, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Υπουργός της κυβέρνησης "σήκωσε" τις προθεσμιακές καταθέσεις του λίγες ώρες πριν το κλείσιμο των τραπεζών!

vouli3Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο απευθύνει με γραπτή του επιστολή ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης με  αφορμή χθεσινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο υπουργός της κυβέρνησης προχώρησε σε ανάληψη των προθεσμιακών του καταθέσεων πριν το κλείσιμο των τραπεζών.
Το notioanatolika.gr δημοσίευσε χθες, Δευτέρα 13 Ιουλίου, το παρακάτω ρεπορτάζ:
Το να εκμεταλλεύεσαι πληροφορίες που κυκλοφορούν προκειμένου να περισώσεις ό,τι μπορείς από την περιουσία σου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κακό!
Το να εκμεταλλεύεσαι όμως τη θέση σου και τις πληροφορίες που λαμβάνεις εξαιτίας της θέσης σου αυτής προκειμένου να πάρεις στο σπίτι σου τα λεφτά σου από την τράπεζα για να μην… χαθούν σίγουρα δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν πόσο δε μάλλον σε αυτόν που το πράττει.
Ο λόγος για ιδιαίτερα προβεβλημένο υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα ο οποίος έδειξε να γνώριζε πολύ καλά τι ακριβώς επρόκειτο να συμβεί δύο εικοσιτετράωρα αργότερα.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του notioanatolika.gr, το συγκεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος – δεν δραστηριοποιείται πολιτικά στη συγκεκριμένη περιοχή – επικοινώνησε το πρωί της Πέμπτης 25 Ιουνίου με τον διευθυντή ενός από τα πέντε υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας στην πόλη του Ηρακλείου Κρήτης και απαίτησε να αποδεσμεύσει άμεσα τις προθεσμιακές καταθέσεις που είχε εκεί μαζί με δύο στενά συγγενικά του πρόσωπα.
Οι σχετικές διαδικασίες προχώρησαν άμεσα και λίγη ώρα αργότερα υπάλληλος της τράπεζας μετέφερε ένα ποσό που έφθανε τα 200.000 περίπου ευρώ στο σπίτι του ενός από τα δύο συγγενικά πρόσωπα του υπουργού.
Να υπενθυμίσουμε ότι τα ξημερώματα του Σαββάτου 27 Ιουνίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η χώρα θα προχωρούσε σε δημοψήφισμα ενώ άρχισαν να σχηματίζονται οι πρώτες ουρές πολιτών στα ΑΤΜ προκειμένου να σηκώσουν όσο το δυνατό περισσότερα χρήματα αφού το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή capital controls ήταν περισσότερο από σίγουρη!
Το κυβερνητικό στέλεχος όμως είχε προλάβει και μπορούσε να είναι ήσυχο ότι το ίδιο και οι συγγενείς του δεν θα είχαν πρόβλημα μέχρι να ανοίξουν οι τράπεζες.
Βέβαια η τοπική κοινωνία βοά για την εξέλιξη αυτή η οποία όπως ήταν φυσικό, διέρρευσε και δημιουργήθηκε αίσθηση. Το απίστευτο όμως ήταν ότι σάιτ του Ηρακλείου υποστήριξαν ότι το ποσό που «έφυγε» από τράπεζα ήταν του ύψους του ενός εκατομμυρίου και απαιτήθηκε η μεταφορά του στο εξωτερικό από στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας κάτι το οποίο ουδέποτε ίσχυσε“.
Στην επιστολή ο κ. Αυγενάκης απευθύνει τα εξής ερωτήματα:
– Υπάρχει Υπουργός της κυβέρνησής σας που έκανε ανάληψη των προθεσμιακών του καταθέσεων δύο μόλις μέρες πριν κλείσουν οι τράπεζες;
– Προτίθεστε να ζητήσετε να δοθεί στη δημοσιότητα η κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των μελών του υπουργικού συμβουλίου αλλά και όλων των βουλευτών,  Γενικών Γραμματέων και Διοικητών Οργανισμών του δημοσίου;
– Υπάρχει για εσάς ζήτημα ηθικής τάξης αν μέλος/η της κυβέρνησής σας ή βουλευτές  έχουν αποδεσμεύσει τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες;
Τέλος, ο κ. Αυγενάκης ζητά  την άμεση διερεύνηση και έλεγχο των τραπεζικών κινήσεων, και λίγες μέρες πριν το κλείσιμο των τραπεζών (…), όλων των εν ενεργεία βουλευτών (και συγγενικών προσώπων Α και Β’ βαθμού που ζουν στο Ηράκλειο), όλων των πολιτικών κομμάτων, που εκλέγονται στο Ηράκλειο ή κατάγονται από το Ηράκλειο και εκλέγονται σε άλλη εκλογική περιφέρεια (άνδρες ή γυναίκες), ακόμη και μελών της Κυβέρνησης που αποτελούν μέλος του οικονομικού επιτελείου.