, Σάββατο
04 Φεβρουαρίου 2023

Υποκλοπές: Απάντησε σε όλα ο Γ. Δημητριάδης στην Επιτροπή Θεσμών σύμφωνα με τη ΝΔ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που συγκλήθηκε μετά τα κοινά αιτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για ακρόαση του πρώην γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και των επιχειρηματιών Φέλιξ Μπίτζιου, Γιάννη Λαβράνου και Tal Dilian, που φέρονται να εμπλέκονται με τις εταιρείες Krikell και Intellexa σχετικά με το κακόβουλο λογισμικό Predator και τις παρακολουθήσεις. Ο κ. Δημητριάδης προσήλθε και κατέθεσε.

Σύμφωνα με πηγές από τη ΝΔ «ο πρώην Γεν. Γραμματέας της Κυβέρνησης κ. Γρηγόρης Δημητριάδης όχι μόνο προσήλθε παρά τις αντίθετες κραυγές της αντιπολίτευσης, αλλά απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του ετέθησαν, χωρίς να επικαλεστεί το απόρρητο, όπως ορισμένοι προεξοφλούσαν. Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν έκανε δουλειές και επιχειρηματικά ραντεβού με τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και πως δεν γνώριζε τον κ. Ντίλιαν. Επίσης, τόνισε ότι δεν επισκέφθηκε ποτέ το ΚΕΤΥΑΚ, δεν γνωρίζει καμία ομάδα από αυτό, ούτε πρόσωπα και ότι η συνεργασία του ήταν με τον διοικητή της ΕΥΠ Κοντολέοντα και ελάχιστα ως καθόλου με άλλα πρόσωπα».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Δημητριάδης αποσαφήνισε ότι δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με κακόβουλα λογισμικά και πως με την κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπήρξε ποτέ αγορά, προμήθεια χρήση τέτοιων λογισμικών από κρατικές υπηρεσίες.

Αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή της κυβέρνησης ο Γρηγόρης Δημητριάδης
Δεν επιβεβαίωσε επίσης, επιχειρηματικές συναντήσεις και ραντεβού στην Κύπρο με τον κ. Λαβράνο και ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο πως ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα για τη νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Σε ερώτηση για το βαθμό καθημερινής του εμπλοκής στα θέματα της ΕΥΠ υπογράμμισε πως ήταν η απολύτως αναγκαία εκ της θέσεως του. Σημείωσε ότι τα κακόβουλα λογισμικά είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απασχολεί και την Κομισιόν. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει και δεν έχει σχέση με τις εταιρίες Krikel και Intellexa, θυμίζοντας ότι η πρώτη ήρθε στην Ελλάδα επί υπουργίας του κ. Τόσκα με τον οποίο υπέγραψε και τη σχετική σύμβαση».

Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος

Οι ίδιες πηγές της ΝΔ σημείωναν πως «και από την σημερινή ακρόαση του κ. Δημητριάδη κατέστη σαφές, όπως αναγνώρισε ενώπιον της Επιτροπής και μέρος της αντιπολίτευσης, ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διασύνδεση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και το κακόβουλο λογισμικό Predator» και έκαναν γνωστό πως «αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή, η αποστολή ερωτήσεων προς τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και Ντίλιαν προκειμένου να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής».

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, μετά την ολοκλήρωση της μυστικής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δήλωσε «για μια ακόμα φορά έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες της Αντιπολίτευσης να εκμεταλλευτούν την υπόθεση των υποκλοπών. Ο κ. Δημητριάδης και ήρθε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και έδωσε απάντηση σε όλα».

Ο άνθρωπος-κλειδί στην υπόθεση των υποκλοπών, Ταλ Ντίλιαν
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης σύμφωνα με πληροφορίες επικράτησαν εντάσεις ενώ διαπιστώθηκε ότι υπήρξε ρήγμα στην κοινή γραμμή που ακολουθούσε μέχρι εκείνη την ώρα η αντιπολίτευση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΚΚΕ καταλογίζει σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ότι στην διερεύνηση των παρακολουθήσεων, δεν ζητούν και την διερεύνηση των συνακροάσεων των γραφείων του Περισσού το 2016. Ζήτησε να κληθούν πρόσωπα για να καταθέσουν με το τι συνέβη με τις παρακολουθήσεις του τηλεφωνικού κέντρου της ΚΕ του ΚΚΕ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες δημιούργησε ένταση μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Ένταση επικράτησε και μεταξύ του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλου και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη.

