20:39, Πέμπτη
11 Αυγούστου 2022

Υπεύθυνη και σοβαρή εξωτερική πολιτική

Είναι δεδομένο πλέον ότι μετά τη διαρκώς αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίση. Απειλές, αναθεωρητισμός και αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Του: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΜΠΟΥΤΣΙΚΑΚΗ

Σχεδόν καθημερινά η χώρα μας αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής, τις υπερπτήσεις εντός του εναέριου χώρου της χώρας ακόμη και πάνω από κατοικημένες περιοχές. Σήμερα η κατάσταση είναι δυσκολότερη από το 2020, όταν η παρουσία του ερευνητικού «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο είχε προκαλέσει μια ιδιαίτερη συγκέντρωση ναυτικών πολεμικών δυνάμεων στον χώρο.

Οι απειλές του Τούρκου προέδρου και των αξιωματούχων του μόνο ρητορικές δεν είναι. Η Ελλάδα απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση που εδράζονται στον σεβασμό των κανόνων Διεθνούς Δικαίου με την απαρέγκλιτη και πιστή εφαρμογή τους. Χτίζει συμμαχίες, ενώ παράλληλα ενισχύει διαρκώς την αποτρεπτική ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στην ευρύτερη περιοχή μας, εδώ και τέσσερις μήνες, δοκιμάζονται η ειρήνη και η σταθερότητα. Ασφαλώς το τελευταίο που θα περίμενε κανείς είναι η εμπλοκή της χώρας σε μια παρόμοια κατάσταση.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο ότι κορόνες αναθεωρητισμού εδραζόμενες σε φαντασιώσεις του παρελθόντος και προς χάριν εσωτερικής κατανάλωσης της γείτονος χώρας δεν θα γίνουν ανεκτές. Η Ελλάδα ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και ταυτόχρονα διατηρεί στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Προφανώς έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να αξιοποιεί τις συμμαχίες προς όφελος της υπεράσπισης των δικών της εθνικών συμφερόντων.

Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να είναι πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, ούτε ασφαλώς να χαρακτηρίζεται από συναισθηματισμούς. Την καθορίζουν τα συμφέροντα των κρατών, τα οποία κατ’ επέκταση καθορίζουν τις συμμαχίες. Είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι οι απειλές κατά της εθνικής κυριαρχίας και των εδαφών της Ελλάδας είναι μέρος μιας προσπάθειας εκμετάλλευσης της ρευστής γεωπολιτικής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η επιθετικότητα και ο αναθεωρητισμός έχουν δείξει ότι στη σύγχρονη εποχή οδηγούν στη διεθνή απομόνωση.

Όπως συνέβη και με τη Ρωσία. Όλα τα δημοκρατικά κράτη του κόσμου, η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, βρίσκονται σταθερά απέναντι στον ρωσικό αναθεωρητισμό, παρά τις προκαλούμενες συνέπειες στον τομέα της ενέργειας και της οικονομίας. Οι τακτικές της Ρωσίας δεν απέχουν πολύ από τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Είναι η πρώτη φορά που απειλείται και μάλιστα με καινοφανή τρόπο η ευρωπαϊκή ασφάλεια. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε η Τουρκία επιζητά με κάθε μέσο την αναθέρμανση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ μέσω της συμμετοχής της στα εξοπλιστικά προγράμματα από τα οποία έχει αποπεμφθεί. Αυτό καταδεικνύει η όχι και τόσο δύσκολη κάμψη του βέτο που είχε θέσει στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη.

Σε αυτή την πραγματικότητα η Ελλάδα αναβαθμίζεται διαρκώς. Θωρακίζεται τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο συμμαχιών και διπλωματίας. Οι ενέργειες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν καταφέρει να διεθνοποιήσουν το πρόβλημα της συνεχούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας, να πείσουν συμμάχους και εταίρους για το δίκαιο των θέσεων της χώρας μας θέτοντας την Ελλάδα ξανά στο προσκήνιο ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

*Ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης είναι Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων της ΝΔ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL