, Σάββατο
18 Μαΐου 2024

search icon search icon

ΥΠΕΞ: Η Βόρεια Μακεδονία παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών

Για «κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών» κατηγορεί τη Βόρεια Μακεδονία το υπουργείο Εξωτερικών στον απόηχο της πρωτοφανούς πρόκλησης της νέας προέδρου της χώρας Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα.

Απαντώντας με «σκληρή γλώσσα» στη Βόρεια Μακεδονία για το «Μακεδονία» της νέας προέδρου, το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τη χώρα να εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

«Κατά τη σημερινή ορκωμοσία της στη Βουλή και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της “Μακεδονία”», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών και εκπέμπει αυστηρό μήνυμα. 

«Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Σύνταγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας», καταλήγει το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται πως μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία με ανάρτησή της επισημαίνει στη Βόρεια Μακεδονία πως ο δρόμος για την ένταξή της στην ΕΕ περνά μέσα από τον πλήρη σεβασμό στη Συμφωνία των Πρεσπών. 

«Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών», τονίζει η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της.

For North Macedonia to continue its successful path on EU accession it is paramount that the country continues on the path of reforms and full respect for its binding agreements, including the Prespa Agreement.— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 12, 2024

Υπενθυμίζεται πως η απίστευτη πρόκληση σήκωσε «θύελλες». Ως ένδειξη διαμαρτυρίας η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.