Μετωπική επίθεση στα αριστερά κόμματα εξαπέλυσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης, από το βήμα της Βουλής, κατά την παρουσίαση της πρότασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα επιστροφών. Σε συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Τάξης, ο υπουργός έθεσε το δίλημμα με τρόπο καθαρό: «Τι κάνουμε με τους παράνομους μετανάστες; Τους επιστρέφουμε ή όχι;»
Αποδόμηση της πολιτικής «μπαίνουν-λιάζονται-φεύγουν»
Ο κ. Βορίδης κατηγόρησε ευθέως την αντιπολίτευση για ασάφεια και ιδεοληψία, ανασύροντας τη φράση-σύμβολο της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ – «μπαίνουν, λιάζονται, φεύγουν» – και ζήτησε να τοποθετηθούν ξεκάθαρα υπέρ ή κατά της πολιτικής επιστροφών. Με αιχμηρή φρασεολογία, μίλησε για κατάχρηση των νομικών προβλέψεων από τους μετανάστες (97% μπαίνουν χωρίς έγγραφα) και κατήγγειλε την ταύτιση κάθε αυστηρής πολιτικής με την “ακροδεξιά”, όπως ισχυρίζονται οι επικριτές του.
Αποκάλυψη για τους διακινητές και στήριξη στο Λιμενικό
Σε μία από τις πιο αιχμηρές αποστροφές του, ο υπουργός κάλεσε τα κόμματα της Αριστεράς να απαντήσουν γιατί δεν λένε κουβέντα για τους λαθροδιακινητές. «Μία σύλληψη τη μέρα – το 15% των κρατουμένων είναι διακινητές. Μιλάμε για 400.000 ευρώ το δρομολόγιο, και εσείς σιωπάτε», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, υπερασπίστηκε το Λιμενικό, που – όπως είπε – επιχειρεί «σε συνθήκες πολέμου».
Αυστηροποίηση του πλαισίου με στήριξη στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία
Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε “κομβικής σημασίας” την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις επιστροφές, τονίζοντας πως επιχειρεί να θεσπίσει ενιαίο κανονισμό για όλα τα κράτη-μέλη και να απλουστεύσει τη γραφειοκρατία. Με την ευρωπαϊκή εντολή επιστροφής, μία απόφαση απομάκρυνσης θα ισχύει σε όλη την Ε.Ε., ενισχύοντας την εθνική κυριαρχία, όπως υποστήριξε.
Ο νέος κανονισμός περιλαμβάνει εναλλακτικά μέτρα κράτησης (όπως βραχιολάκια), ενώ, όπως ανακοίνωσε, η Ελλάδα θα προχωρήσει άμεσα σε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, ενσωματώνοντας εμπροσθοβαρώς κρίσιμες προβλέψεις.
Καιρίδης: Χρειαζόμαστε μόνιμο μεταναστευτικό μηχανισμό
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Δημήτρης Καιρίδης αναγνώρισε ότι η χώρα στερείται δομημένου μηχανισμού μόνιμης μετανάστευσης, φέρνοντας ως παράδειγμα την ανενεργή συμφωνία με την Αίγυπτο για εποχικούς εργάτες. Όπως τόνισε, οι περισσότερες αφίξεις στην Κρήτη είναι Αιγύπτιοι χωρίς θεσμικό κανάλι εισόδου. Χαρακτηριστική ήταν και η φράση του: «Κανένας πολιτικός στην Ευρώπη, όσο καραγκιόζης κι αν είναι, δεν προτείνει να τους πετάμε με αλεξίπτωτα», υπογραμμίζοντας την ανάγκη διμερών συμφωνιών επανεισδοχής.
Σαφές μήνυμα: λιγότερη υποκρισία, περισσότερη πολιτική τόλμη
Το μήνυμα από τον κ. Βορίδη ήταν σαφές: χωρίς αποτελεσματικές επιστροφές, δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική. Και όπως φάνηκε από τη σημερινή συζήτηση, η κυβέρνηση πιέζει για ουσία, όχι για συνθήματα – καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάψουν να ερμηνεύουν την πραγματικότητα υπό το πρίσμα του «δικαιωματισμού» και να δώσουν καθαρές απαντήσεις.