“Χρεοκοπήσαμε γιατί τα κόμματα δεν ακουμπούσαν το δημόσιο”

mitsotakis kyriakosΑν η αναμόρφωση στο Δημόσιο είχε ξεκινήσει πριν από τρία χρόνια, θα είχαμε αποφύγει τις μεγάλες περικοπές μισθών και συντάξεων, είπε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανέφερε ότι οι επιλογές των τότε κυβερνήσεων να μην «ακουμπήσουν» τον σκληρό πυρήνα του δημοσίου, ήταν ένας από τους λόγους που οδηγηθήκαμε στην χρεοκοπία. Όπως εκτίμησε, τα κόμματα εξουσίας αντιλαμβάνονταν το κράτος ως μηχανισμό διορισμών.

Για τη δημοτική αστυνομία τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι δημοτικοί αστυνομικοί να προωθηθούν σύντομα στο σύνολο τους σε άλλες υπηρεσίες, σημειώνοντας ότι υπάρχει σημαντική ζήτηση από άλλα υπουργεία και υπηρεσίες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η δημοτική αστυνομία δεν λειτουργούσε καλά, αν και είχε αξιόλογους ανθρώπους και τόνισε ότι η πρόθεση δεν είναι να μείνουν σε διαδικασία διαθεσιμότητας για ένα οκτάμηνο, αλλά η μετακίνησή τους να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Δήλωσε ότι ενδεχομένως να υπάρξουν περιπτώσεις υπαλλήλων που θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας και τελικά θα οδηγηθούν στην έξοδο από το δημόσιο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για μία μικρή μειοψηφία.

Παράλληλα, είπε ότι ο στόχος της μείωσης του δημοσίου έχει επιτευχθεί και από το γεγονός ότι βγαίνουν σε σύνταξη πολλοί περισσότεροι από όσους προσλαμβάνονται. «Το δημόσιο μας σε απόλυτο αριθμό πλησιάζει τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους» δήλωσε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι το Δημόσιο χρειάζεται έναν μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας – προαιρετικά- και αυτό είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο.

Σημείωσε ακόμη ότι από το περασμένο έτος υπάρχει κινητικότητα σημειώνοντας ότι 1800 υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απορροφήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες όπως στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και σε ΚΕΠ.

Τόνισε ότι ο πολίτης είναι ο χρήστης του Δημοσίου, αυτός πληρώνει και το Δημόσιο πρέπει να είναι φιλικό, εξυπηρετικό και όχι γραφειοκρατικό. Παράλληλα όπως σημείωσε μπορεί το δημοσιονομικό όφελος από την κινητικότητα να μην είναι αρκετά μεγάλο αλλά όλο το εγχείρημα γίνεται για να υπάρξει μια αναδιάταξη του ανθρώπινου δυναμικού εις τρόπον ώστε να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Δημοσίου.

 

Τέλος, σημείωσε ότι θα γίνει φέτος ένας σημαντικός αριθμός προσλήψεων στο Δημόσιο, καθώς για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις θα γίνεται μία πρόσληψη, αλλά όπως είπε οι προσλήψεις θα γίνουν με κεντρικό προγραμματισμό.

toxrima.gr