fbpx

, Τρίτη
16 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας στο ΑΠΘ!

Την επίσπευση των διαδικασιών για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση εντός του 2014 των έργων ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στην περιοχή της Θέρμης προώθησε ήδη ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης. (φωτο του κ Καλαφάτη με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Σ. Κονιακλίδη)

Συγκεκριμένα εγκρίθηκε η τροποποίηση της Πράξης «Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων στο παράρτημα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης στη Θέρμη Θεσσαλονίκης» στον Άξονα Προτεραιότητας «01 – Προστασία Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος- Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη». Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη, η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί βασική πολιτική προτεραιότητα της Κυβέρνησης και ανάγκη της χώρας και μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ χρηματοδοτούνται επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια, που θα μπορούν να λειτουργήσουν και ως επιδεικτικά έργα για το μέλλον. «Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης στην ενεργειακή απόδοση των δημοσίων κτιρίων. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε σχολικά και πανεπιστημιακά κτίρια γιατί εκεί χτυπά η καρδιά του μέλλοντος της χώρας. Η νέα γενιά μπορεί να γίνει καταλύτης για την αλλαγή νοοτροπίας που χρειαζόμαστε και στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας. Η χώρα αλλάζει σελίδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Καλαφάτης.

Πρόκειται για χρηματοδότηση του ΑΠΘ από το ΕΠΠΕΡΑΑ με 3.810.770,70 ευρώ για τη μετατροπή ενεργοβόρων κτηρίων του παραρτήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στη Θέρμη σε «πράσινα» κτήρια μέσα από στοχευμένες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Συγκεκριμένα χρηματοδοτείται σειρά παρεμβάσεων σε επτά (7) κτίρια του παραρτήματος Θέρμης του ΑΠΘ και ειδικότερα στα κτίρια αντισφαίρισης & ποδοσφαίρου ΤΕΦΑΑ, Μουσικών Σπουδών και Εικαστικών Τεχνών. Τα μέτρα που προτείνονται είναι:
α. Ενίσχυση της υπάρχουσας θερμομόνωσης του κελύφους των κτηρίων (τοιχοποιίες, φέροντα στοιχεία, δώματα) προκειμένου να καλύπτουν τις σαφώς αυστηρότερες προδιαγραφές του ΚΕΝΑΚ,
β. Αντικατάσταση των υφισταμένων κουφωμάτων, που δεν φέρουν πιστοποίηση της τιμής U, με σύγχρονα πιστοποιημένα κουφώματα χαμηλού U, τα οποία θα φέρουν υαλοπίνακες χαμηλού e και όπου απαιτείται και σκίαστρα αλουμινίου,
γ. Φύτευση δωμάτων εκτατικού τύπου,
δ. Αντικατάσταση των μεμονωμένων λεβητοστασίων με σύστημα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης περιοχής, που θα χρησιμοποιεί γεωθερμικές αντλίες νερού – νερού για ψύξη και θέρμανση,
ε. Χρησιμοποίηση των θερμών νερών του υπεδάφους για την τροφοδοσία των αντλιών θερμότητας, αφού στο campus υπάρχει γεωθερμική γεώτρηση, η οποία εξασφαλίζει παροχή νερού 100 m3/h θερμοκρασίας 23,5ο C, που με τις προαναφερθείσες αντλίες θερμότητας μπορεί να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης του campus,
στ. Επέκταση του υφιστάμενου συστήματος SCADA του ΑΠΘ στις εγκαταστάσεις του
campus του παραρτήματος Θέρμης,
ζ. Αντικατάσταση των συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού με κεντρικά ηλιοθερμικά συστήματα παραγωγής θερμού νερού

Λαμβάνεται μέριμνα για την παρακολούθηση όλων των σταδίων υλοποίησης του έργου και την άρτια κατασκευή του με τη συνεργασία εξειδικευμένου ενεργειακού συμβούλου και τη διενέργεια ex-post επιθεωρήσεων. Τέλος, προβλέπονται στοχευμένες δράσεις δημοσιότητας και διάχυσης, οι οποίες θα απευθύνονται τόσο στο εσωτερικό της πανεπιστημιακής κοινότητας και σε φορείς της τοπικής κοινωνίας όσο και στη διεθνή κοινότητα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.