16:16, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

Xρ. Στυλιανίδης: Ετοιμάζουμε ένα από τα καλύτερα Συντονιστικά Κέντρα της Ευρώπης

Στο νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) που σχεδιάζεται και «το οποίο θα λειτουργεί με πυξίδα του, μια ολοκληρωμένη ενιαία εθνική βάση δεδομένων», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Όπως εξήγησε ο υπουργός στο νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων θα συμβάλλει ενεργά η επιστημονική κοινότητα με στόχο κάποια στιγμή το νέο συντονιστικό κέντρο να αναδειχθεί σε ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης.

«Η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να απουσιάζει από αυτό το σύγχρονο κέντρο διαχείρισης κρίσεων καθώς χρειαζόμαστε την αξιολόγηση δεδομένων και την διαμόρφωση σεναρίων που αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία του τελικού αποτελεσματικού επιχειρησιακού σχεδιασμού αλλά και των τελικών επιχειρησιακών αποφάσεων. Γι αυτό τρέχουμε όσο μπορούμε παρά τη δύσκολη γραφειοκρατία της χώρας για να προλάβουμε να στηθεί σιγά σιγά αυτό το συντονιστικό κέντρο. Δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη αλλά κινούμενοι προς αυτή την κατεύθυνση κάποια στιγμή θα πετύχουμε να είναι ένα από τα καλύτερα συντονιστικά κέντρα της Ευρώπης», επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης.

Ο υπουργός τόνισε ότι η κλιματική κρίση κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα κι ανέφερε ότι μια επιπλέον ένδειξη της κλιματικής κρίσης είναι ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν πάνω από 300 πυρκαγιές στη χώρα μας, περίπου κατά μέσο όρο 45-50 πυρκαγιές τη μέρα. «Με ένα νέο δόγμα που εφαρμόζουμε μέχρι τώρα καταφέραμε και τις περιορίζουμε να είναι μικρές ή έστω μεσαίες πυρκαγιές», υπογράμμισε.

Παράλληλα ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε  ότι στο νέο συντονιστικό κέντρο θα συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτικής Προστασίας, ενώ κρίσιμο και σημαντικό ρόλο θα έχει η επιστημονική κοινότητα.  «Πρόληψη, προετοιμασία/ετοιμότητα, ανθεκτικότητα και την ίδια στιγμή επιστημονική τεκμηρίωση και συνέργειες σε όλο το φάσμα σε όλη την ιεράρχηση της διαχείρισης του κινδύνου», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.