, Παρασκευή
02 Δεκεμβρίου 2022

Βγαίνει μπροστά (και) στα Ελληνοτουρκικά

Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, χωρίς να παρασύρεται από την υστερία που έχει καταλάβει εσχάτως την τουρκική ηγεσία, αντιμετωπίζει η Αθήνα τον παροξυσμό επιθετικής ρητορικής της Άγκυρας.

Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ

Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν πως η Αθήνα παραμένει στον μέγιστο δυνατό βαθμό εγρήγορσης, καθώς, όπως σημειώνεται, δεν μπορεί να προσπεράσει την ευδιάκριτη πλέον διολίσθηση της ηγεσίας της Τουρκίας σε ένα γαϊτανάκι άνευ προηγουμένου απειλών κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Και όσο και εάν η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει αυτό τον νέο γύρο έξαρσης της τουρκικής επιθετικότητας στις ανάγκες μιας προεκλογικής περιόδου, που προσλαμβάνει τις διαστάσεις ενός αγώνα πολιτικής επιβίωσης για τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και στα πενιχρά αποτελέσματα των «ανοιγμάτων» που κάνει στις ΗΠΑ, δεν υποτιμά τη δυναμική που μπορεί να προσλάβει μια τόσο εχθρική στάση σε βάρος της χώρας μας.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη με εμπειρία γύρω από τα Ελληνοτουρκικά επισημαίνουν με νόημα πως έως την σήμερον δεν παρατηρείται κάποια ανησυχητική κίνηση επί του πεδίου, μολονότι είναι ευανάγνωστο κατά τις ίδιες πηγές πως η Άγκυρα «χτίζει» μεθοδικά το αφήγημα του «περικυκλωμένου» και ως εκ τούτου του «αμυνόμενου», ώστε να παρασύρει την Ελλάδα σε βεβιασμένες κινήσεις.

Ενημέρωση σε βάθος για εταίρους και συμμάχους

Αρχής γενομένης από σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να επικαιροποιήσει τη διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης εταίρων και συμμάχων για την πρωτοφανή σε ένταση και διάρκεια τουρκική προκλητικότητα.

Μετά την εκδήλωση για τα εμπορικά εγκαίνια του διασυνδετήριου αγωγού IGTB στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου η Ελλάδα έχει ακόμη μία ευκαιρία να εμφανιστεί ως σημαντικός κρίκος της νέας ενεργειακής αρχιτεκτονικής που αναδύεται στην Ευρώπη στο φόντο της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το ραντεβού του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλαφον ντερ Λάιεν, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να υπενθυμίσει πόσο επικίνδυνη είναι η αναθεωρητική ατζέντα που προβάλλει η Τουρκία για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο…γρίφος της Πράγας

Η εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα και οι ρητορικές ακρότητες Ερντογάν αλλά και σύσσωμης σχεδόν της τουρκικής ηγεσίας θα τεθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην άτυπη Σύνοδο της ΕΕ στην Πράγα της Τσεχίας, την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών με στόχο να καταστεί σαφές πως οι Βρυξέλλες θα πρέπει να ορθώσουν ένα ενιαίο και αδιάσπαστο μέτωπο έναντι των αναθεωρητικών επιδιώξεων της Άγκυρας.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η συνέχιση της παροχής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία από χώρες της ΕΕ λογίζεται ως μια απαράδεκτη πρακτική. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν, δε, πως υπάρχει πάντοτε στο τραπέζι η λεγόμενη λίστα Μπορέλ, ήτοι η λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει με αμείωτη ένταση να παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο τόσο σε βάρος της χώρας μας όσο και σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον των συνεχών απειλών Ερντογάν μια πιθανή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στην Πράγα δεν προκύπτει ως το πιθανότερο σενάριο, ασχέτως εάν η Άγκυρα δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές την παρουσία της στην τσεχική πρωτεύουσα.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα τάσσεται παγίως υπέρ του διαλόγου και εάν υποβληθεί αίτημα συνάντησης από την τουρκική πλευρά, αυτό θα εξεταστεί από την αντίστοιχη ελληνική εντός του κλίματος που θα έχει διαμορφωθεί έως τότε. Πάντως και χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ΜεβλούτΤσαβούσογλου, κατηγόρησε τη χώρα μας ότι «κρύβεται πίσω από την ΕΕ» και ότι εξοπλίζει παρανόμως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL