, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Ξαφνικά έγιναν όλοι στρατηγοί και ειδικοί επί του πολέμου

Ζει και αναπνέει για ένα «ατύχημα». Ο λόγος για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιμένει να πυροδοτεί ένα πολεμικό κλίμα προκειμένου να επέλθει το πολυπόθητο για αυτόν «προληπτικό χτύπημα» από την Ελλάδα. Πολύ θα ήθελε να πέσουμε στην παγίδα του αιώνα και να χάσουμε και τους συμμάχους που έχουμε. Λες και υπάρχει περίπτωση, αν επιτεθούμε πρώτοι, να μας υποστηρίξουν οι Αμερικανοί ή οι Γάλλοι…

Εδώ με υπεράνθρωπες προσπάθειες και αγοράζοντας εξοπλιστικά προγράμματα καταφέραμε να συνάψουμε με ΗΠΑ και Γαλλία δύο καλές στρατιωτικές συμφωνίες, για τις οποίες δεν είμαστε και σίγουροι ότι θα τηρηθούν στο 100%. Πόσω μάλλον αν περάσουμε πρώτοι στην επίθεση. Είναι απολύτως βέβαιο ότι τότε θα μας εγκαταλείψουν άπαντες…

Κι όμως, παρά το γεγονός ότι η παγίδα που μας στήνει ο Ερντογάν βγάζει μάτι, υπάρχουν διάφοροι θερμοκέφαλοι πρώην στρατιωτικοί, πρώην διπλωμάτες, πρώην αναλυτές (και γενικώς ό,τι άλλο υπάρχει σε πρώην) οι οποίοι με το πατριδόμετρο ανά χείρας ενισχύουν το αφήγημα των Τούρκων. Όλοι αυτοί οι απόμαχοι πολεμολάγνοι ξαφνικά βρήκαν δημόσιο βήμα και άπαντες έγιναν ειδικοί επί του πολέμου. Άλλοι θέλουν να κάνουμε προληπτικό πόλεμο, άλλοι να καταρρίψουμε ό,τι τουρκικό πετάει παρανόμως στο FIR Αθηνών και άλλοι να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια εδώ και τώρα. Αν και αυτό το τελευταίο χωράει μεγάλη συζήτηση, υπό την έννοια ότι οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης δεν θα έβλεπαν με κακό μάτι την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια -σε πρώτη φάση- για τις χερσαίες περιοχές μας.

Παρ’ όλα αυτά, οι επιθετικές ενέργειες από την πλευρά της Ελλάδας, που προτείνουν διάφοροι θερμοκέφαλοι, ενισχύουν το αφήγημα της Τουρκίας ότι οι Έλληνες είναι προκλητικοί. Αφήστε, δε, που το ψυχολογικό υπόβαθρο τέτοιων αντιλήψεων υποκρύπτει φοβικά σύνδρομα. Όταν φοβάσαι, όπως και όταν θέλεις να ξεμπερδεύεις ταχέως με ένα πρόβλημα, αυξάνεται ο πειρασμός είτε να κάνεις απαράδεκτες υποχωρήσεις είτε να επιτεθείς πρώτος. Μην ξεχνάμε ότι αυτό ακριβώς επιδιώκει ο Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες επιδιαιτησίας με υπαιτιότητα δικής μας επίθεσης. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πάρει όσα θέλει χωρίς καν να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η αντιμετώπιση της Τουρκίας από την Ελλάδα προϋποθέτει, εκτός από ανυποχώρητη και σαφή στάση στα ζητήματα της ελληνικής κυριαρχίας, σαφήνεια του αποτρεπτικού μηνύματος και αποφυγή λανθασμένων κινήσεων. Ο κορυφαίος Κινέζος θεωρητικός του πολέμου Σουν Τσου έλεγε πολύ σοφά: «Θα νικήσει αυτός που ξέρει πότε να πολεμήσει και πότε να μην πολεμήσει».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL