10:54, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

Β. Σινκεβίτσιους σε Μ. Σπυράκη: 7 εκ. ευρώ για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα στην Ελλάδα

Ενώπιον της Κομισιόν τέθηκε το θέμα της ποιότητας του αέρα στη Δυτική Θεσσαλονίκη με τον επίτροπος Σινκεβίτσιους να εκφράζει την ανησυχία του.

«Η ΕΕ στηρίζει την πολιτική για καθαρό αέρα με το μέσο Next Generation EU και με ευρύ φάσμα χρηματοδοτικών προγραμμάτων που εντάσσονται στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Η πολιτική συνοχής στηρίζει τη χρηματοδότηση ειδικών εργαλείων για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα. Για τον σκοπό αυτό, η χρηματοδότηση μελετών και η παροχή εξοπλισμού υψηλού επιπέδου αποτελούν βασικές δράσεις που υποστηρίζονται από τα διαρθρωτικά ταμεία, στο πλαίσιο των οποίων έχουν προγραμματιστεί περίπου 7 εκατ. EUR για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα στην Ελλάδα για το 2021» δηλώνει ο Επίτροπος για το Περιβάλλον και τους Ωκεανούς Βιργκίνιους  Σινκεβίτσιους σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη , η οποία έφερε ενώπιον της Κομισιόν το θέμα της ποιότητας του αέρα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. 

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με  τον Επίτροπο για το Περιβάλλον ανησυχεί για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα και  υπενθυμίζει πως «έχει παραπέμψει τη χώρα μας  στο Δικαστήριο της ΕΕ για συνεχείς υπερβάσεις των οριακών τιμών για τα αιωρούμενα σωματίδια (PM10) και για την αποτυχία των αρχών να εξασφαλίσουν ότι οι περίοδοι υπέρβασης είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομες».

«Το 45,5 % του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας προβλέπει δαπάνες που συνδέονται με την πράσινη μετάβαση, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που αποσκοπούν στην άμεση μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα οποία συμπληρώνονται από μέτρα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση, τις βιώσιμες και πολυτροπικές μεταφορές και άλλες επενδύσεις που συμβάλλουν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», σημειώνει στην απάντησή του ο κ. Σινκεβίτσιους .

Ειδικότερα, η κ. Σπυράκη στη γραπτή ερώτηση που κατέθεσε επικαλέστηκε στοιχεία επιστημονικής έρευνας που δείχνουν ότι η μακρόχρονη έκθεση στη ρύπανση αέρα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για αυτοάνοσες παθήσεις. Μάλιστα, επισήμανε ότι κάθε αύξηση των σωματιδίων (ΡΜ10) κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3) αυξάνει κατά 7% τον κίνδυνο για αυτοάνοση πάθηση.

Ιδιαίτερη ανησυχία για την ποιότητα του αέρα υπάρχει για τη Δυτική Θεσσαλονίκη. «Η τρέχουσα ποιότητα του αέρα στον Εύοσμο χαρακτηρίζεται ως ασθενής, με συγκέντρωση ΡΜ10 69 µg/m³», υποστήριξε  η κ.Σπυράκη, ζητώντας ευρωπαϊκά κονδύλια για τη χρηματοδότηση δράσεων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.