτικά Βαλκάνια, τη συμβολή της στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προσπάθειές της τώρα να επεκτείνει αυτήν την περιοχή της συνεργασίας ακόμη ευρύτερα.

«Είναι σπάνιο να έχει ένα success story όπως της Ελλάδας»

Εκμυστηρευόμενος τη συζήτηση που είχε με τον νέο υφυπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Χοσέ Φερνάντεζ πριν από τον Στρατηγικό Διάλογο, ο Τζέφρι Πάιατ είπε ότι του σχολίασε πως είναι σχετικά σπάνιο να έχεις μια πραγματική ιστορία επιτυχίας (success story) όπως το «success story» της ελληνικής οικονομικής ανάκαμψης. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στην προσέλκυση νέων μεγάλων επενδύσεων από τη Microsoft, την AWS τη νPfizer, την Cisco και ό,τι συνοδεύει την εμπορική και επενδυτική ελληνοαμερικανική σχέση.

Υπέρ της συνεδρίασης της σχήματος 3+1 στην Αθήνα

Γνωστοποίησε πως ο Χοσέ Φερνάντεζ θα επισκεφτεί την Ελλάδα τους επόμενους μήνες και ότι εξέφρασε επίσης τη σθεναρή του στήριξη για την ιδέα μιας μελλοντικής συνάντησης του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ) στην Αθήνα, που θα συγκεντρώσει τα διαφορετικά σκέλη της οικονομικής, εμπορικής, επενδυτικής, τεχνολογικής συνεργασίας. Κατέστησε εκ νέου σαφές το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον να προχωρήσει αυτό το σχήμα συνεργασίας .

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στη «φανταστική επιτυχία της τουριστικής οικονομίας», σημειώνοντας πως κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ με πτήση της «American Airlines», όλες οι θέσεις του αεροπλάνου ήταν γεμάτες με τουρίστες. Ανέφερε πως χάρηκε που άκουσε τους τουρίστες κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα: «κοιτάτε τον ουρανό. Αγαπάμε ήδη την Ελλάδα. Είναι φανταστικά». Υπό αυτό το πρίσμα, ανέφερε πως υπάρχουν πολλά που θα κάνουμε σε αυτόν τον τομέα.

Τέλος, ο Τζέφρι Πάιατ έκανε γνωστό πως κατά τις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον υπήρξε πλούσια συζήτηση για τη Λιβύη, ότι υπήρξε ένα καθαρό μήνυμα από την Ελλάδα στην Ουάσιγκτον και υπογράμμισε πως υπήρξε σε μεγάλο βαθμό σύγκλιση με τους αμερικανικούς στόχους. Ανέφερε πως η Ελλάδα επαναλειτούργησε το προξενείο της στη Βεγγάζη, τονίζοντας ότι έχει ένα πραγματικό αποτύπωμα στη Λιβύη και προσέθεσε: «Η στάση μας για τη Λιβύη είναι σχεδόν ίδια. Και οι δύο θέλουμε να δούμε επιτυχημένες εκλογές. Θέλουμε να δούμε τη Λιβύη να κινείται προς ένα πιο σταθερό κράτος. Και συμφωνούμε κατηγορηματικά ότι όλες οι ξένες δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν». Επίσης, εξήρε τον «εποικοδομητικό» ρόλο της Ελλάδας στη Λιβύη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