Ο κ. Μαρκόπουλος, φέρεται να κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προβαίνει σε διαρροές προς τους δημοσιογράφους, παραβιάζοντας την μυστικότητα της συνεδρίασης. Αυτό προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπική επίθεση από τον κ. Πολάκη που φέρεται μεταξύ άλλων να του φώναξε «βούλωσε το». Υπήρξε παρέμβαση της έδρας ανακαλώντας στην τάξη τον Πολάκη.

Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση συντήρησε το κλίμα της ομερτά

«Η ΝΔ, που επικαλείται τάχα σκευωρία και ότι η αντιπολίτευση καλλιεργεί επίτηδες τοξικό κλίμα, και σήμερα ακολούθησε την ακριβώς αντίθετη τακτική με τις εξαγγελίες και τις διαρροές. Ουσιαστικά συντήρησε το κλίμα της ομερτά και έγινε ξεκάθαρη η πρόθεσή της να μην πέσει φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στη διασύνδεση ΕΥΠ και Predator και τις πολύ πραγματικές ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού τόσο για το σκάνδαλο όσο και για την συγκάλυψή του» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής της Επιτροπής.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλο από το βήμα της Βουλής

Ο ίδιος, τόνισε ακόμα ότι: «Η ίδια η συσχέτιση από την πλειοψηφία της Επιτροπής των ιδιωτών που κλήθηκαν σε ακρόαση, και όπως γνωρίζεται είναι πια δεδομένη η διασύνδεση τους με το λογισμικό Predator με την ΕΥΠ, που αποτέλεσε και τη βάση της απόφασης της Επιτροπής για να είναι μυστική η συνεδρίαση, νομίζω ότι αποτελεί την καλύτερη ομολογία εκ μέρους της κυβερνητικής πλευράς πως η ΕΥΠ και Predator ήταν σε ένα κοινό κέντρο παρακολουθήσεων. Από εκεί και μετά, οι απαντήσεις που δόθηκαν σε καμία περίπτωση δεν κάλυψαν τα πολύ πραγματικά περιστατικά και κυρίως τις αποκαλύψεις που η δημοσιογραφική έρευνα έχει φέρεις το φως».

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει να προσέλθουν οι κ.κ. Μπίτζιος, Λαβράνος και Ντίλιαν, ενώ ερωτηθείς εάν ο κ. Δημητριάδης απάντησε στα ερωτήματα, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «έδωσε απαντήσεις που ήταν πολύ πολύ αόριστες και όχι συγκεκριμένες κατά τη γνώμη μου».

Καστανίδης: Όλα στο σκοτάδι και όχι στο φως είναι το δόγμα της Κυβέρνησης

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, Χάρης Καστανίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θέλει να κρατήσει σε απόλυτο σκοτάδι άνομες ενέργειες όπως η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών. Άνομες ενέργειες που είτε οφείλονται σε κρατικές υπηρεσίες είτε σε ιδιώτες».

«Σήμερα», συνέχισε, «έφτασε στο απόγειο της δόξας της. Αρνήθηκε τη δημοσιότητα της συνεδρίασης. Αρνήθηκε τη βίαιη προσαγωγή ιδιωτών οι οποίοι δεν εξετέλεσαν το καθήκον τους να προσέλθουν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Και αυτό το έκανε με έναν τρόπο, ο οποίος ήταν απόλυτα εξευτελιστικός για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την ίδια την Βουλή. Και με έναν κανιβαλισμό της νομικής επιστήμης, που δεν αντέχει στη στοιχειώδη πρακτική. Όλα λοιπόν, στο σκοτάδι και όχι στο φως για την Κυβέρνηση».