fbpx

, Παρασκευή
12 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Χαμηλώνει τους τόνους η κυβέρνηση για το τελεσίγραφο του Euroworking Group

ImageHandler
Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τη διαρροή «κύκλων» του υπουργείου Οικονομικών ότι το Euroworking Group έθεσε τελεσίγραφο 10 ημερών στην ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει αίτημα για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος οικονομικής βοήθειας μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου, κυβερνητικές πηγές προσπαθούσαν να χαμηλώσουν τους τόνους.
Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που συνομίλησε με τους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με την συμμετοχή των κυρίων Δραγασάκη, Βαρουφάκη, Σταθάκη και Τσακαλώτου τόνιζε: «Προφανώς υπάρχει πίεση, αλλά είμαστε σε δυναμική κατάσταση».
Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, από τον στενό κύκλο των συνεργατών του πρωθυπουργού, διέψευδε ότι η Ελλάδα απομονώθηκε στη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση του Euroworking Group.
Συγκεκριμένα σε άτυπη ενημέρωση αναφέρεται το εξής:
Πληροφορίες που διακινούνται από δήθεν του κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν.
Επιπλέον κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν ότι είναι γνωστό πως ασκούνται πιέσεις, όμως στέκονταν στο γεγονός ότι δεν υπήρχε απομόνωση.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν μετά τη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι στόχος είναι να κλείσει με αμοιβαία επωφελή συμφωνία η διαπραγμάτευση και διευκρίνιζαν πως η ελληνική πλευρά δεν θέλει να τραβήξει η διαπραγμάτευση δύο μήνες. Πρόσθεταν, δε, ότι η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε από το έκτακτο Eurogroup και ότι ήταν κάτι που αναμενόταν.
Σημειώνεται πως στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έγινε αποτίμηση των ταξιδιών και μια πρώτη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις.
Τι έλεγαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών
Πληροφορίες ότι οι ευρωπαίοι εταίροι απέστειλαν τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά για συμφωνία «εδώ και τώρα», μέχρι το Eurorgoup της 16ης Φεβρουαρίου, μετέφεραν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Πληροφορίες έλεγαν πως μας έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό και είπαν «παράταση και υπογραφή του υφιστάμενου προγράμματος στο επόμενο Eurogroup και θα επισημοποιηθεί στο επόμενο στις 16 του μήνα» έλεγαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, το μεσημέρι της Παρασκευής.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες:
Στο Eurogroup ακόμη και χώρες φιλικά προσκείμενες στην Ελλάδα ήταν διστακτικές και φοβήθηκαν. Άμεσα δεν είχαμε καμία στήριξη από κυβερνήσεις
Ο κ. Βαρουφάκης φαίνεται ότι θα επιμείνει «μέχρι τέλους». Το πνεύμα του υπουργού Οικονομικών είναι «δεν υπογράφουμε το πρόγραμμα, δεν γίνεται να υπογράψουμε, είναι ξεφτίλα, θα πέσει η Κυβέρνηση. Θα υποστούμε όποιες συνέπειες και εκείνοι αντιστοίχως. Το πρόγραμμα είναι πράξη υποταγής».
Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ σχολίαζαν ότι ακόμη και η προηγούμενη κυβέρνηση αντιστάθηκε επί 8 μήνες σε μεταρρυθμίσεις που θα είχαν διαλύσει την κοινωνική ασφάλιση παρά τα τρωτά της σημεία.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, θα έχουμε νέα πρόταση που θα την φτιάξουμε στο κυβερνητικό συμβούλιο. Η Ελλάδα θα παρουσιάσει έτοιμο φάκελο στο επόμενο Euroworking Group.
Στόχος της κυβέρνησης  είναι μία «χρηματοδότηση γέφυρα» αλλά βάσει προγράμματος «που θα συμφωνήσουμε εμείς και η ορολογία δεν έχει σημασία. Όχι όμως νέο δάνειο».
Σε κάθε περίπτωση,  στόχος της κυβέρνησης παραμένει η παραμονή στην ευρωζώνη, έλεγε το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.